,

Fejerverkai ir nuotolinės šventės: kaip išskirtiniu šventiniu laikotarpiu nepakenkti klausai?

Nors 2020-ųjų kalėdiniai susitikimai bus visai kitokie ir kelsis į nuotolinę erdvę, be didesnio nei įprasta kasdien šurmulio greičiausiai neapsieis dauguma. Ką jau kalbėti apie Naujųjų metų fejerverkus. Todėl klausos centras „Audiomedika“ dalijasi paprastais patarimais, kaip šventiniame triukšme nepakenkti vienam svarbiausių bei jautriausių savo pojūčių – klausai.

Neabejotinai šiemet daug Kūčių ar Kalėdų vakarienių bus rengiama per nuotolį. Specialistai sako, kad tokie susibūrimai klausai gali kelti nemažai iššūkių, tad rekomenduojama laikytis kelių paprastų taisyklių.

  • Pirmosiomis pokalbio minutėmis paskatinkite nuotolinio skambučio dalyvius pasitikrinti mikrofonus – susilyginkite jų garsą, kad per pašnekesį klausos neištiktų šokas nuo netikėtai didelio bei staigaus triukšmo.
  • Įjunkite vaizdo funkciją ir pasirūpinkite, kad veidas būtų apšviestas. To pačio paprašykite pašnekovų. Taip ne tik geriau jausite jų nuotaikas ir matysite šypsenas, bet ir geriau juos girdėsite.
  • Su pašnekovais sutarkite, jog nekalbantieji išjungtų mikrofonus, kad visi išvengtumėte pašalinių garsų.
  • Neįsiterpkite, kai kitas kalba. Bendraujant gyvai įprasta vienas kitą papildyti, bet nuotoliniuose pokalbiuose tai kelia didelį diskomfortą ausims.
  • Per pokalbį, jei turite galimybę, naudokite ausines. Geriausia – slopinančias išorės garsus. Taip klausa koncentruosis tik į pokalbį ekrane.

Prie šventinio stalo dažniausiai bendraujama kaip niekad entuziastingai, tad tikėtina – ir garsiau nei įprastai. Į garsų visumą neretai įsilieja ir muzikos ar televizoriaus garsai. Štai keli patarimai, kaip, esant didesniam šurmuliavimui, apsaugoti klausą. Tai ypač svarbu jau pastebėjusiesiems, kad klausa prastėja.

  • Pasirinkite vietą, esančią toliau nuo televizoriaus ar muziką skleidžiančios technikos. Jei ši per garsi ir trukdo išgirsti pašnekovus, garsą patildykite.
  • Jei tarp jūsų ir pašnekovo yra daiktų, trukdančių matyti jo veidą, daiktus patraukite. Taip kur kas geriau suprasite, ką pašnekovas kalba.
  • Jei nesuprantate, ką sako tyliau kalbantis žmogus, paprašykite pakartoti kiek garsiau.
  • Šeimoje dažniausiai yra bent vienas garsiakalbis. Tyliau kalbėti jis greičiausiai nepradės, tad nesėdėkite arčiausiai jo. Geriau prisėskite prie tylesniojo – taip nereikės įtempti ausų, klausant garsiau kalbančiojo pasakojimų.

Nepaisant to, kad šventės šiemet bus ramesnės, 2021-ųjų išvakarėse danguje greičiausiai vis vien šaudys fejerverkai. Jie skleidžia daugiau nei dukart didesnį garsą nei vidutinio garsumo pokalbis, tad ir žala ausims gali būti labai didelė. Ekspertai rekomenduoja kelias taisykles, kurių laikantis šventinės nuotaikos nesugadins ausų skausmas.

  • Jei perkate pirotechnikos gaminius, atkreipkite dėmesį į jų skleidžiamo garso lygį – visi fejerverkai tokį turi. Rinkdamiesi tylesnius saliutus galite sumažinti žalą klausai.
  • Patariama stebėti fejerverkus, leidžiamus jūsų bendruomenės (savivaldybės ar seniūnijos). Viešosiose vietose leidžiami saliutai dažniausiai sprogdinami itin saugiu atstumu.
  • Nuo fejerverkų šaudymo vietos laikykitės bent 150 m atstumo. Kuo toliau būsite, tuo mažesnę didelio garso žalą patirs klausa.
  • Jei jau pirotechnikos gaminiai sprogdinami netoliese, apsaugokite klausą ausų kištukais ar didelį garsą izoliuojančiomis ausinėmis. Tai sumažins pavojų gebėjimui girdėti ir netrukdys džiaugtis magišku vaizdu danguje.
  • Nuo per didelio garso apsaugokite ne tik save, bet ir artimuosius, o ypač senjorus bei vaikus – jų klausa itin jautri.

Galiausiai, grįžę iš triukšmingos aplinkos, kurį laiką pabūkite visiškoje tyloje. O jei pajusite ausų spengimą ar menkiausią skausmą, nesibaiminkite kreiptis į specialistus.

Taip pat skaitykite: