,

Madinga, bet ar tinka?  

Mados pasaulis ir toliau atgaivina seniai pamirštas tendencijas ir suka stiliaus ratą – 2020/2021 m. sezone iš naujo sužibės dar 1960-aisiais buvę madingi paltai, 80-aisiais metais vyravę marškiniai pūstomis rankovėmis bei raukiniais. 90-aisiais karaliavusį ir iš naujo atgaivintą lateksą bei grandines, ilgus juodus odinius paltus vitrinose matysime dar kurį laiką. Tačiau ar reikia aklai sekti madą, gal verčiau likti prie klasikos?  

Diana Rūta Stankevičienė. R. Ščerbausko nuotrauka

Nepasimesti tarp milžiniškos pasiūlos ir išsiskirti iš minios moko kaunietė dizainerė Diana Rūta Stankevičienė, kuri sako, kad jau 27-erius metus kuria daiktus lyg poetai eilėraščius, tik ne iš žodžių, o iš adatos dygsnių, audinio gabalėlių, nėrinių ir karoliukų, savo minčių ir svajonių…   

Ar dažnai tai, kas madinga, sutampa su tuo, kas žmogui tinka? 

Nedažnai. Mada yra viso pasaulio atspindys – detalėse galime stebėti psichologinį foną, įvykius, poreikius ir panašiai. Tai kaip gamta, juk kiekvieną pavasarį pražįstanti gėlė mus kas kartą stebina. Tiesa ta, kad mada sukasi ratu, tačiau tai nereiškia, kad galime ištraukti rūbą iš 80-ųjų spintos ir jis būtinai bus madingas. Gali būti, kad tai bus tiesiog vintažinis variantas, juk mada dažnai grįžta detalėse, pritaikyta kitaip. Be to, galima būti madingam ir šiuolaikiškam, bet tuo pačiu ir stilingam, o tarp mados ir stiliaus yra didelis skirtumas. Pavyzdžiui, ateinančiais metais bus madingi sijonai su kutais. Jei tokį sijoną užsidės pagyvenusi moteris, kuri ruošiasi į linksmą vakarėlį, tuomet ji atrodys puikiai, tačiau jei  nešios gatvėje, tiesiog eidama į turgų, tuomet tai atrodys prastai. 

Nors riba tarp jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių madoje jau yra senokai ištirpusi, yra dalykų, kurie labai pasendina jauną merginą arba suteikia truputį vėjavaikiškumo suaugusiai moteriai.

Kaip atrasti savo spalvų derinius 

Nereikia teigtikad žmogui netinka ar tinka būtent kažkuri spalva. Įsivaizduokime, kiek yra raudonos spalvos atspalvių ir tonų – šilta raudona, šalta raudona ir kitos, kurios tinka skirtingiems žmonių tipams. Todėl kiekvieną spalvą reikėtų matuoti, žiūrėti, kaip tinka prie veido. Juk būna, kad kažkoks rūbas ypač gražus ant pakabos, tačiau užsidėjus staiga nublanksta veidas, arba atvirkščiai – rūbas gali pabrėžti bruožus, nuskaistinti. Ypač vyresnio amžiaus žmonėms odos spalva kinta, todėl ir spalvinis tipas gali pasikeisti.  

Visgi visiems reikėtų labai atsargiai žaisti su geltonais ir žaliais atspalviais. Net ir tradicinė juoda gali tikti ne visiems – vieniems tai puikus būdas pasislėpti, tapti nematomu, o kitiems, atvirkščiai – puikiai suskamba ir pabrėžia veido bruožus.  

Taip pat visada veikia kontrasto šilta–šalta principas, o tokie deriniai visada vienas kitą paryškina. Pavyzdžiui, raudonplaukei puikiai tinka šaltos spalvos ir atvirkščiai. 

Vertėtų įsigyti klasikinį ar madingą daiktą? 

Šiandien daugelis dalykų jau yra tapę klasika – sportinis kostiumas, juodas švarkas, juoda suknelė, balti marškiniai, džinsai. Bet tai nereiškia, kad tiks kiekvienam. Vienus žmones gali varžyti švarkas, o kiti nemėgsta džinsų. Ir to paties daikto variacijų gali būti gausybė. Kai tokia didelė pasiūla, mes negalime įsprausti visų į vienus rėmus.  

Ką daryti, kad atėjus rudeniui netaptume pilki ir nuobodūs kaip rudeniniai debesys? 

Skarelės, papuošalai, apyrankės, pirštinės – aksesuarai, kurie pagyvins bet kokią aprangą ir neleis liūdėti pilko rudens metu. Esu turėjusi klientę, kuri labai norėjo raudonos spalvos palto, bet bijojo, kad neišdrįs su tokiu kažkur išeiti. Tuomet įsiuvome jai raudoną pamušalą. Tai buvo puiki, išskirtinė detalė, o prie jos jau galima derinti raudoną laikrodžio rodyklę, raudoną rankinuką, ir tas pilkas paltas jau tampa ne toks nuobodus.  

Be to, dabar vyrauja puiki tendencija – batai neprivalo derėti prie rankinės ir kitų detalių. Batai gali būti vyšniniai, rankinė tabako ar garstyčių spalvos, skarelė su taškeliais – viską galime derinti tarpusavyje, o kitą dieną jau naudoti su kitais aksesuarais.  

Visada sakau, kad geriau viena suknelė, bet trys poros batų, nei atvirkščiai. Avalynė suteikia labai gerą toną ir baigtumą aprangai. Aukštakulnių batų era baigėsi, jų turėti nebūtina, tačiau yra didžiulė pasiūla žemapadžių batų, ir tikrai nebūtina rinktis juodų.  

Taip pat galime sau leisti įsigyti vieną ryškų paltą. Juk norint praskaidrinti sau nuotaiką, reikia spalvų, tad puoškime aplinką savimi. Vasarą keičiame rūbus kasdien, o rudenį bei žiemą dažniausiai turime vos kelis viršutinius rūbus, todėl galima varijuoti ir su tuo, ką velkamės po apačia, sluoksniuoti. Sakykime, jei turime languotą paltą iš 3 spalvų, tai jau galime užsidėti net 3 spalvų derančias spalvas po juo – marškinius, golfą, kelnes ar sijoną. 

Į ką reikėtų investuoti, o ko vengti? 

Vyresnio amžiaus moteris turėtų investuoti į skaitymo arba nuo saulės akinius. Brangesni stiklai, nei siūlomi greitosios mados, kokybiški rėmeliai – tai jau puiki stiliaus detalė, deranti visur. Pavyzdžiui, pilkas megztukas, stilingi akiniai, jaunatviška apyrankė, sportiniai bateliai, džinsai arba klasikinės kelnės prikaustys visų aplinkinių dėmesį 

Nereikėtų sau leisti pirkti emocinius pirkinius, kurie ilgainiui jūsų nebedžiugins. Labai gerai pasidaryti spintoje reviziją, nes tai suteikia švaros jausmą. Tuomet, žinant, ką turi, ir ko trūksta, į parduotuvę gali eiti sąmoningai, o perkant tikslingai ir piniginė neverkia. Prigrūsta niekam nereikalingų daiktų, spinta gali gerokai gadinti nuotaiką. 

Beje, itin svarbu tinkamo dydžio drabužiai. Žmogus į rūbą turi ne įtilpti, o jį apsivilkti, rūbas turi gulėti ant žmogaus. Lygiai taip pat nereikia turėti per didelių rūbų, kurie atrodo lyg maišai, optiškai didina apimtis. 

Kaip manote, kiek žmogui svarbi apranga, ar ji gali atskleisti asmenybę, pagerinti nuotaiką? 

Drabužiai visa tai gali, juk tai – vienas iš savęs realizavimo ir paieškos būdų. Yra manančių, kad tai tuštybė, bet taip nėra. Jei turime galimybę būti su kitais žmonėmis, išeiti ir pasipuošti, tuomet egzistuoja ir rūbų paieška, kaita, pritaikymas kiekvienam sezonui ar progai. Labai gerai, kad nėra visiems bendros uniformos ir rengiamės ne vien todėl, kad nesušaltume, nes taip visi turime būdų save reprezentuoti. Juk vis tiek pirmiausia mus sutinka pagal drabužius – jais galime sudaryti skirtingą įspūdį, sudominti arba, atvirkščiai – neatkreipti į save jokio dėmesio, būti pilka pelyte. Taip pat manau, kad stilingai moteriai svarbiausia geras kirpimas ir graži plaukų spalva, kuri pabrėžia veidą, gražiai jį įrėmina, o rūbams belieka tik tinkamai papildyti šį įvaizdį. 

Kokia jūsų, kaip dizainerės, patirtis – ar senjorės noriai puošiasi?  

Man pačiai jau 50 metų ir aš pastebiu, kad dabar 60-metės visai kitaip atrodo, nei atrodė mūsų pačių močiutės. Jos gyvybingos, jaunatviškos ir niekuo nepanašios į stereotipines močiutes, nors dažniausiai jau turi anūkų. Darbai padaryti, vaikai užauginti, taigi – laisvėIr tikrai nemažai moterų, kurios tuo mėgaujasi, o apranga yra viena iš išraiškos būdų, taigi jos puošiasi. Džiaugiasi širdis tai matyti. 

 Ir nereikia užmiršti, kad močiučių manieros turi įtakos ir dažnai imponuoja jaunoms anūkėms. Juk visi pastebime, kai močiutė atrodo išskirtinai ir stilingai.  

Iveta Leščinskaitė 

Taip pat skaitykite: