,

Panevėžio rajono TAU Raguvos fakulteto senjorų dirbinių skrynioje – angelai ir žaislai iš antrinių žaliavų

Panevėžio rajone Raguvos seniūnijoje jau šeštus metus veikia Trečiojo amžiaus universitetas (TAU). Šio universiteto studentai – aktyvūs senjorai, kurie kasmet gilina žinias tai kultūros, pasaulio pažinimo ar sveikatinimo srityse. Kartu jie dalyvauja ir edukaciniuose užsiėmimuose – kuria originalius rankdarbius, o šiemet nusprendė ir išbandyti laimę konkurse „Senjorai nešvaisto“.

TAU Kalėdų medelio puošimas

Panevėžio rajono TAU Raguvos fakulteto senjorų dirbinių skrynioje – angelai iš ledų pagaliukų, medžio, žaislai iš medžiagos skaičių, šiaudų ir popieriaus.

TAU Raguvos fakultete vyksiančias paskaitas lanko virš 40 aktyvių senjorų, kurie visada įsitraukia į įvairias seniūnijoje organizuojamas šventines akcijas. Jose senjorai pristato ir savo kuriamus rankdarbius.

Apie tai papasakojo TAU Raguvos fakulteto dekanė Irena Sabaliauskienė: „Raguvos seniūnijoje yra tradicija, jog kasmet universiteto klausytojai daro kalėdines ir velykines puošmenas. Jie visi labai aktyvūs ir visada sugalvoja naujų dirbinių. Turime aikštėje ąžuoliuką. Senjorai jį kiekvienais metais puošia rankdarbiais. Kalėdų proga išpuošėme ąžuoliuką angelais, kurie buvo pagaminti iš ledų pagaliukų ir šaukštų.“

Pašnekovė tęsė ir apie kitus senjorų dirbinius. Pavyzdžiui, iš įvairių skiaučių, medžiagų senjorai kūrė žaisliukus kalėdinei eglutei. Pernai Raguvos miestelyje buvo paskelbta akcija – iš antrinių žaliavų sukurti eglutei žaislus.

I. Sabaliauskienės pasakojimu, prie žaisliukų gamybos jungiasi ne tik moterys, bet ir vyrai. Kiti veiklai įtraukia ir artimuosius.

„Kai gaminome angelus, ypač aktyvūs buvo TAU klausytojai – vyrai, kurie juos gamino iš medienos. Pernai Velykoms darėme kiaušinius iš skiautinių. Padarėme iš medžiagos kiaušinį, prikimšome vata arba medžiagos atraižomis… Džiaugiamės matydami, kad jie dalinasi vienas su kitu savo idėjomis. Patys pasidžiaugia senjorai, kad darbelius daro kartu su anūkais ar proanūkiais“, – pasakojo I. Sabaliauskienė pridurdama, kad dirbinių sąraše ir žaislai iš šiaudų, popieriaus, karpinių…

Nors pastaruosius metus TAU klausytojai, anot pašnekovės, negalėjo rinktis ir kartu dalyvauti paskaitose dėl užsitęsusios pandemijos, tačiau jie rankdarbius kūrė namuose.

2021 m. TAU Velykų medis

„Šiemet dėl pandemijos užsiėmimai vyko nuotoliniu būdu. Senjorai darė dirbinius namuose. Per Velykas mieste buvo įrengta margučių alėja ir visi galėjo atnešti savo puošmenų, jomis, buvo puošiamas miestas. Atsigirdo, kad buvo atnešta margučių, padarytų iš sagų, numegztų… Tai džiaugėsi organizatoriai, kad gyventojai aktyvūs“, – sakė TAU Raguvos fakulteto dekanė.

Domisi paskaitomis apie rūšiavimą ir klimato kaitą

Pašnekovė atviravo, kad universiteto dalyviai – žingeidūs, vis norintys kažką naujo sužinoti, patirti ir dar aplankyti įvairias vietas. Norintys ir susitikimų su įdomiais lektoriais. Nors, kaip I. Sabaliauskienė sakė, senjorai iš prigimties yra taupūs ir nešvaistantys daiktų, tačiau juos domina ir nauji, šiuolaikiniai būdai, padedantys tausoti aplinką.

„Turėjome keletą paskaitų apie atliekų rūšiavimą, kurios sulaukė nemažo jų susidomėjimo. Senjorai teiravosi, ką galima padaryti, kad šiukšlių būtų mažiau. Įdomūs buvo ir faktai. Pavyzdžiui, per kiek laiko suyra skirtingos atliekos. Turėjome paskaitų ir apie klimato kaitą. Jie domėjosi, ką daryti, kad būtų geriau“, – teigė I. Sabaliauskienė pridurdama, jog senjorai klausė paskaitų ir apie teisingą atliekų rūšiavimą.

„Naujoves senjorai priima gana palankiai. Pristatymo metu buvo aiškinama, kokias šiukšles mesti į vieną ar kitą konteinerį. Kalbėta, jog atliekų negalima maišyti ir buvo raginami nepatingėti rūšiuoti. Viso to klausėsi su tokiu susidomėjimu, o jų įvairūs klausimai tik įrodo, kad jiems tai svarbu ir tokia informacija reikalinga“, – atskleidė TAU Raguvos fakulteto dekanė.

Senjorų šeima kuria papuošalus iš sėklų

TAU Raguvos fakulteto klausytojai – Regina  ir Antanas Slučkai – visą gyvenimą kuria originalias puošmenas iš sėklų. Jų kolekcijoje – sėklos iš įvairiausių pasaulio vietų.

Pašnekovė atskleidė, kad Regina ir Antanas – gamtininkai, todėl tokios kolekcijos traukia juos abu. Nemažai egzotinių sėklų jiedu augina patys.

„Papuošalai unikalūs. Juos gamina iš įvairių sėklų, gal daugiausiai iš pupelių.  Jų kolekcijoje apie 300 papuošalų. Regina yra prasitarusi, jog prie kiekvieno savo drabužio galėtų priderinti vis kitokį papuošalą. Tai ne tik karoliai, bet ir apyrankės, sagės… Sakė ir mus pamokys, bet dar negalime visi susitikti. Laukiame“,  – nupasakojo I. Sabaliauskienė.

Konkursas „Senjorai nešvaisto“ yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ ir pirmosios bei didžiausios licencijuotos pakuočių tvarkymo organizacijos Lietuvoje „Žaliasis taškas“ iniciatyva, skirta ne tik skatinti pačius senjorus tinkamai rūšiuoti atliekas, bet kartu savo asmeniniu pavyzdžiu parodyti visuomenei, kaip senus daiktus galima prikelti naujam gyvenimui, taip prisidedant prie aplinkos išsaugojimo.

Viktorija Skutulienė

Taip pat skaitykite: