Eteriniai  aliejai – jėgų šaltinis

Eterinių aliejų galios žmogaus sveikatai žinomos nuo neatmenamų laikų. Apie šių augalų ekstraktų unikalias gydomąsias savybes žinojo senųjų civilizacijų žyniai, gydytojai, manoma, kad net pats Hipokratas naudojo eterinius aliejus. Nors Lietuvoje aromaterapija išpopuliarėjo visai neseniai, tačiau pamažu tampa neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Apie natūralių eterinių aliejų ir jų kvapų universalumą bei naudą ne tik fizinei, bet ir emocinei sveikatai, pasakoja „AromaTale“ aromaterapeutė Jolita Kehila.

Kas yra eteriniai aliejai? Iš ko jie pagaminti?

Eteriniai aliejai yra koncentruoti augalų ekstraktai, išgaunami iš viso augalo ar jo dalių – žiedų, šaknelių, šaknų, sakų, žievių, vaisiaus žievelės – distiliuojant jas vandeniu ar vandens garais.

Kuo ypatingi eteriniai aliejai ir jų produktai?

Jau seniai mokslininkai įrodė teigiamą eterinių aliejų naudą ne tik mus supančiai aplinkai, bet ir fiziniam kūnui, protui bei emocijoms. Eteriniai aliejai veikia sistemingai, t. y. vienas aliejus gali veikti net keletą organų ar organizmo sistemų. Tiesa, mišiniai organizmą veikia dar geriau, nes keli sumaišyti aliejai atskleidžia vienas kito gerąsias savybes, papildo vienas kito veikimą.

Kuo skiriasi eteriniai aliejai nuo organinių?

Eteriniai aliejai gali būti ir organiniai. Tai – aliejai, pagaminti iš augalų, kurie nebuvo tręšti cheminėmis trąšomis. Būtent tokius aliejus vertiname labiausiai.

Kaip naudojami eteriniai aliejai?

Naudoti eterinius aliejus galima labai įvairiai – tiek garinti eterinių aliejų garintuvuose, aliejinėse lempose, tiek naudoti masažams, kosmetikoje ar namų valymo priemonėse.

Kaip teisingai naudoti eterinius aliejus, kad nepakenktume sveikatai?

Eteriniai aliejai yra labai koncentruoti, todėl svarbu nepadauginti. Garindami eterinius aliejus, naudokite ne daugiau nei 3–5 lašus, to tikrai pakaks. Prieš naudojant ant odos, būtina praskiesti su bet kuriuo baziniu aliejumi, pavyzdžiui, alyvuogių, bei atlikti odos jautrumo testą, kad įsitikintumėte, jog aliejus nesukelia alerginių reakcijų. Eterinių aliejų nereikėtų naudoti tiesiogiai ant odos ar tiesiogiai įkvepiant, po operacijos, nėštumo metu, pavartojus alkoholio, po akupunktūros procedūrų ar saulės vonių. Taip pat nepatartina naudoti stimuliuojančių eterinių aliejų ir jų produktų turintiems skydliaukės problemų. Hidrolatai, tuo tarpu, nereikalauja jokių saugos taisyklių, juos galima naudoti be baimės. Jeigu turite kokių nors sveikatos problemų, prieš naudodami eterinius aliejus, pasitarkite su jus prižiūrinčiu gydytoju.

Kaip atskirti tikrą eterinį aliejų nuo netikro?

Prieš įsigydami eterinį aliejų, pasidomėkite apie jį: iš kokio augalo jis pagamintas, kokiose šalyse galima rasti tokių augalų, kaip turėtų atrodyti ir kvepėti konkretus eterinis aliejus. Pasakyti vienareikšmiškai, koks eterinis aliejus yra kokybiškas, o koks ne – neįmanoma. Perkant reiktų atkreipti dėmesį į kainą. Jeigu rasite, pavyzdžiui, jazminų ar rožių eterinio aliejaus už 1,5–2 eurus, vargu, ar jis tikras. 5 ml rožių eterinio aliejaus pagaminti reikia 242 tūkstančių šviežių rožių žiedlapių. Kiekvienas eterinis aliejus yra kitoks, reikėtų tikrinti spalvą, konsistenciją, kvapo intensyvumą ir panašiai.

Neretai pavasarį žmonės susiduria su slogia nuotaika, energijos trūkumu. Kokie eteriniai aliejai ar jų produktai labiausiai tiktų emocinei ir psichologinei būsenai pagerinti, suteiktų energijos?

Labiausiai rekomenduoju saulės šviesos prisotintus citrusinius eterinius aliejus. Garinamas apelsinų, citrinų, laimų, greipfrutų ar bergamočių eterinius aliejus pakelia nuotaiką, energizuoja, stimuliuoja nervinę sistemą, ramina stresą, padeda susikoncentruoti bei stiprina imunitetą. Energijai ir nuotaikai pagerinti galima naudoti ne tik citrusinius, bet ir imbierų, eukaliptų, pipirmėčių, rozmarinų, pušų, pelargonijos, bazilikų, frankincenso ir daug kitų energizuojančių eterinių aliejų. Taip pat galite įsigyti jau paruoštus „AromaTale“ aliejų mišinius Labas rytas, Produktyvi diena, Žvalumas, Būk energingas nuotaikai pakelti.

Artėja motinos diena. Kokius eterinius aliejus ar kvapą rekomenduotumėt mamoms?

Kadangi kiekviena mama yra unikali, reikėtų individualiai parinkti jos mėgstamiausią kvapą ar kvapų derinį. „AromaTale“ turi paruošusi puikiai dovanoms tinkančius moteriškus eterinių aliejų mišinius Meilė sau, Moteriška energija, Pilnatvė, Ryto ar Vakaro meditacija, Džiaugsmo meditacija, Motyvacija. Taip pat galima dovanoti konkrečiai jūsų mamai reikalingą mišinį arba produktą įvairiems negalavimas lengvinti. Užėję į mūsų puslapį, tikrai rasite kuo pradžiuginti savo mamas.

Ieva Kazlauskaitė-Ališauskė

Taip pat skaitykite: