Šventes pasitikime sveikiau: kalėdinių patiekalų receptai 

Modesta Žukauskaitė – dviejų bestselerių „Slaptas sulieknėjusios merginos dienoraštis“ ir „Slaptomanė autorė, sveikos mitybos bei svorio reguliavimo mentorė, konsultantė. Padedu tūkstančiams moterų efektyviai lieknėti, subalansuotai maitintis ir keisti gyvenimo būdą sveikesniu.  Mano ir „Slaptomanės“ istorija prasidėjo nuo noro sukurti sveiką santykį su savimi pačia ir gerai jaustis savo kūne. Po eilinės dietos, neatnešusios ilgalaikių rezultatų, suvokiau, jog jei noriu turėti tai, ko niekada neturėjau, privalau suprasti, kokie mano sprendimai yra neveiksmingi ir elgtis kitaip nei iki šiol. Tad vieną dieną nusprendžiau baigti su dietomis ir iš esmės keisti gyvenimo būdą. Taip prieš jau dešimtmetį palengva pradėjau savo asmeninę kelionę, kurią šiandien pristatau „Slaptomanės“ vardu.Esu laiminga, kad jau tūkstančiams šeimų pavyko pasiekti akivaizdžiai matomų rezultatų mano rekomenduojamos mitybos pagalba. Svarbiausia – jausti malonumą, mokėti mėgautis, neriboti ir nežalojant savęs valgyti sveiką ir tarpusavyje subalansuotą maistą.  Tai yra tai, kuo tikiu ir kuo gyvenu. 

Apelsininis tortas 

por.  /  25 min. 

1 stiklinė migdolų 

1/4 puodelio kakavos 

vanilė 

3 dideli, prinokę apelsinai 

2/3 puodelio klevų sirupo 

2,5 puodelio iš anksto užmerktų anakardžių riešutų 

3/4  puodelio kokosų aliejaus 

Mes naudojome 20 cm ilgio ir 10 cm gylio kepimo formą. 

  1. Torto pagrindui sumaišykite migdolus, kakavą, vanilę ir su blenderiu sutrinkite iki lipnios masės. Jeigu konsistencija per sausa – įpilkite truputį vandens. 
  2. Gautą masę dėkite į torto formos apačią, o 1/4 tešlos atidėkite. Pastatykite į šaldytuvą, kol paruošite kremą.
  3. Smulkia tarka nutarkuokite apelsino žievelę. Išspauskite apelsinų sultis. Turėtų gautis 2/3 jūsų puodelio.
  4. Anakardžius, klevų sirupą, kokosų aliejų ir žievelę sumalkite blenderiu. Pilkite apelsinų sultis tol, kol gausis minkšta, kreminė konsistencija. Naudokite stipriausią režimą. 
  5. Išimkite torto pagrindą iš šaldytuvo ir ant jo užpilkite apelsinų masę.
  6. Likusia pagrindo dalimi, kurią atidėjote, puoškite torto viršų. Galite puošti apelsino žievelėmis ar riešutais.
  7. Įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

Uogų tortas 

por.  /  25-30 min. 

3 stiklinės graikinių riešutų 

3 stiklinės anakardžių 

stikl. datulių (be kauliukų) 

2 stiklinės gervuogių arba kitokių uogų (galima šaldytų) 

2/3 stikl. kakavos miltelių 

1/3 puodelio tirpinto šokolado kepimui (daugiau kaip 70% kakavos) 

stikl. sojos arba kokoso pieno 

1/4 stikl. citrinų sulčių (iš 2-3 citrinų) 

3/4 puodelio klevų sirupo arba medaus 

3/4 puodelio ištirpusio kokosų aliejaus 

valg.š. vanilės 

50 g sviesto 

Druska 

Riešutus per naktį išmirkykite.

  1. Su virtuviniu kombainu gerai sumalkite graikinius riešutus su mažu žiupsneliu druskos. Gautą masę sumaišykite su kakavos milteliais.
  2. Įdėkite tirpintą šokoladą, 1valg.š. vandens ir vanilę. Viską maišykite tol, kol masė pradės gerai lipti.
  3. Į pyrago formą  rankomis dėkite paruoštą masę. Jeigu labai limpa, šiek tiek sušlapinkite rankas.

Viršutinis uogų sluoksnis.

  1. Uogų kremui blenderyje sutrinkite uogas su 1/4stikl. vandens. 
  2. Pagrindui su blenderiu gerai sumalkite anakardžius su 1 stikl. kokosų pieno. 
  3. Į jį sudėkite paruoštą uogų kremą, citrinų sultis, sirupą, vanilę ir mažą žiupsnelį druskos. Išmaišykite iki vientisos masės. Sudėkite kokosų aliejų ir sviestą. Maišykite, kol pradės tirštėti.
  4. Viską supilkite į formą ant apatinio sluoksnio.
  5. Pastatykite į šaldymo kamerą 3-5 val., o paskui į šaldytuvą 8-10 val.

Puoškite uogomis ir šokoladu. 

Lašišos vėrinukas 

por.  /  30  min. 

100-150 g lašišos filė 

1/2 citrinos 

a.š. alyvuogių aliejaus 

a.š. garstyčių (nebūtina) 

v.š. citrinos sulčių 

1 skiltelė česnako 

Žalumynų, druskos ir pipirų pagal skonį 

  1. Lašišos filė supjaustykite vieno kąsnio gabaliukais. Citriną supjaustykite plonais griežinėliais ir suverkite ant medinių iešmelių pakaitomis su lašiša. 
  2. Likusius produktus sumaišykite (česnakus išspauskite, žalumynus labai smulkiai supjaustykite). Paruoštu padažu kruopščiai ir negailint aptepkite vėrinuką. Palikite 10 min. pasimarinuoti.
  3. Kepkite iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol lašiša gražiai apskrus.

REKOMENDUOJAME Valgyti su patinkančiomis daržovėmis ir žalumynais. Jų kiekis neribojamas. 

Sluoksniuotos burokėlių salotos 

por.  /  10min. 

200 g žalio burokėlio

1-2 skiltelės česnako 

1/2 morkos 

30 g kietojo sūrio 

4 puselės graikinių riešutų 

4-5 džiovintos slyvos 

v.š. naminio majonezo 

Druska, pipirai pagal skonį

  1. Kiekvieną sluoksnį ruoškite atskirai.
  2. Apatinis sluoksnis: sutarkuokite šviežią morką ir sumaišykite su pjaustytomis slyvomis, majonezu, druska. 
  3. 2 sluoksnis: tarkuotą sūrį sumaišykite su smulkintu česnaku ir majonezu. 
  4. 3 sluoksnis: tarkuotą burokėlį sumaišykite su majonezu ir slyvomis.
  5. Salotų viršų patepkite majonezu ir puoškite smulkintais riešutais.

Aguonų pienas 

1-2 por.  /  10 min. 

100 g aguonų 

50-100 g medaus 

1 ir 1/2 stiklinės pieno arba 

1 ir 1/2 stiklinės vandens 

1/2 citrinos 

Žiupsnelis druskos 

  1. Aguonas užpilkite šaltu vandeniu ir įspauskite pusės citrinos sultis. Palikite mirkti per naktį. Po to supilkite į sietelį, kad labai gerai nuvarvėtų vanduo. 
  2. Gerai sutraiškykite aguonas, pridėkite medaus ir išmaišykite. Leiskite pastovėti aguonoms su medumi apie 3 val. Tada užpilkite pienu (ar vandeniu), ir vėl gerai išmaišykite.

Balta mišrainė kitaip 

2 por.  /  10 min. 

trumpavaisiai agurkai 

1 marinuotas agurkas 

1 avokadas 

1 puodelis žirnelių (galima konservuotų) 

4-6 pievagrybiai 

1/2 obuolio  

v.š. naminio majonezo 

Druska ir pipirai pagal skonį 

  1. Visus ingredientus supjaustykite kuo smulkesniais, vienodais gabalėliais.
  2. Supjaustytus pievagrybius 1 min. apkepkite arba apvirkite pasūdytame vandenyje.
  3. Visus ingredientus sumaišykite su naminiu majonezu. Gardinkite druska, pipirais, galite papuošti šviežiais žalumynais.

Salotos su „kailiniais“ 

por.  /  15 min. 

1 juostelė sūdytos silkės filė 

1/2 nedidelės morkos (apie 50 g) 

50 g cukinijos 

1/2 burokėlio (apie 100 g) 

1 nedidelis raudonasis svogūnas 

1 nedidelis obuolys 

v.š. naminio majonezo 

Saujelė svogūnų laiškų ir krapų 

  1. Morką, cukiniją ir burokėlį sutarkuokite smulkia tarka. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais.
  2. Obuolį sutarkuokite smulkia tarka ir sumaišykite su 1v.š. majonezo.
  3. Silkę smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su 1v.š. majonezo.
  4. Sluoksniuokite į formą, nuo apačios į viršų.

Apatinis sluoksnis  silkė, 2  morka, 3 – svogūnas, 4  cukinija, 5  burokėlis. Burokėlių sluoksnį aptepkite majonezu (sumaišytu su obuoliu) ir apibarstykite žalumynais. 

  1. Paruoštas salotas statykite į šaldytuvą (2 val.), o po to patiekite.

 

Taip pat skaitykite: