Paskelbti tvariausiai Lietuvoje gyvenantys senjorai: tarp nugalėtojų ir 100-ąjį gimtadienį švenčianti dalyvė

Šiandien paaiškėjo daugiau nei mėnesį trukusio konkurso „Senjorai nešvaisto“ nugalėtojai. Apdovanoti net penki prizininkai. Pirmą kartą Lietuvoje tvariausio senjoro konkurse nugalėtoja išrinkta  vyriausia dalyvė – Marijona Simanavičienė iš Alytaus, kuri šia proga papuoš žurnalo, skirto senjorams, birželio mėnesio viršelį.

Nugalėtoja rytoj švęs 100-ąjį gimtadienį

Konkurso nugalėtoja Marijona Simanavičienė

Marijona Simanavičienė balandžio 23 d. švęs garbingą 100-mečio jubiliejų, tačiau savo gyvenime vis dar vadovaujasi tvarumo idėjomis ir stengiasi nešvaistyti. Kaip pati sako, nuo mažumės mokėjo gyventi taupiai.

Moteris pasakoja, kad nešvaistyti yra pratusi nuo vaikystės – visuomet buvo giriama dėl gerai „užlaikomų“ drabužių. „Mama visada mane girdavo, kad gerai „užlaikau“ drabužius. Kadangi ji drabužius man ir kitiems vaikams siūdavo rankomis su paprasta adata, mes labai juos vertindavom“, – atsimena moteris ir priduria, kad išaugtų drabužių jos šeimoje niekas neišmesdavo, o atiduodavo kitiems.

Marijona iš atliekų gamina dekoracijas – iš stiklo butelių, senų maišų, karolių, suplyšusių pėdkelnių ji daro gėlės ir dekoruoja vazas. „Labiausiai aš susidomėjau vazų ir gėlių gamyba iš atliekų, kadangi medžiagos lengvai gaunamos iš globos namų darbuotojų, vieni atneša stiklinių butelių, arba stiklainių, kiti atneša jau suplyšusių nenaudojamų pėdkelnių, kurių nereikia išmesti ir juos prikeliu antram gyvenimui. Labai džiaugiuosi, kad mano pagaminti daiktai ilgai neužsibūna globos namuose, juos kartu su socialine darbuotoja padovanojame mūsų svečiams, nes dažnai iki karantino mus aplankydavo įvairūs Alytaus rajono kolektyvai, dovanojantys mums dainas, šokius, dovanas. Atsidėkojant, mano kūriniai iškeliauja džiuginti kitų, dėl ko ir pati labai džiaugiuosi“, – apie savo hobį pasakoja senjorė.

Marijona papuoš nemokamo žurnalo senjorams „60+“ birželio mėnesio numerio, skirto tvarumui, viršelį.

Rankdarbiai – nuo dužusių indų iki paveikslų iš senų žurnalų

Konkurse „Senjorai nešvaisto“ dalyvavo 47 dalyviai: 9 kategorijoje „Kūrybiškumas“; 17 kategorijoje „Praktiškumas“; 14 kategorijoje „Daugkartiškumas“; 7 kategorijoje „Nešvaistanti organizacija“.

Paskelbti ir minėtų kategorijų nugalėtojai. Praktiškumo kategorijoje nugalėjo Daiva Petrauskė, kurianti iš senų įrankių, rakandų, jų dalių, senos medienos, indų duženų, senų baldų.

„Kūrybiškumas“. Vyktautas Tamašauskas

Kūrybiškiausiu metų senjoru tapo Vyktautas Tamašauskas, kuris savo kūriniams panaudoja senus žurnalus, panaudotas  įvairaus dydžio dėžes, plastmasinius augalų vazonėlius, akmenis.  Vyras atnaujina ir puošia įvairiais raštais klijuodamas šiaudeliais susuktus žurnalus ant didesnių dėžių ir mažų dėžučių, taip pat iš jų kuria paveikslus, atnaujina gražindamas plastmasinius vazonėlius augalams sodinti, klijuodamas ant jų rinktus akmenis gamtoje.

„Daugkartiškumas“. Elena Barauskienė

„Man svarbu, nes myliu ir tausoju gamtą. Noriu, kad kuo mažiau gamta būtų šiukšlinama“, – teigia Vyktautas.

Daugkartiškumo kategorijoje nugalėjo Elena Barauskienė iš Kupiškio rajono. Senjorė naudoja senus drabužius, vaisių kauliukus, ledų pagaliukus, kartoną, augalų likučius, senas pupeles, plastmasinius indelius ir kuria naujus daiktus, suvenyrus, o iš senų drabužių kuria nuostabaus grožio rankdarbius.

„Nešvaistanti organizacija“. Vilniaus miesto socialinės paramos centro senjorų dienos centras „Atgaiva“

Nešvaistančia organizacija paskelbtas Vilniaus miesto socialinės paramos centro senjorų dienos centras „Atgaiva“. Šiame centre senjorai iš baldų įmonių aukojamų audinių atraižų daro rankdarbius, kurie yra dovanojami sergantiems vaikams, neįgaliesiems ir kitoms socialiai pažeidžiamoms grupėms.

Visų nugalėtojų lauks puikūs prizai – „Žaliojo taško“ dovanos, o „Nešvaistanti organizacija“ galės džiaugtis išskirtinai jiems skirtu edukaciniu renginiu pie tvarumą.

„Šiandien tai vadiname zero waste, o mūsų seneliai vadino – nešvaistymu“

Pirmą kartą Lietuvoje vykęs konkursas „Senjorai nešvaisto“ yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ ir pirmosios bei didžiausios licencijuotos pakuočių tvarkymo organizacijos Lietuvoje „Žaliasis taškas“ iniciatyva, skirta ne tik skatinti pačius senjorus tinkamai rūšiuoti atliekas, bet kartu savo asmeniniu pavyzdžiu parodyti visuomenei, kaip senus daiktus galima prikelti naujam gyvenimui, taip prisidedant prie aplinkos išsaugojimo.

Organizatorių teigimu, senjorai tvarumo idėjas puoselėjo dar tuomet, kai jos nebuvo madingos, todėl konkursą lydi šūkis – „Šiandien tai vadiname zero waste, o mūsų seneliai vadino – nešvaistymu“.

Taip pat skaitykite: