Lietuvos senjorai kviečiami dalyvauti projekte „Senjorai nešvaisto“

Pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas konkursas „Senjorai nešvaisto“, kuris skirtas ne tik skatinti pačius senjorus tinkamai rūšiuoti atliekas, bet kartu savo asmeniniu pavyzdžiu parodyti visuomenei, kaip senus daiktus galima prikelti naujam gyvenimui, taip prisidedant prie aplinkos išsaugojimo.

Daugelis gali patvirtinti, kad mūsų senoliams išradingumo, kaip nešvaistyti maisto ir pinigų naujiems daiktams, tikrai netrūksta. Atsigręžus į praeitį, galime teigti, kad senjorai tvarumo idėjas puoselėjo dar tuomet, kai jos nebuvo madingos, todėl konkursą lydi šūkis – „Šiandien tai vadiname zero waste, o mūsų seneliai vadino – nešvaistymu“.

Kilimėliai iš nailoninių kojinių, paltai – iš senų džinsų

Nemokamo žurnalo „60+“ redaktorės Lauros Balčiūtės teigimu, kalbant apie pakartotinį daiktų panaudojimą, senjorai yra neįtikėtinai kūrybiški ir išradingi: „Pavyzdžiui, sėklų daiginimas grietinės ar kiaušinių pakuotėse senjorams yra visiškai įprastas ir tokiu paprastu būdu jie prisideda prie aplinkos išsaugojimo. Konkurso dalyvių tarpe yra ir tokių, kurie perdirba odą, iš skėčių gamina maišelius ar iš audinių skiaučių kuria naujus drabužius“, – teigia pašnekovė.

„Norėdami būti išskirtiniai ir gražūs, patys susigalvodavome ir pasigamindavome sau papuošalus, drabužius. Net ir dabar, jau būdama senjore, esu dėkinga mokytojams, kurie negailėdami savo laiko, mus mokė austi tautines juosteles, megzti ir kitų darbų“, – prisimena konkurse dalyvaujanti ponia Vida Juškienė iš Kauno, kuri iš senų nailoninių kojinių vąšeliu neria kilimėlius prie durų, o ant kartoninių dėžių atraižų mokosi piešti.

senjore moteris laiko savo kilimeli

Konkurso dalyvė Vida

Danguolės Buikienės hobis ir aistra – siuvimas. Jau daugybę metų siuvanti moteris renkasi ne įprastas naujas medžiagas iš salonų, o antram gyvenimui prikelia jau naudotus daiktus. Pavyzdžiui, iš senų, dėvėtų džinsų siuva paltą arba rankinę, kuri atrodo išskirtinai ir gatvėje sulaukia komplimentų: „Džinsas labai gera medžiaga, tiek iš jo galima prisiūti! O be to, koks malonumas dar kartą panaudoti kažką, kas jau būtų išmesta į sąvartyną ir ten gulėtų ne vienerius metus teršdamas aplinką“, – sako senjorė, kuri ir aplinkiniams neleidžia atsikratyti rūbais, kol nepatikrino pati.

besisypsanti senjore rodo savo gaminius

Konkurso dalyvė Danguolė

Klimato kaitos ir aplinkos taršos problemos jau ne vienerius metus yra įvardijamos kaip vienos didžiausių grėsmių visai žmonijai.

„Tausoti aplinką galime pradėję rūšiuoti atliekas – skaičiuojama, kad šiuo metu tai daro jau 50 proc. lietuvių, tačiau vien tik rūšiavimo nepakanka, nes ne mažiau svarbu yra pakartotinis panaudojimas bei perdirbimas, kuris leidžia taupyti išteklius, energiją, kovoja prieš klimato atšilimą ir sąvartynų gausą“, – teigia prie projekto organizavimo prisidedančios pakuočių tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ marketingo ir komunikacijos vadovė Asta Burbaitė.

Konkurso sąlygos

Dalyvauti konkurse kviečiami visi senjorai, kuriems yra 55 metai ir daugiau, gebantys kūrybiškai pažvelgti į susidėvėjusius daiktus ir iš naujo įkvėpti jiems gyvybės! Kaip teigia organizatoriai, nugalėtojas ne tik puikuosis ant birželio mėnesio „60+“ žurnalo viršelio – jo lauks ir naudingos rėmėjų dovanos, o geriausias atlygis – galimybė džiaugtis švarėjančia aplinka. 

Konkursas vyks dviem etapais

  • Nuo kovo 11 d. iki balandžio 8 d. vyksta registracija – dalyvio anketą galite pildyti portale www.60plius.lt
  • Užsiregistravusių senjorų darbų aprašymai ir nuotraukos, atitinkantys konkurso reikalavimus, per 24 val. bus paviešinti portale www.60plius.lt, kuriame dalyviai nuo balandžio 9 iki 21 d. varžysis dėl skaitytojų simpatijų. Balsuoti iš vieno įrenginio galima vieną kartą per dieną.
  • Daugiausiai balsų surinkę dalyviai pateks į antrąjį rinkimų etapą, kuriame nugalėtoją išrinks komisija. Antrajam etapui viso bus atrinkti 9 dalyviai – po 3 iš kiekvienos kategorijos. Nugalėtojai bus paskelbti balandžio 23 d., jų lauks vertingi prizai.

„Senjorai nešvaisto“ nominacijos

Senjorai, gebantys išradingai panaudoti pakuotes ar gyvenime besivadovaujantys tvarumo idėjomis, kviečiami registruotis vienoje iš kategorijų: kūrybiškumas, praktiškumas arba daugkartiškumas.  

Daugiau informacijos apie konkursą ir taisykles rasite čia: https://60plius.lt/senjorai-nesvaisto/

Konkursas „Senjorai nešvaisto“ yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ ir pirmosios bei didžiausios licencijuotos pakuočių tvarkymo organizacijos Lietuvoje „Žaliasis taškas“ iniciatyva, skirta ne tik skatinti pačius senjorus tinkamai rūšiuoti atliekas, bet kartu savo asmeniniu pavyzdžiu parodyti visuomenei, kaip senus daiktus galima prikelti naujam gyvenimui, taip prisidedant prie aplinkos išsaugojimo.

Taip pat skaitykite: