Nepatogi bėda – svarbūs net keli lašeliai

Doctor checking information in computer program before filling medical card

Šlapimo nelaikymas – nepatogi bėda, kurią daugelis linkę nutylėti. Visgi, laikant šią problemą paslaptyje, galite apkartinti savo gyvenimą, todėl labai svarbu imtis veiksmingo gydymo. Nors su šlapimo nelaikymu susiduria įvairaus amžiaus žmonės, tačiau dažniausiai ši bėda kamuoja būtent vyresnio amžiaus senjorus – su tuo susiduria 10-30 % moterų ir 1,5-5 % vyrų, taigi, šlapimo nelaikymas dažniau apsunkina moterų gyvenimą. Tačiau tai nėra vien pagyvenusių žmonių negalavimas – šlapimo nelaikymas kamuoja 1 iš 6 moterų, kurioms dar nėra 30-ties. Gera žinia ta, kad dažniausiai, šį negalavimą galima išgydyti arba bent jau kontroliuoti.

Svarbūs net ir keli lašeliai

Inkontinencija (šlapimo nelaikymas) atsiranda, kai šlapimo pūslė per dažnai susitraukinėja, o šlapimo pūslėje ir aplink ją esantys raumenys atsipalaiduoja netikėtai, be perspėjimo ir įvyksta šlapimo nutekėjimas. Ši problema gali stipriai pabloginti gyvenimo kokybę ir apriboti žmogų – sutrikdyti darbingumą ir fizinį aktyvumą, seksualinį gyvenimą, trukdyti socialiniam aktyvumui, kelionėms ar netgi paskatinti atsiribojimą nuo visuomenės bei psichologines bėdas. Svarbu: net ir keli nevalingai ištekantys lašeliai gali signalizuoti apie šį negalavimą.

Priežastys įvairios

Šlapimo nelaikymo sutrikimas gali atsirasti dėl daugybės priežasčių, pavyzdžiui, vidurių užkietėjimo, šlapimo takų infekcijos arba makšties infekcijos. Šie dirgikliai gali sukelti laikiną šlapimo nelaikymo sutrikimą, tačiau jei pastebėjote, jog bėda kankina ilgiau, verta atsižvelgti, nes gali būti, jog priežastys yra kitos, pavyzdžiui silpni dubens dugno raumenys, pernelyg silpni šlapimo pūslės raumenys, padidėjusios prostatos užsikimšimas arba prostatitas, šlapimo pūslę kontroliuojančių nervų pažeidimai, smegenų kamieno pakenkimai, neurologinės ligos (Parkinsono liga, išsėtinė sklerozė), stuburo traumos, operacijos arba vaistų vartojimo pasekmės.

Pagrindinės moterų šlapimo nelaikymo priežastys yra šlapimo pūslės hiperaktyvumas, šlapimo nelaikymas fizinio aktyvumo metu arba mišrus šlapimo nelaikymas. Hiperaktyvi arba dirgli šlapimo pūslė – sutrikimas, kurio metu nevalingai ir nekontroliuojamai susitraukinėja šlapimo pūslė, pavyzdžiui išgirdus tekančio vandens garsą. Šlapimo nelaikymas fizinio aktyvumo metu gali būti sukeltas dėl nėštumo ar gimdymo traumos, menopauzės, aktyvaus sporto, sunkaus fizinio darbo, operacijos ar vartojamų vaistų.

Gydymas ir profilaktika

Kreiptis į gydytoją svarbu net ir tada, kai stipriai padažnėja noras šlapintis – jei šlapinamasi daugiau nei aštuonis kartus arba daugiau nei du kartus naktį. Ženklas, kad turite problemų, gali būti ir staiga užeinantis noras šlapintis, skausmas proceso metu, šlapinantis srovė trūkinėja arba kartais pasišlapinti tiesiog nepavyksta. Nekontroliuojamai šlapimas gali ištekėti ir čiaudint, kosint, juokiantis ar net skubant į tualetą. Smarkiai pažengus šiam negalavimui, šlapimas gali ištekėti nuolat – gulint, stovint, lipant laiptais, keliant svorį ar tiesiog einant.

Pajutus pirmuosius simptomus, be abejonės, svarbiausia kreiptis į jus konsultuojantį gydytoją, kuris paskirs tyrimą ir efektyvų gydymą, parinktą atsižvelgiant į jūsų problemos tipą. Vienas paprasčiausių ir saugiausių būdų, kuris siūlomas – dubens raumenų pratimai, kitaip Kėgelio pratimai. Esant sunkiai ligos formai, Kėgelio pratimai gali būti dalis gydymo plano, tik svarbu tai daryti teisingai ir reguliariai. Pabrėžiama, kad Kėgelio pratimai yra puikus būdas ne tik kovoti su lengvu ar vidutiniu šlapimo nelaikymu, bet ir kaip profilaktinė priemonė, kad neišsivystytų šlapimo nelaikymo problemos ateityje. Šiais pratimais reguliariai treniruojant makšties ir tarpvietės raumenis, juos sutraukiant ir atleidžiant, dirba ne tik raumenys, bet ir gimdą laikančios sausgyslės, taigi, žingsnis po žingsnio, galima pasiekti puikių rezultatų.

Kaip taisyklingai atlikti Kėgelio pratimus?

Puiku yra tai, kad Kėgelio pratimus galima daryti bet kur ir specialaus pasiruošimo ar vietos tam nereikia – galite stiprinti dubens dugno raumenis patogiai įsitaisius ant sofos ir žiūrėdami televizorių, vairuodami automobilį ar netgi stovėdami eilėje parduotuvėje. Nesijaudinkite, atliekant šiuos pratimus, dirba tik vidiniai raumenys, todėl aplinkiniai tikrai to nepastebės. Tereikia įsivaizduoti, jog norite sustabdyti šlapimo srovę, suspausti ir pakelti raumenis apie išeinamąją angą, makštį ir šlaplę ir tai pakartoti 5 kartus per dieną po 8-10 sek. Kai pajausite, jog galite sustiprinti spaudimą, padidinkite suspaudimų skaičių ir darykite tai dažniau.

Be dubens raumenų pratimų, jums gali būti pasiūlyti kiti gydymo būdai, kurie padės valdyti šlapimo nelaikymą – gydytojas gali paskirti vaistų, kurie padės šlapimo pūslei ištuštėti arba sustangrinti raumenis ir sumažinti nutekėjimą. Kartais pritaikomas specialus medicinos prietaisas, pavyzdžiui, šlaplės įdėklas. Taip pat taikoma nervų stimuliacija, kuri siunčia silpną elektros srovę į šlapimo pūslės nervus ir padeda kontroliuoti šlapinimosi procesą. Būna atvejų, kada susitvarkyti su šia bėda padeda chirurgija – pavyzdžiui, šlapimo pūslės padėties pasikeitimo atveju. Dabar atliekamos ir minimaliai invazinės operacijos, kurios trunka vos pusvalandį, tačiau rezultatai labai geri.

Kaip saugoti silpną pūslę?

Esant silpnai šlapimo pūslei, patariama vengti gerti daugiau nei 1,5 l skysčių per parą, vengti gerti daug kavos ir laiku ištuštini šlapimo pūslę. Taip pat svarbu vengti sunkaus fizinio darbo, saugotis makšties uždegimų, šlapimo takų infekcijų, nesimaudyti šaltame vandenyje.

Susitvarkyti su inkontinencijos keliamomis problemomis, tol, kol gydymas duos rezultatų, padės paprastas sprendimas – įklotai, sauskelnės-kelnaitės ir vienkartinės paklodės. Šios priemonės gerai sugeria ir sulaiko šlapimą viduje, o pažangi kvapo kontrolės sistema neleidžia atsirasti nemaloniam kvapui.

Svarbu pajutus pirmuosius ženklus, jog jūsų pūslė gali būti silpna, nedelsiant kreiptis į gydytojus, nebijoti pripažinti ir ieškoti pagalbos, nes daugeliu atveju, šį sutrikimą įmanoma sutvarkyti be didelių intervencijų.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: