,

„Senjorai nešvaisto“: Kaunietis Juozas sodinukams indelių neperka

Senjoras su zmona laiko sodinukus

Nors pavasaris į Lietuvą žengia dar labai nedrąsiais žingsneliais, o orai išlieka permainingi, sodinimo sezonui ruoštis reikia jau dabar. Parduotuvių lentynose jau nugulė sodo reikmenys, sėklos ir kiti atributai, be kurių sode neišsiversite. Tačiau konkurso „Senjorai nešvaisto“ dalyvis Juozas Užupis iš Kauno su žmona Sabina jau daugybę metų sodinimui renkasi antrines žaliavas – panaudotas kefyro arba grietinės indelis puikiai tinka sodinukų auginimui ant palangės – taip kaunietis ne tik sutaupo pinigų, bet ir neteršia gamtos.

Groti kasdien – muzikanto pareiga

85-erių Juozas yra muzikantas, todėl juokiasi, kad visą gyvenimą mato tik žalią kortą: „Išėjus į kariuomenę grojau trimitu orkestre, grįžus įsidarbinau fabrike – ten irgi grojau. Išėjus į pensiją į rankas paėmiau akordeoną. Nepraleidžiu nei dienos negrodamas – bent 10 minučių muzikantui yra pareiga“, – pasakoja senjoras. – Prieš karantiną rengdavome ir šokių vakarus, pašokdindavau visas pažįstamas. Taip pat giedojau Prisikėlimo bažnyčioje, Kauno Technologijos universitete senjorų chore „Absolventas“, taip pat ir ansamblyje, susirinkdavome 18-a žmonių giedoti. Dabar tik su žmona namie burkuojame ir laukiame karantino pabaigos, tuomet vėl dainuosime.“

Senjoras su zmona laiko sodinukus

Senjoras Juozas su žmona. Stop kadras

Gera akis – ir pro šiukšlių dėžę nepraeis

Kaunietis puikiai jaučiasi ir sako, jog amžius ne rodiklis. „Atrodau neblogai, man niekas tiek metų neduoda – stengiuosi kasdien išeiti pasivaikščioti, pabūti gamtoje. Namuose turiu susikonstravęs mankštos dviratį. Žinote, gera akis ir pro šiukšlių dėžę nepraeis – radau tokį nupjaustytą padą su smagračiais. Aš jį parsigabenau į garažą, pridėjau viską, ko trūko, taip pasidariau dviratį“, – pasakoja išradingas senjoras. Dabar šiuo dviračiu kartu su žmona  mankštinasi kasdien.

Meistrauti ir prikelti daiktus naujam gyvenimui Juozo hobis: „Sode viską padariau savo rankomis. Karantino metu ten ir pagyventi galime, nes namelis su visais patogumais, net ir pirtį turime įsirengę – viską pats konstravau. Šiltnamis irgi paties statytas iš metalo ir stiklo, man svarbu, kad viskas būtų patvaru“, – sako senjoras.

Panaudoti indeliai tinkami naudoti dar kartą

Juozas neslepia, jog jam svarbu nešvaistymo ir tvarumo idėjos: „Mes esame pensininkai, nesiskundžiame, bet taupiai gyvename, todėl visko ir užtenka. Būtinai rūšiuojame stiklą, metalą, plastiką. Metame tik tai, kas jau nebetinkama naudoti. Stiklainius, plastmasinius indelius panaudojame daugybę kartų. Man keista matyti parduotuvėje pilnus krepšius naujų stiklainių. Vienkartinis požiūris – juk suvalgius agurkus stiklainį galima išplauti ir dar daug kartų panaudoti, kam švaistyti pinigus?“, – sako pašnekovas.

Vienas tokių pavyzdžių – ir plastmasiniai indeliai, kuriuos Juozas panaudoja sodinimui: „Panaudotus grietinės, kefyro ir kitus indelius išplauname ir sandėliuojame balkone. Atėjus pavasariui kiekviename indelyje išauginame po vieną pomidorą, agurką, papriką. Visas šias daržoves labai mėgstame, todėl džiaugiamės, kad nereikia pirkti ir galime patys užsiauginti“, – sako senjoras ir džiaugiasi, jau besiskleidžiančiais pirmaisiais lapeliais.

Juozo derlius toks didelis, kad teko platinti palangę: „Auginant daigelius reikia šviesos, tačiau negalima pastatyti per daug arti lango, nes reikalinga ir šiluma. Kai sodinukai užauga tinkamo dydžio, juos pernešame į šiltnamį arba laukan. Taip nieko neišleisdami ir užsiauginame savo derlių“, – šypsosi Juozas.

Konkursas „Senjorai nešvaisto“ yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ ir pirmosios bei didžiausios licencijuotos pakuočių tvarkymo organizacijos Lietuvoje „Žaliasis taškas“ iniciatyva, skirta ne tik skatinti pačius senjorus tinkamai rūšiuoti atliekas, bet kartu savo asmeniniu pavyzdžiu parodyti visuomenei, kaip senus daiktus galima prikelti naujam gyvenimui, taip prisidedant prie aplinkos išsaugojimo.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: