Erekcijos sutrikimas – organizmo pagalbos šauksmas

Erekcijos sutrikimai – itin dažnai pasitaikanti problema, anksčiau ar vėliau paliečianti beveik visus vyrus. Urologai kasdien susiduria su erekcijos sutrikimų turinčiais pacientais, o jų skaičius kasmet didėja.

Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ gydytojas urologas Vitalij Varygin sako, kad ligos dažnėjimą lemia ne tik fizinės, bet ir emocinės priežastys, apie kurias vyrai vis dar gėdijasi prasitarti sveikatos specialistams ir klaidingai dėl erekcijos sutrikimų kaltina prostatą.

Erekciją blogina emocinė įtampa

erekcijos sutrikimaiPasak urologo V. Varygin, erekcijos sutrikimus lemia kelios priežastys. Neretai ligą sąlygoja fiziniai veiksniai ir žalingi įpročiai – rūkymas, nutukimas, padidėjusi cholesterolio koncentracija kraujyje, blogai kontroliuojamas cukrinis diabetas, mažas fizinis aktyvumas. Tačiau ne ką rečiau pasitaikanti priežastis – emocinės problemos, įtampa darbe ar namuose, stresas, nerimas.

„Daugelis vyrų klaidingai mano, kad erekcijos sutrikimas yra natūrali senėjimo pasekmė, todėl pasiduoda ir susitaiko su likimo smūgiu. Tačiau verta įsidėmėti, kad erekcijos sutrikimas susijęs ne tik su žemu savęs vertinimu ar pablogėjusiais tarpusavio santykiais, bet ir yra daugelio laiku nediagnozuotų ar negydytų ligų ankstyvas požymis. Erekcijos sutrikimas – tai organizmo pagalbos šauksmas. Didelei vyrų daliai per pirmuosius kelerius metus nuo erekcijos sutrikimo pasireiškia grėsmingų širdies ligų požymiai, o kai kuriems net įvyksta pirmasis infarktas“, – sako specialistas.

Šiandien daugelis vyrų vis dar gėdijasi urologui ar šeimos gydytojui prasitarti apie atsiradusius erekcijos sutrikimus. V. Varygin teigia, kad ši patologija lemia emocinę įtampą, žemą savęs vertinimą, pablogina poros tarpusavio santykius. Su problemomis lovoje susidūrę vyrai pradeda vengti lytinių santykių, didėja poros tarpusavio įtampa, prasideda nuolatiniai barniai. Tai netgi gali tapti skyrybų priežastimi.

„Problemos mastą didina ir tai, kad tik nedidelė dalis vyrų ryžtasi gydytojui papasakoti apie intymius savo sveikatos sutrikimus ir aktyviai ieško pagalbos. Dažniausiai užtenka tik pasikalbėti su savo partnere ir išsiaiškinti, kokios yra priežastys. Labai dažnai būna taip, kad po darbo vyras buvo pavargęs ar neturėjo nuotaikos ir lytinio akto metu negalėjo pasiekti idealios erekcijos. Kitą kartą vyras jau nerimauja, ar tai pasikartos. Nors fiziškai ir emociškai pacientas jaučiasi gerai, tačiau neramios mintys gali stipriai pabloginti erekciją. Bendravimas su partnere šią situacija gali pakeisti“, – pataria gydytojas.

Lemia ir fizinės priežastys

Urologas sako, kad nuspėti, kas iššaukė sutrikimus – fizinės ar emocinės priežastys – įmanoma ir pačiam pacientui. Vyrams, kuriems pasireiškia emocinės kilmės erekcijos sutrikimai, dažniausiai problemos atsiranda lovoje kartu su partnere, o esant vienam masturbacijos metu erekcija būna tvarkinga: „Jeigu problema yra sisteminė ir ją lemia širdies bei kraujagyslių ligos, testosterono koncentracijos lygio sumažėjimas – normalios erekcijos mes nepasieksime net ir būdami vieni masturbacijos metu.“

Anot V. Varygin, dažniausiai erekcijos problemos atsiranda pacientams, turintiems antsvorį. Tai lemia didelis svoris, mažas fizinis aktyvumas. Padidėjus svoriui, didėja ir cholesterolis, tad automatiškai blogėja kraujagyslių pralaidumas, atsiranda kraujospūdžio svyravimai. Tai sutrikdo erekcijos procesus: „Nutukimas gali lemti ir cukrinio diabeto, bloginančio smulkių kraujagyslių pralaidumą dėl padidintos gliukozės koncentracijos, atsiradimą. Mes, vyrai, patys esame savo erekcijos pablogėjimo kaltininkai. Tad stebėkite savo svorį, fizinį aktyvumą, mitybą – jei neapleisite savo sveikatos, neturėsite antsvorio, nebus kraujo spaudimo padidėjimo, nebus ir diabeto. Šitos trys priežastys svarbiausios atsirandant erekcijos pablogėjimui.“

Specialistas pastebi, jog turint antsvorio organizme mažėja testosterono kiekis, padidėja moteriško hormono estrogeno. Testosteronas gaminasi miego metu, tad gerai erekcijai būtina miegoti bent 7–8 valandas. Jo gamybai svarbi tinkama mityba, tad reikėtų vengti dietų, kuriose atsisakoma riebalų. Svarbus ir fizinis krūvis – didelį impulsą duoda dažnesni lytiniai santykiai. Testosterono gamybą slopina pastovus alkoholio vartojimas, rūkymas, tad būtina atsisakyti žalingų įpročių.

Prostata su erekcijos sutrikimais nesusijusi

Erekcija – sudėtingas psichoemocinių ir fiziologinių procesų derinys. Erekcijoje dalyvaujantys nervai (nervų pluoštas) plinta per varpos kūno šonus, praeina šalia prostatos ir plinta toliau iki pat centrinės nervų sistemos, yra stipriai suaugę su aplinkiniais audiniais, tarp jų ir prostatos. Gydytojo teigimu, dėl šios priežasties prostatos ligos arba prostatitas tiesiogiai nesusijęs su erekcijos sutrikimais.

„Prostatos funkcija yra visai kitokia. Ji gamina „maistą“ mūsų spermatozoidams, kurie gaminasi sėklidėse ir per tam tikrus latakus patenka į prostatą. Tačiau populiacijoje įsitvirtino nuomonė, kad prostatitas veda prie erekcijos problemų. Jeigu pacientas serga prostatitu, jis jaučiasi blogai, organizme vystosi uždegimas, tad tai gali pabloginti erekciją. Niekas sirgdamas nenori ir negali tvarkingai mylėtis“, – sako V. Varygin.

Gydo ir vaistai, ir pokalbis su antrąja puse

Gydytojas pasakoja, kad vis dažniau jauni vyrai ateina pas urologus ne dėl to, kad jaučia simptomus, o tiesiog profilaktiškai: „Tų pacientų, kurie bijo, apsilankyti pas gydytoją nepriversime, tačiau šiais laikais galima surasti daug informacijos internete. Tai iš dalies padeda vyrams suprasti, kad jie turi problemų ir vertėtų apsilankyti pas urologą. Dabar atsiranda daugybė naujų tyrimų – laboratorinių ir instrumentinių, kurie lengvai, neskausmingai ir greitai padeda nustatyti įvairias ligas. Pacientai drovisi, nes kalbėti apie prostatą arba erekciją – „nevyriška“. Bet ar vyriška neturėti erekcijos?“

Urologas teigia, kad dažniausiai erekcijos sutrikimai gydomi medikamentiniu būdu. Vaisto pasirinkimas priklauso nuo paciento asmeninių poreikių, lytinių santykių trukmės bei dažnio, asmeninės patirties, susijusios su vieno ar kito vaisto vartojimu.

„Didžioji dalis vyrų klaidingai mano, kad išgėrus stebuklingą piliulę erekcija įvyks savaime, tačiau vaistai neveikia be seksualinės stimuliacijos. Be to, kartais vaistas pradeda veikti tik po kelių pabandymų. Daliai vyrų dėl gretutinių ligų sąlygotų varpos kraujagyslių ar nervų pažeidimų geriamos tabletės gali nebepadėti. Tuomet rekomenduojama išbandyti preparatus, kurie specialia adata įleidžiami į varpą ar instaliuojami į šlaplę“, – pasakoja specialistas.

Pasak gydytojo urologo V. Varygin, svarbu porai kartu spręsti erekcijos disfunkcijos problemas. „Kalbant apie emocinės kilmės erekcijos sutrikimus, svarbiausia gyvenimo būdo korekcija, nuovargio, streso šalinimas, vitaminų bei papildų vartojimas. Emocinės kilmės erekcijos sutrikimas – ne tik vyro problema, tai poros problema. Jie abu turi kalbėtis, tartis, kad lytinio akto metu partneris būtų užtikrintas, jog partnerė žino viską. Papildomos nereikalingos mintys labai trukdo, o jei diskusijoje dalyvauja ir partnerė, visos pašalinės mintys nueina į šoną.“

Taip pat skaitykite: