,

 „Metų senjoro rinkimai 2020“: Gediminas Žižys – liga pastūmėjo padėti kitiems

Ekonomistas, aktyvus visuomenės veikėjas ir savanoris Gediminas Žižys, kuris taip pat dalyvauja „Metų senjoro rinkimai 2020“, visą laisvalaikį aukoja pagalbai onkologiniams ligoniams ir  visuomenės švietimui. Paklaustas, ar nepailsta rūpintis kitais, senjoras atsako: „O ką man veikti? Esu vienišas, tad geriau taip išnaudoju savo laiką, nei švaistau veltui. Vienintelis, kam trukdau, tai valdžiai, nes kartas nuo karto juos supurtau ir primenu, jog turėtų rūpintis ir rodyti dėmesį pagyvenusiems žmonėms, o ne tik deklaruoti tai“, sako aktyvus senjoras.

Liga pastūmėjo veikti

Nepailstantis kovotas – taip galima apibūdinti šį vyrą. Prieš 17 metų susirgęs vėžiu bei palaidojęs tėvą ir brolį, kurie taip pat sirgo šia klastinga liga, G.Žižys nusprendė padėti kitiems: „Liga privertė mane susimąstyti, jog esu labai skolingas medicinai ir medikams, kurie mane gydė. Nusprendžiau veikti ne vien dėl savęs, bet ir tam, kad galėčiau padėti kitiems – ne tai, kad nesusirgti, bet prevenciškai išvengti vėlyvųjų stadijų, kada jau padėti sunku“, sako senjoras.

Savanoriška misija

Vyras teigia, jog pagrindinė jo misija tai onkologinių ligų ankstyvoji diagnostika bei prevencinė patikra dėl vyrų ir moterų onkologinių susirgimų: „Buvau įkūręs Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugiją, mano iniciatyva įstojome ir į Europa Uomo organizaciją – veikla buvo išvystyta labai plačiai, tai buvo viena iš geriausių pacientų organizacijų Lietuvoje“, pasakoja jis. G.Žižys taip pat yra Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) steigėjas ir viceprezidentas. 2014 m. šis aktyvus senjoras prezidentės apdovanotas Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu, taip pat įvertintas ir Gerumo sparnu už ilgametę veiklą šiose organizacijose.

Dabar Gediminas įvairiais klausimais konsultuoja telefonu sergančiuosius prostatos vėžiu: „Daugiausia bendrauju su sergančiaisiais prostatos vėžiu, kadangi pats esu šią ligą turėjęs, prieš 17 metų operuotas ir pakankamai gerai įsigilinęs į šios ligos problematiką, 8 metus praleidau POLA organizacijoje, taigi galiu patarti ir atsakyti į daugumą iškylančių klausimų, pasidalinti sukaupta patirtimi – tiek diagnostikos, tiek gydymo, gyvenimo kokybės po ligos gydymo bei prevencijos klausimais. Tai savanoriška mano misija ir visuomeninė veikla“,- pasakoja vyras ir priduria, jog pasaulį sukausčiusi pandemija padarė daug žalos: „Labai gaila, kad per karantiną ir pandemiją buvo visiškai sužlugdytas prevencinių programų vykdymas, kitaip sakant nustumtas kažkur į šoną, o dabar, kaip rezultatą, šiai dienai turime dažnesnį užleistų stadijų diagnozavimą. Tai reiškia, kad gydymas bus brangesnis ir ne visada sėkmingas. Daugeliu atveju išgydyti trečią ar ketvirtą vėžio stadiją, deja, yra labai sudėtinga arba net neįmanoma“, sako visuomenininkas.

Naujas pomėgis – senjorų gyvenimo kokybei gerinti

Paklaustas, ar skiria nors kiek dėmesio sau, vyras atsako, jog mėgsta plaukioti tiek ežere, tiek baseine, skaito knygas, bet tuoj pat pasitaiso, jog yra labai įnikęs į dar vieną savo veiklą, tad visą savo laisvą laiką dabar skiria naujam pomėgiui – šiuo metu Gediminas aktyviai rūpinasi senjorų problemomis, vienišų pagyvenusių žmonių situacija, senjorų diskriminacija. Tai daro ieškodamas informacijos ir ją viešindamas socialiniuose tinkluose, taip komunikuoja apie senjorų gyvenimo kokybės gerinimą bei problemas, sveikatos sistemą: „Skaitau daugybę publikacijų ir įvairios skelbiamos informacijos iš institucijų, klinikų ir tai, ką galima, surenku, susisteminu bei viešinu žmonėms. Naujasis mano pomėgis skaityti įvairias disertacijas, klausyti, ką kalba sociologai, filosofai, mokslininkai dėl senėjančios visuomenės, nes tai yra didelė problema, tačiau kol kas ji tik verbaliniame – kalbų lygyje, jokių konkrečių programų nėra. Mokslo darbai lyg ir yra parašyti, tačiau, deja, jie dulka lentynose“, sako senjoras.

Metų senjoro rinkimai 2020“ yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ iniciatyva, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir įvertinti tarp mūsų gyvenančius veiklius, inovatyvius bei sveika gyvensena besirūpinančius senjorus.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: