Koks yra normalus kraujo spaudimas?

gydytojas matuoja kraujo spaudima

Žema oro temperatūra gali turėti įtakos kraujo spaudimo pokyčiams bei širdies ligoms, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Tai visai nereiškia, jog teks atsisakyti žiemos teikiamų malonumų arba bėgti į šiltus kraštus, tačiau pravartu žinoti, kaip apsisaugoti nuo sezonų pokyčių keliamų pavojų mūsų širdžiai.

Temperatūra žemėja – svyruoja kraujo spaudimas

Mokslininkai pastebėjo, jog žema lauko temperatūra ir širdies ligos yra susiję, kitaip tariant, atšalus orams, padidėja infarkto rizika ir atvirkščiai – kylant temperatūrai, infarkto rizika sumažėja. Ryšį tarp žemos temperatūros ir širdies ligų, galima aiškinti tuo, jog padidėjus arterijų pasipriešinimui, didėja ir arterinis kraujo spaudimas. Tai ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonėms, kurių arterijos ir taip susiaurėjusios. Įtakos kraujo spaudimo pakitimams gali turėti ne tik temperatūra, bet ir oro tarša, ultravioletinė spinduliuotė bei kiti faktoriai.

Tyrėjai spėja, kad padidėjęs kraujospūdis šaltuoju metų laiku, gali būti susijęs ir su trumpesnėmis dienomis bei sumažėjusiu fiziniu aktyvumu, suprastėjusia mityba. Ne paslaptis, kad žiemą norisi daugiau laiko praleisti namuose, pasilepinti riebesniu maistu, be to, iš maisto gauname mažiau vitaminų, valgome mažiau šviežio, naudingo maisto ir neretai padidėja svoris. Labai svarbu, kad vienodai rūpintumėmės savo gyvenimo būdu tiek žiemą, tiek vasarą – valgytume daug vaisių ir daržovių, sumažintume druskos, sočiųjų riebalų bei cukraus kiekį. Atėjus šaltesniems orams, žmonės dažnai sumažina ir fizinį judėjimą, nustoja mankštintis, tačiau labai svarbu išlikti aktyviems ir žiemos mėnesiais, nes būtent taip gali būti kompensuojamas kraujospūdžio svyravimas. Be to, įrodyta, kad reguliariai sportuojantys žmonės, kraujospūdžio svyravimus labiau toleruoja.

Visgi, tai nereiškia, jog atšalus orams reikia krautis daiktus ir bėgti į šiltus kraštus. Kūnui pripratus ir prisitaikius prie pokyčių bei tinkamai saugantis, rizika sumažėja. Taip pat mažai tikėtina, jog artėjant sezonui reikės keisti vaistus, kuriais gydote hipertenziją. Svarbu, jog reguliariai stebėtumėte savo kraujo spaudimo rodmenis ir juos fiksuotumėte bei konsultuotumėtės su gydytoju.

Tinkamai pasirenkite sezonų pokyčiams

Atvėsus orams tikrai nereikia užsidaryti namuose. Atsižvelkite į temperatūros pokyčius – jei termometro stulpelis nukritęs žemiau 15 laipsnių šalčio, patartina susilaikyti nuo intensyvių mankštų ar kitos fizinės veiklos bei labai svarbu pasirinkti tinkamą aprangą, tam, kad išvengtumėte ne tik nušalimų, bet ir rimtesnių sveikatos sutrikimų. Sergantys hipertenzija į tai turėtų pažiūrėti ypač rimtai – renkitės taip, kad apribotumėte šalčio poveikį jūsų kūnui. Sakykime, nedėvint kepurės, mes prarandame net 50 proc. kūno šilumos, tad šiltas galvos apdangalas žiemą itin svarbus. Taip pat reikia apsaugoti galūnes – nešiokite ne tik šiltas kojines, bet nepamirškite ir pirštinių. Ruošdamiesi išeiti į lauką, venkite medvilninių rūbų, kurie sugeria prakaitą ir nesulaiko šilumos – verčiau rinkitės sintetinius audinius, flisą arba vilną ir sluoksniuokite rūbus, tuomet šilumą sulaikysite ilgiau. Viršutiniai rūbai turėtų būti atsparūs drėgmei, apsaugantys nuo šalčio. Be to, labai svarbu užtikrinti, jog kūnui būtų šilta ne tik lauke, bet ir namuose – patalpos turi būti tinkamai šildomos. Nors tai svarbu kiekvienam žmogui, hipertenzija sergantys pacientai turi būti ypač gerai pasirengę šaltiems orams ir laikytis visų atsargumo priemonių, norint išvengti šalčio poveikio jų sveikatai.

Keičiantis orams pravartu stebėti ir fiksuoti savo kraujo spaudimą, ne mažiau svarbu, kad patalpoje būtų šilta (optimali kambario temperatūra 20 ºC). Taip pat reikėtų vengti matuoti spaudimą, jei neseniai buvote fiziškai aktyvus, maudėtės duše arba vonioje, patyrėte stresą, sočiai pavalgėte, rūkėte, gėrėte alkoholio arba kavos.

Kraujospūdžio matavimo duomenys:

Optimalus: 120/80

Normalus: 130/85

Aukštas: 130-139/85-89

Žemas: 70/90

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: