,

Privalote žinoti: 5 produktai pagreitinantys medžiagų apykaitą

Medžiagų apykaita yra organizmo ląstelių veikla, kurios dėka maistinės medžiagos – angliavandeniai, riebalai ir baltymai – paverčiami į energiją. Ši energija yra reikalinga mūsų gyvybiniams procesams, fizinei bei protinei veiklai.

Žalingi aplinkos veiksniai, genetika, nepakankamas fizinis aktyvumas, vaistai, nesveika mityba ir prasta psichologinė būsena gali neigiamai veikti medžiagų apykaitos procesus, taip sukeliant itin rimtus sveikatos sutrikimus. Sulėtėjus medžiagų apykaitai ir kūnui kaupiant per daug atsarginių medžiagų vystosi nutukimas, kuris gali sutrikdyti gyvybiškai svarbių organų veiklą. Nutukimas gali būti atsakingas už cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, insulto, lėtinių inkstų ligų bei onkologinių susirgimų išsivystymą.

Deja, medžiagų apykaitos sutrikimas nėra retas reiškinys, pasaulyje tai dažnai prilyginama netgi pandemijai. Nesuklysime sakydami, kad metabolizmo problemos tapo kone pagrindine visuomenės sveikatos problema.

Ne be reikalo sakoma, kad maistas yra vaistas. Tam tikri maisto produktai gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą. Šiuos TOP 5 produktus patariama įtraukti į kasdienį mitybos racioną.

  1. Kiaušiniai – juose yra daug baltymų (1 dideliame kietai virtame kiaušinyje yra ~6,3 g baltymų), todėl tai yra idealus pasirinkimas žmonėms, norintiems suaktyvinti medžiagų apykaitą. Leucinas, izoleucinas, ivalinas, alaninas, asparto rūgštis – tai kiaušiniuose esantys baltymai, kurie greitina medžiagų apykaitą.
  2. Linų sėmenys – šiose sėklose gausu baltymų, vitaminų ir kitų pagrindinių maistinių medžiagų. Kai kurie žmonės linų sėmenis laiko „funkciniu maistu“, t. y. renkasi juos dėl naudos sveikatai ir pagreitinamos medžiagų apykaitos.
  3. Lęšiai ir kiti ankštiniai augalai (pupeles ar žirniai) – šie produktai pasižymi dideliu skaidulinių medžiagų kiekiu, todėl spartina medžiagų apykaitos ir žarnyno veiklą.
  4. Čili pipirai – aštrūs patiekalai, kuriuose yra šviežių arba džiovintų čili pipirų, gali pagreitinti medžiagų apykaitą. Šią naudą suteikia paprikose esantis junginys – kapsaicinas. Tyrimais įrodyta, kad kapsaicinas gali pagreitinti medžiagų apykaitą, padidindamas riebalų deginimo greitį ir sumažindamas apetitą.
  5. Brokoliai – juose gausu medžiagos, vadinamos gliukorafaninu, kuris padeda pagreitinti medžiagų apykaitą, sureguliuoti riebalų kiekį kraujyje bei sumažinti daugelio su amžiumi susijusių ligų riziką.

Jei esate linkę priaugti svorio, arba šeimos genealoginiame medyje yra asmenų sergančių cukriniu diabetu ar širdies ir kraujagyslių ligomis, rekomenduojame reguliariai atlikti profilaktinius medžiagų apykaitos tyrimus. Tokie tyrimai padeda įvertinti ne tik širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą, gliukozės apykaitą organizme, bet ir nustatyti galimus inkstų sutrikimus. Rūpinkitės savimi ir savo sveikata!

„Antėja laboratorija“

Taip pat skaitykite: