„Senjorai nešvaisto“ dalyvė: „Apie atsakingą vartojimą reikia kalbėti daugiau“

„Konkursas skatina žmones susimąstyti apie švaresnę aplinką. Kiek daug kūrybiškų žmonių! Jų sumanymai, pavyzdžiai išbandyti vis ką nors naujo padeda vieniems iš kitų pasimokyti“, – apie konkursą „Senjorai nešvaisto“ kalbėjo jo dalyvė Aldona Butkienė iš Vilniaus. Jos idėja iš popieriaus dekoruoti originalias dėžutes – dar vienas puikus pavyzdys, kaip galima mažiau teršti aplinką.

Dekoruotos dėžutės ir buteliai – interjero puošmena

A. Butkienė senais laikraščiais, žurnalais ir skrajutėmis dekoruoja įvairias dėžutes ir pieno butelius. Paprastas dėžutes senjorė paverčia namų interjero detale ir puošnia dovana. Dekoravimo technika, anot A. Butkienės, labai paprasta: iš popieriaus susukami vamzdeliai, kuriais ir apklijuojama bei nulakuojama dėžutė.

„Susuku popierinį vamzdelį ir iš to vamzdelio dekoruoju dėžutes. Gaunasi puikios pieštukinės vaikams. Labai gražios iš skrajučių, nes jos tokios spalvotos… Taip pat apdirbu pieno pakuotes. Kai padarau gaminį, nulakuoju ir dėžutė sutvirtėja, tada ją galima panaudoti, susidedant ir dokumentus“, – nupasakojo A. Butkienė.

Prieš dekoruojant pieno butelius senjorė pirmiausia juos išplauna ir susuka popierių tiesiomis tūbelėmis, kuriomis apklijuoja butelius. Tokiu būdu dekoruotas pieno butelis, anot A. Butkienės, gali būti panaudojamas kaip vazelė gėlėms. Be viso to, senjorė dekupažo technika dekoruoja kavos indelius.

„Idėjų randu internete. Buvo tokia pamokėlė, iš kurios sužinojau, kaip pagražinti dėžutes. Tai panaudojau savo dirbiniuose. Dėžutes dar galima panaudoti kaip indelius biriems produktams. Aišku, prieš tai jas dar gražiai papuošiu. Taip pat galima išpuošti ir stiklinius indus…“, – apie savo dirbinius pasakojo konkurso dalyvė, kuri daugelį savo puoštų dėžučių yra išdalinusi anūkams, giminėms ir draugams.

Dekoruoti gali iki paryčių

Dėžučių dekoravimui senjorė daugiausiai laiko skyrė šią žiemą. Mat, kai dienos vėsios, rankdarbių kūrimas – geriausias laiko praleidimo būdas. A. Butkienės pasakojimu, darbas prie dirbinių ją taip įtraukia, kad ši net nepastebi, kaip pralekia laikas. Ne kartą, anot senjorės, jai yra tekę dekoruoti dėžutę iki paryčių.

„Labai mėgstu tuo užsiimti. Kitą sykį nepastebiu, kaip laikas pralekia. Ir trečią valandą nueinu miegoti, kai noriu ką nors padaryti. Kai esu užsibrėžusi tikslą, tai būtinai stengiuosi padaryti, kad net ir laiko neskaičiuoju. Tiesiog negaliu sustoti. Toks aš žmogus: jeigu pradedu, įsitraukiu, tai iškart turiu ir pabaigti“, – pasakojo A. Butkienė pridurdama, kad rankdarbiams netrukus nebegalės skirti tiek daug laiko, nes šiltėjant orams, planuoja darbus sode.

Priemonėmis dalinasi ir kaimynai

Priemonių dirbiniams, anot pašnekovės, ji turi pakankamai. Tai panaudoja senus, jau ne kartą skaitytus laikraščius ir žurnalus, tai įvairias reklamines skrajutes. Iš pastarųjų pagaminti dirbiniai pačiai A. Butkienei patys gražiausi. Be to, dauguma senjorės kaimynų ir pažįstamų žino apie jos pomėgį dekoruoti dėžutes, todėl  ir šie jai suneša įvairaus popieriaus.

„Laikraščius ar žurnalus panaudoju senus, kuriuos jau esu perskaičius. Tai kaimynai suneša, nes žino, kad darau dirbinius.  Jeigu reklaminių skrajučių gaunu, tai visas sunaudoju darbams. Jos tokios spalvingos, kad iš jų gaunasi labai gražios pieštukinės“, – teigė pašnekovė.

Pokalbio metu senjorė atskleidė, jog anuomet jos senelis buvo amatininkas – gamindavo originalius medinius samčius ir šaukštus, pindavo įvairius krepšius. Pavyzdžiui. jo krepšiai, anot A. Butkienės, buvo naudojami einant grybauti ar dovanojami, pavyzdžiui šv. Velykų proga.

„Pati anksčiau nieko nesu kūrusi ar dirbusi su rankdarbiais. Kai išėjau į pensiją, tai turėjau laisvo laiko ir sumąsčiau… Senelis anuomet buvo pynėjas, tai tekę jam vaikystėje padėti. Gal iš prisiminimų gimė idėja“, – svarstė A. Butkienė.

Popieriaus išmesti nesiryžta

Konkurso dalyvė prisipažino, kad įvairaus popieriaus prikaupė nemažą krūvą. Nors yra popieriui skirti konteineriai, tačiau jų išmesti nesiryžta. Tikisi sunaudoti dirbiniams. Senjorė dar atskleidė, jog tarp sukaupto popierius radusi gražesnę atvirutę ar skrajutę visada pergalvoja, kur dar galės ją panaudoti.

„Neišmetu. Nors ir yra konteineriai. Aišku, kaupiasi, bet iš jų darau savo dėžutes. Apskritai, visada pagalvoju prieš išmetant daiktą. Mano laikais visko buvo mažiau, todėl vis taupėme. Matyt, šią savybę išsiugdžiau“, – atviravo moteris. Ji įsitikinusi, kad dabar yra mažai daiktus taupančių žmonių. Nebenaudojamus daiktus, anot A. Butkienės, žmonės išmeta net negalvodami, kad juos galima išradingai panaudoti.

Gerieji pavyzdžiai „užkrečia“

Tiesa, ji pasidžiaugė ir tais žmonės, kurie stengiasi ir švarina aplinką. Pačios dukra, anot senjorės, jai yra pasiuvusi daugkartinio naudojimo maišelius pirkiniams. „Mums svarbi gamta ir nenorime jos teršti. Su artimaisiais stengiamės ir tausojame aplinką, kiek tik galime“, – teigė A. Butkienė ir tęsė, jog apie atsakingą daiktų panaudojimą reikia kalbėti kuo daugiau. Anot jos, gerieji pavyzdžiai „užkrečia“.

„Džiaugiuosi, kad vyksta įvairios akcijos, stengiamasi pagerinti ir švarinti aplinką, kad ir po mūsų būtų geriau. Gamta, atrodo, anksčiau buvo švaresnė. Juk ir pakuočių nebuvo tiek daug, kiek yra dabar. Kiekvienas daiktas supakuotas. Panaudoja ir išmeta, nesvarbu kitiems. Niekas netaupo. Nueini į miškelį, tai net ten gali rasti šiukšlių. Anksčiau taip žmonės neteršdavo…“, – pasvarstymais pasidalino A. Butkienė.

Konkursas „Senjorai nešvaisto“ yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ ir pirmosios bei didžiausios licencijuotos pakuočių tvarkymo organizacijos Lietuvoje „Žaliasis taškas“ iniciatyva, skirta ne tik skatinti pačius senjorus tinkamai rūšiuoti atliekas, bet kartu savo asmeniniu pavyzdžiu parodyti visuomenei, kaip senus daiktus galima prikelti naujam gyvenimui, taip prisidedant prie aplinkos išsaugojimo.

Viktorija Skutulienė

Taip pat skaitykite: