,

„Metų senjoro rinkimai 2020“: Sabina Uptienė – špagatui amžius nesvarbus!

„Metų senjoro rinkimuose“ dalyvaujanti 73-ejų Sabina Uptienė – tikra sporto entuziastė – sportuoja nuo mažumės, tačiau svarbiausia, jog fizinio aktyvumo neapleidžia iki šiol: „Judėjimas yra mano vaistas“, – sako pozityvi senjorė ir priduria, kad amžius gali būti ne kliūtis ne tik būti aktyviam, bet ir… padaryti špagatą!

– Kandidatuojate metų sveikuolio kategorijoje. Sportas jūsų gyvenimo palydovas?

Tikrai taip, jau mokydamasi vidurinėje mokykloje ir studijuodama aukštojoje, lankiau sportinės gimnastikos treniruotes. Paskui natūraliai atėjo pertrauka – sukūriau šeimą, auginau vaikus. Be to, sportuoti tuo metu buvo visai nemadinga, nors man ir labai norėjosi, kūnas pats to prašė. Paskui į madą atėjo aerobika ir pradėjau lankyti užsiėmimus, nors tai buvo tiesiog judėjimas su muzika, be akrobatikos elementų. Poreikis lavinti kūną ir palaikyti gerą fizinę būseną liko iki šiol.

Fizinės galimybės su amžiumi keičiasi, o kartais taip nutinka, kad judėjimas maksimaliai apribojamas. Tada reikia rinktis. Pasirinkau – nusprendžiau geriau pažinti savo kūną ir jo poreikius. Prieš tris dešimtmečius, sportinės gimnastikos atstovai įsteigė Kauno sportinės gimnastikos veteranų klubą (šiuo metu tai Kauno gimnastikos senjorų klubas). Jau trisdešimt metų, kartą savaitėje susitinkame sporto salėje: mankštinamės, šokame, bendraujame. Dalyvaujame įvairiuose renginiuose Lietuvoje, bei apkeliavome daug pasaulio šalių, dalyvaudami įvairiuose gimnastikos festivaliuose. Karantinas atėmė galimybę šiemet šokti Lisabonoje. Taip pat dukart savaitėje šoku Joanos Bartaškienės šokių klube, kur taip pat puikus kolektyvas ir gera nuotaika.

– Sabina, ar tiesa, kad padarote špagatą?

Tiesa. Nors kažkada jaunystėje mokėjau, tačiau vėliau to nebepraktikavau ir užsimiršo, nejaučiau poreikio. Tačiau metams bėgant supratau, kad vėl noriu išmokti, tiesiog kūnas prašėsi daryti tempimo pratimus, lavinti gebėjimus. Beje, 2018 m. netgi dalyvavau tokioje akcijoje Palangoje, kur buvo bandoma užfiksuoti ilgiausią špagatą. Į špagato eilę sėdo daugybė dalyvių, daug jaunimo. Na, ir mes su drauge atėjome. Tiesa, moteris, kuri registravo, vos nuo kėdės nenugriuvo, kai sužinojo kiek mums metų ir negalėjo patikėti, jog ir mes tokio amžiaus sėsime į špagatą. Aišku, sulaukėme daug dėmesio.

– Kokia jūsų aktyvumo paslaptis?

Svarbiausia yra judėjimas ir bendraminčių turėjimas – išsivalai kūną, išsivalai ir sielą. Pas gydytojus neinu jeigu man jau labai kažką skauda ir nepaeinu, tai sukuosi pati. Darau tam tikrus pratimus, ieškau, kas padeda. Kaip sakant, esu pati sau daktaras, nes stengiuosi sekti savo kūną ir jo poreikius. Judėjimas yra mano vaistas. Kūnas visada sako kaip reikia judėti, ką judinti, gal tik ne kiekvienas žmogus tai supranta. Be to, su malonumu imuosi visokių fizinių darbų. Man patinka išsikrauti ir pavargti, mėgautis atliktu darbu. Taip patiriu kūno ir proto darną, siela prašviesėja. Mano kūnas nuolat prašo judėjimo, o jeigu nejudėčiau, tai kaip tas maišas ir sėdėčiau, koralais apaugusi (juokiasi).

– Kokia jūsų jaunatviškumo ir pozityvumo paslaptis?

Gyvenime visada renkiesi – reikia išmokti paleisti, jeigu kas trukdo gyvenime. Niekada neskleidžiu jokio negatyvo ir pati neklausau, ir nenoriu girdėti jokių neigiamų dalykų. Apsupau save tokiu bendravimo ratu, kuris yra pozityvus ir džiaugsmingas. Svarbiausia būti laimingam pačiam viduje!

Žinoma, amžius gal kažkiek ir apriboja, bet visada gali rasti kažką, ką tu dar gali nuveikti, o džiaugtis galima tiek kiek esi šioje žemėje, jokių ribų nėra. Pagal ajurvedą sakoma, jog žmonės yra musės ir bitės. Musė – ir gražiausioje pievoje ieško negražių dalykų, ant kurių galėtų nutūpti, o bitė net ir prasčiausioje aplinkoje suradusi mažiausią gėlytę, skris prie jos. Taip, kad ir žmonės yra tokie, kurie mato blogį ir negerumus, o yra žmonės, kurie pirmiausia įžvelgia gerus dalykus ir grožį bei moka jais džiaugtis. Tad būkime darbščiomis bitėmis ir nuo žiedelio prie žiedelio su džiaugsmu skraidykime, dar ir naudą neškime!

A.Katilienė yra viena iš „Metų senjoro rinkimų 2020“ dalyvių. Šie rinkimai yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ iniciatyva, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir įvertinti tarp mūsų gyvenančius veiklius, inovatyvius bei sveika gyvensena besirūpinančius senjorus. Registruotis vienoje iš trijų kategorijų ir dalyvauti rinkimuose arba balsuoti už Jums labiausiai patikusį kandidatą, galite paspaudę ČIA.

Iveta Leščinskaitė

 

Taip pat skaitykite: