Šuniškas draugas

Jeigu apklaustume naminių gyvūnų mylėtojus, kodėl jie laiko šunį, katę ar kokį nors kitą naminį gyvūną augintinį, nemaža dalis atsakytų, kad nori turėti draugą.

Jei tą patį klausimą užduotume garbaus amžiaus žmonėms, dauguma pasakytų, kad tai ištikimiausias, artimiausias draugas. Šeimos narys. Ir šie jų atsakymai būtų tikrai nuoširdūs…

Žmogui senstant, artimųjų lieka vis mažiau. O jaustis reikalingam, būti mylimam nori kiekvienas žmogus. Būtent naminiai gyvūnai augintiniai praskaidrina senjorų kasdienybę, mažina atskirtį, suteikia gyvenimui prasmės.

Tyrimai rodo, kad šunį ar katę laikantys senjorai gyvena penkeriais metais ilgiau už tuos, kurie nelaiko jokio augintinio.

Kodėl taip yra?

kaniterapijaPriežastys – fiziologinės ir psichologinės. Turėdamas augintinį žmogus yra priverstas daugiau judėti, dažniau būti gryname ore, užsiimti fizine veikla. Visa tai naudinga širdžiai, sąnariams – visam organizmui. Turėdamas augintinį žmogus jaučiasi įsipareigojęs. Gyvūnas dažniau jį pralinksmina, užpildo bendravimo tuštumą. Juk su gyvūnu galima pasikalbėti, viską išsipasakoti ir, svarbiausia, nesulaukti kritikos ar nepelnytų priekaištų.

Ir tikrai ne veltui šunys laikomi pačiais socialiausiais naminiais gyvūnais. Apie šunų empatiją, gebėjimą jausti žmogaus nuotaikas, net fizinę žmogaus būseną turbūt girdėjote visokių istorijų. Kartais net pasakoma: gyvūnai gydo.

Ne, jie negydo. Jie tik padeda sveikti. Mažina skausmą, įtampą, nerimą. Švelnaus kailiuko glostymas atpalaiduoja įsitempusius raumenis ir stabilizuoja emocijas. Šuns kamuoliuko ar kitokio žaislo mėtymas gerina judesius, stiprina motoriką.

Terapiniai užsiėmimai su specialiai paruoštu šunimi, vadovaujant savo srities medicinos specialistui, gali sulėtinti senatvinės silpnaprotystės vystymąsi.

Taigi kaniterapija nėra gydymas, greičiau, tai „slaptas ginklas“, kuris padeda kovoti su fizine ir psichine negalia.

Šia proga verta priminti kaniterapijos apibrėžimą: tai alternatyvus, pagalbinis gydymo, reabilitacijos būdas, kai, norint pasiekti geresnės fizinės, emocinės sveikatos, pagerinti pažintinius bei socialinius įgūdžius, naudojamas specialiai paruoštas šuo motyvacijai sustiprinti.

Kaniterapijos asociacijos atstovė Aurelija Staskevičienė

Taip pat skaitykite: