,

Klausos aparatai – pilnavertiškam gyvenimui

Girdėti ir suvokti mus supančius garsus, gebėti susikalbėti – viso to reikia norint gyventi kokybišką ir pilnavertį gyvenimą. Visgi klausos sutrikimai yra antra pagal dažnumą liga kamuojanti vyresnio amžiaus žmones, o Europos Sąjungoje net kas šeštas žmogus skundžiasi turintis klausos sutrikimų. Medikai tikina, kad dėl didžiulio aplinkos triukšmo bei neteisingos klausos priežiūros, šis skaičius ateityje tik augs. „Audiomedika“ centro klausos protezavimo specialistė Brigita Butkevičienė sako, jog pagalba gali būti pasiekiama ranka – svarbiausia padaryti pirmuosius žingsnius, kad gyvenimo kokybė būtų geresnė.

Nepastebimi aplinkiniams

jauna moteris su akiniais

Brigita Butkevičienė

Ne vienas požymis išduoda, kad klausa suprastėjo – žmonės pradeda skųstis, kad aplinkiniai kalba neaiškiai arba per tyliai, sunkiai sekasi palaikyti pokalbį, nuolat reikia garsinti televizorių ar radiją. Pajutus šiuos simptomus, būtina nedelsiant kreiptis į specialistą, nes kuo greičiau susirūpinsite savo klausa, tuo didesnė tikimybė, jog atstatysite ir išsaugosite aplinkos ir garsų suvokimą. Pasak specialistės, nemažai žmonių vengia arba kompleksuoja nešioti klausos aparatą, nes jis jiems asocijuojasi su neįgalumu arba senatve: „Žmonės neįvertina to, kad aplinkiniai greičiau pastebės tai, jog jie neprigirdi, o ne tai, kad nešioja prietaisą padedantį girdėti. Žinoma, anksčiau klausos aparatai būdavo masyvūs ir neišvaizdūs, tačiau šiuolaikiniai modernūs aparatai yra itin maži ir aplinkiniai dažnai jų net nepastebi“, – sako klausos protezavimo specialistė.

Aparatas – lyg treniruoklis

Pasitaiko ir tokių žmonių, kurie mano, jog prieš įsigyjant aparatą reikia laukti kuo ilgiau: „Tempdami laiką neva tai „kol dar galiu, tol nenešiosiu aparato“ žmonės rizikuoja, jog jų smegenys tiesiog nebepriims garsų. Jeigu mūsų ausys nebus stimuliuojamos ir smegenys nuolat negaus garsų įvairovės, jos to garso ateityje nebepriims ir nesuvoks“, – sako specialistė ir prilygina klausos aparato darbą su treniruokliu: „Jeigu pasodintumėte sveiką žmogų į neįgaliojo vežimėlį, laikui bėgant jo raumenys atrofuotųsi ir už metų jis nebesugebėtų atsikelti iš vežimėlio ir eiti. Lygiai taip pat ir su klausa – jeigu žmogus nebegirdi virš 10 metų, tie centrai, kurie atsakingi už garso suvokimą, tiesiog nebedirba. Žmogus gali nebesuvokti to garso, todėl būtina treniruoti mūsų smegenis laiku“, – sako B. Butkevičienė.

„Tingios ausies“ sindromas

Tik vieną klausos aparatą įsigiję suaugusieji neišvengiamai patiria „tingios ausies“ sindromą. Be klausos aparato likusi ausis gauna menką krūvį, todėl tampa mažiau jautri garsams. Dviejų klausos aparatų naudojimas abi ausis stimuliuoja vienodai ir apsaugo nuo šio sindromo. Šis elementarus sprendimas žymiai pagerina savijautą, nes leidžia aiškiai suprasti kalbą net triukšmingoje aplinkoje. Žmonės su dviem klausos aparatais lengviau orientuojasi aplinkoje ir jaučiasi saugesni, nes girdi erdvinį garsą. Įsigijus klausos aparatą svarbu jį nešioti kasdien – įsidėti atsikėlus ryte, išsiimti tik vakare arba naudojantis dušu.

Nemokamas klausos aparatas

Visi apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) ir specialistui nustačius klausos sutrikimus, turi teisę gauti klausos aparatą nemokamai arba su daline kompensacija. Norint įsigyti aukštesnės klasės įrenginį, galite reikalauti dalinės kompensacijos.

Kaip tai padaryti?

Pirmiausia reikėtų kreipkitės į savo šeimos gydytoją. Jis jums išduos siuntimą pas gydytoją specialistą  – otorinolaringologą (LOR). Antra, apsilankykite pas LOR gydytoją specialistą. Jis įvertins jūsų sveikatą ir nustatys, ar klausos aparatas Jums gali būti suteiktas nemokamai. Jei atsakymas teigiamas, gausite tai įrodančius dokumentus – formą 027/a ir jūsų klausos audiogramą. Trečia, per 30 dienų susisiekite su klausos centro specialistais, kurie padės išsirinkti Jums tinkamiausią klausos aparatą. Kartu su savimi turėkite LOR gydytojo duotus dokumentus.

Ką reikėtų žinoti?

Susitikimo metu šeimos gydytojas jums pateiks siūlymus, į kurias gydymo įstaigas toliau reikėtų kreiptis. Jei norite patys pasirinkti jums patogią gydymo įstaigą susitikimui su LOR gydytoju specialistu, derėtų žinoti šias taisykles. Kai nemokamas klausos aparatas yra skiriamas pirmą kartą, jums reikės susitikti su LOR gydytoju specialistu dirbančiu tretinio lygio gydymo įstaigoje (pvz., „Santara“, Kauno klinikos). Kai nemokamas klausos aparatas yra skiriamas antrą ir kitus kartus, jums pakaks nuvykti pas LOR gydytoją specialistą dirbantį antrinio lygio gydymo įstaigoje.

Privalumai, kodėl verta dėvėti 2 klausos aparatus:

  • Geresnė garso kokybė.
  • Lengviau suprasti pašnekovą̨ triukšmingoje aplinkoje.
  • Lengviau nustatyti, iš kur sklinda garsas.
  • Padeda išvengti pusiausvyros sutrikimų.
  • Tausojama silpniau girdinti ausis.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: