,

Kraujo spaudimo aparatas. Ką vertėtų žinoti apie priežiūrą ir remontą?

Padidėjęs kraujo spaudimas gali tapti nemenku gyvenimo trikdžiu ir širdies ligų priežastimi, todėl itin svarbu tinkamai jį stebėti, laiku diagnozuoti sutrikimus ir imtis gydymo. Kraujospūdžio matuoklis tampa būtinu prietaisu net trečdaliui šalies gyventojų, kurie turi per aukšto spaudimo problemą. Visgi netinkamai prižiūrimas prietaisas gali rodyti neteisingus rodmenis ir suklaidinti vartotoją, todėl labai svarbu ne tik įsigyti tinkamą aparatą, bet ir juo teisingai rūpintis. Aptarkime svarbiausius aspektus.

Dėl kokių priežasčių gali sugesti kraujo spaudimo matavimo aparatas?

  • Gamykliniai gedimai, jei tokie yra, pastebimi kelių savaičių laikotarpyje. Tokiu atveju iš karto reikėtų kreiptis į garantinį servisą ar pardavėją.
  • Dažniausiai pasitaikantys gedimai, kilę dėl prietaiso naudojimo, yra rankovės gedimai. Rankovė – daugiausiai naudojama prietaiso dalis. Dažnas dėjimas ant rankos, aukštas slėgis, sukeliamas matavimo metu, ar per laisvas rankovės dėjimas ant rankos gali turėti įtakos veikimui. Nereikia nerimauti – problemų pakeisti rankovę nėra, svarbiausia žinoti reikalingą dydį.
  • Mygtukų gedimai taip pat yra vienas iš dažnesnių šių prietaisų gedimų. Dažniausiai jie gali atsirasti dėl naudotojo kaltės, kai įjungimo ar išjungimo mygtukas spaudžiamas per stipriai, nes tai per ilgesnį laiką pažeidžia mechanizmą. Naujos kartos prietaisai įsijungia labai nesunkiai lengvu mygtuko paspaudimu.
  • Didelė temperatūrų kaita, drėgmė, laikymas tiesioginės saulės spinduliuose – visa tai kraujo spaudimo aparato priešai, kurie padidina gedimo tikimybę.
  • Ilgai nenaudojant prietaiso, rekomenduojama išimti elementus. Taip pat siūloma įsigyti žinomų gamintojų elementus, nes nekokybiški gali išbėgti ir sugadinti prietaiso elektroninę dalį. Deja, garantija tokiems gedimams netaikoma, todėl vertėtų laikytis šių rekomendacijų.
  • Susigundžius įsigyti pigų, mažai žinomos firmos kraujo spaudimo aparatą, žmonėms dažnai tenka nusivilti. Šie nėra patvarūs, greitai sugenda ir nėra taisomi, todėl, galima sakyti, yra vienkartiniai.

Ką daryti, jei kraujo spaudimo aparatas sugedo?

Remontuoti turėtų gamintojo įgaliotas garantinis servisas. Tai garantuos remonto kokybę, tinkamas detales ir po remonto atliktą prietaiso patikrą. Taip pat, remontuodami toje pačioje vietoje, galėsite sekti atliktų darbų istoriją ir pakeistoms detalėms teikiamas garantijas.

Ką daryti, jei matavimo aparatas sugedo, o garantinis laikotarpis jau pasibaigęs?

Reikėtų kreiptis į gamintojo nurodytą servisą. Jei servise yra tinkamų prietaisui detalių, jos bus pakeistos, taip pat ten suteiks atitinkamas garantijas.

Ar verta aparatą taisyti, o gal verčiau iškart pirkti naują?

Tam, kad prietaiso remontas būtų lygus naujo prietaiso kainai, turėtų būti bent keli gedimai. Įgalioti servisai niekada nevykdys remonto, iš anksto nepasitarę su prietaiso savininku. Todėl jūs visada turite pasirinkimą, ar atlikti rekomenduojamus darbus, ar įsigyti naują aparatą.

Kodėl kartais labiau apsimoka pirkti naują?

Jei senasis aparatas yra aukštos klasės, tokios pagundos jūs, greičiausiai, neturėsite, tačiau jei aparatas jau atgyvenęs, verta pasvarstyti apie naujo, modernaus aparato įsigijimą.

Kiekvienais metais aparatų gamintojai reaguoja į gydytojų rekomendacijas, todėl naujos kartos aparatai turi greitas belaidžio ryšio technologijas, kurios leidžia sekti kraujospūdį išmaniajame telefone, siųsti grafikus medikams, pas juos nesilankant fiziškai. Tokiu būdu medikamentus jums gali paskirti taip pat nuotoliniu būdu, kas, pripažinkime, yra labai patogu ir praktiška.

Vidurkių skaičiavimas taip pat yra kur kas paprastesnis, turint naujos kartos aparatus, todėl skaičiavimo mašinėles galite padėti į šalį – žymai paprasčiau, kai tai atlieka matuoklis. Nauji prietaisai suskaičiuoja ne tik trijų paskutinių matavimų vidurkius, bet ir parodo rytinių ir vakarinių, dienos, savaitės ar net mėnesio matavimo vidurkius. Tokiu būdu gydymas medikamentais tampa labiau išmanus. Išmani rankovė – vienas svarbiausių išradimų vartotojams. Ji leidžia atlikti matavimus net uždėjus ją neteisingoje padėtyje, nesilaikant arterijos ir rankovės žarnelės atitikimo.

Kaip žinoti, kada kraujo spaudimo aparatas veikia neteisingai?

Gamintojas rekomenduoja kas 2 metus atlikti aparato patikrą (kalibravimą). Žinoma, kalibravimą galima atlikti tik žinomų firmų aparatams. Pigūs, nežinomi prietaisai nekalibruojami.

Vienas svarbiausių rodiklių, trukdančių gauti teisingus rezultatus, yra netinkamas rankovės dydis ir jos uždėjimas ant rankos. Rankovės dydis būtinai turi atitikti rankos išmatavimus. Per ilga rankovė, apvyniojama vos ne du kartus, sukelia papildomą spaudimą į tą pačią rankovę, o ne į arteriją, todėl šie matavimai bus netikslūs. Naudojant per mažo dydžio rankovę matavimas taip pat bus atliekamas netinkamoje vietoje, dėl to rezultatas turės paklaidą. Laisvai dedama rankovė arba movimas ant rankos, nustačius vieną dydį, itin didelė naudotojo klaida. Taip rankovė gadinasi, tai gali lemti jos plyšimą. Siūloma rankovę dėti per du pirštus nuo alkūnės linkio, o tarpe tarp rankovės ir rankos turėtų tilpti ne daugiau kaip vienas pirštas.

Nauji žinomų firmų prietaisai turi tikrinimo funkciją – įjungus prietaisą, jis pajunta, kad kažkas veikia ne taip, ir tokiu atveju parodo klaidos simbolį ekrane. Tai gali būti naudotojo problema – netaisyklingai uždėta rankovė, taip pat galbūt žmogus judėjo ar kalbėjo matavimo metu. Todėl itin svarbu visada perskaityti turimo prietaiso naudojimo instrukciją – gali būti, kad jis turi tokias klaidas atpažįstančias sistemas.

Įtariant neteisingą aparato veikimą, visada galite kreiptis į kraujo spaudimo matuoklius atstovaujančią įmonę dėl konsultacijos arba reikalingo remonto.

Kita vertus, pats naudotojas nustatyti matuoklio paklaidos negali. Matuojant spaudimą, pakeičiama arterijos būklė, todėl galimi spaudimo pakitimai. Taip pat negalima lyginti rezultatų, gautų namuose, darbe ar gydytojo kabinete. Įvairūs krūviai, stresas spaudimą gali pakeisti daugelį kartų. Jis taip pat nuolat kinta dienos bėgyje. Todėl, kilus abejonei, rekomenduojama kreiptis į aparatą atstovaujančią įmonę.

Kas pagreitina aparato nusidėvėjimą?

Žinomų firmų prietaisų tarnavimo laikas, nustatytas gamintojo, yra 5–10 metų, priklausomai nuo prietaiso klasės. Tačiau labai dažnas matavimas padidina gedimo tikimybę.

Kaip išvengti prietaiso gedimų arba nusidėvėjimo?

Prietaiso paskirtis – matuoti spaudimą, todėl tinkamai naudojant, laikantis prietaiso instrukcijos, aparatas gesti neturėtų. Prietaiso ardymas, numetimas ant kieto pagrindo gali turėti įtakos jo gedimui.

Kaip prižiūrėti prietaisą?

Ir prietaisą, ir rankovę galima valyti drėgna, šiek tiek muiluota šluoste. Juk naudoti švarų, tvarkingą prietaisą, be abejo, maloniau.

Ar skirtingi aparatai gali rodyti skirtingus duomenis? Kodėl taip nutinka?

Kiekvienas gamintojas turi savo paslaptį, kurios nenori atskleisti savo konkurentams. Kraujo spaudimo matavimas yra jautrus ir galintis pažeisti sveikatą veiksmas, todėl renkantis prietaisą siūloma atsižvelgti į gydytojų rekomendacijas. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad aparatas būtų kliniškai patvirtintas (angl. Clinically validated). Tai įvertinimas, kuris garantuoja prietaiso tikslumą. Tokio įvertinimo neturi pigūs prietaisai, kurių, deja, jau galima rasti ir vaistinėse.

Skirtingus rezultatus galite gauti matuojant spaudimą skirtingu laiku arba atvirkščiai – matuojant kelis kartus iš eilės. Tam neprireiks nei skirtingų matuoklių, netgi neteisinga pozicija ar sėdėsena gali turėti neigiamos įtakos gautam rezultatui.

Prisiminkime:

  1. Prieš matavimą rekomenduojama bent 5 min. ramiai pasėdėti.
  2. Matavimui pasirinkite kėdę su atkalte, į kurią matavimo metu būtų atremta nugara.
  3. Ranka per alkūnę turi būti sulenkta taip, kad iš rankovės išeinančios žarnelės vieta būtų ties arterija.
  4. Kojos turi būti suglaustos, abi tvirtai pastatytos ant žemės.
  5. Matavimo metu nekalbėkite ir nejudėkite.
  6. Matuokite tuo pačiu metu, tris kartus per dieną.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: