,

Nijolė Narmontaitė: „Mane žavi tie žmonės, kuriems amžius nėra riba“

Aktorė, rašytoja Nijolė Narmontaitė stebina savo aktyvumu ir energija – net ir karantino metu nepailsdama užsiėmė kūrybine veikla, rašė dar vieną knygą bei organizavo padėkos akciją medikams – ragino puošti langus popierinėmis gėlėmis. 

Dabar N.Narmontaitė tapo ir pirmųjų Lietuvoje „Metų senjoro rinkimų 2020“ komisijos nare, nes, kaip pati sako, nuolat bendrauja su senjorais bei žavisi brandaus amžiaus žmonėmis, kurie yra nepraradę džiaugsmo bei aistros gyventi. Kaip ir pati aktorė – naujų idėjų ir svajonių nuolat vedama į priekį.

– Kokiais senjorais jūs žavitės?

Kadangi dažnai koncertuoju senjorams bei esu kviečiama į susitikimus, daug jų pažįstu asmeniškai, tai drąsiai galiu pasakyti, jog mane žavi žmonės, į kuriuos galiu lygiuotis, kurie kažko nuolat siekia, nerimsta, kuriems amžius absoliučiai nėra riba. Ir visai nesvarbu, ar jiems 80 metų, ar dar daugiau. Ir ta energija, sveikata ateina būtent iš to, kad jie visada judėjime.

Man didžiausias pavyzdys buvo mano miela bičiulė aktorė Gražina Balandytė. Ji, kol tik leido jėgos, viskuo domėjosi, dalyvavo spektakliuose, koncertuose, knygų pristatymuose. Visada buvo pakilios nuotaikos ir kaip magnetas traukė žmones. Kita mano kolegė – Galina Dauguvietytė, taip pat buvo puikus pavyzdys. Nors jau vijosi devyniasdešimtmetį, sakydavo: „Kol nori puoštis, kol nori gražiai atrodyti, tol esi jauna. Ir kai jos klausdavau, ką parvežti iš kokios kelionės, ji visada atsakydavo: „Ką nors gražaus, kad galėčiau pasipuošti.

– Kas jums pačiai padeda išlikti aktyviai?

Aš nuolat turiu visokių minčių, idėjų ir mano svajonės nesiliauja manęs vedusios į priekį, tai ir yra mano variklis. Niekaip negaliu suprasti žmonių, sakančių, kad neturi, ką veikti. Kiek neperskaitytų knygų, neperžiūrėtų filmų, spektaklių. Jei tas nedomina – galima gėles sodinti, puoselėti darželį, žvejoti, rinkti uogas, grybus, konservuoti žiemai, užsiimti su anūkais. O jei leidžia galimybės – keliauti. Nebūtinai į užsienius – mūsų Lietuvėlė tokia graži. Pati šią vasarą tiek puikių vietų, gražiausių dvarų aplankiau.

– Ar brandus amžius jums yra gražus?

Tik nuo žmogaus požiūrio priklauso, kaip tą brandaus amžiaus etapą sutiksi. Jeigu sėdėsi nuleidęs rankas, niekas nebebus įdomu, tuomet, aišku, kad tas brandus amžius neteiks džiaugsmo. Būtina surasti, kas tave džiugintų. Vaikai užauginti, tad lieka tik gyventi sau.

– Ar pakankamai visuomenė skiria dėmesio senjorams?

Manau, jog anksčiau vyresni žmonės buvo gerbiami labiau. Bet kurią sritį paėmus, matome, jog senjorai tikrai yra užmiršti. Dažnas atvejis, kai žmogus nusipelnęs savo šaliai, garsinęs ją, už įvairius pasiekimus garbintas, nešiotas ant rankų, tačiau sulaukęs brandaus amžiaus, tampa niekam nebeįdomus ir pamirštas.

– Kodėl siūlytumėte senjorams sudalyvauti „Metų senjoro rinkimuose 2020“?

Prisiminiau labai gerą pasakymą – yra kategorija žmonių, kurie skatina įvykius, yra kategorija žmonių, kurie stebi įvykius ir yra kategorija tų, kurie stebisi įvykiais. Aš visus norėčiau pasveikinti, kad būtų pirmos kategorijos kapitonai, kad skatintų įvykius, būtų įvykių sūkuryje.

N.Narmontaitė yra viena iš „Metų senjoro rinkimų 2020“ komisijos narių. Šie rinkimai yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ iniciatyva, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir įvertinti tarp mūsų gyvenančius veiklius, inovatyvius bei sveika gyvensena besirūpinančius senjorus. Registruotis vienoje iš trijų kategorijų ir dalyvauti rinkimuose arba balsuoti už Jums labiausiai patikusį kandidatą, galite paspaudę ČIA.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: