VEIDO SAVIMASAŽAS– maloni priklausomybė

,,Veido mankšta“ skamba truputį keistai… O, pasirodo, mankštinti veido raumenis yra tiek pat svarbu ir reikalinga, kiek ir visus kitus kūno raumenis. Esame įsitikinę, kad jūs, mielieji senjorai, kaip ir mes, neturite užtektinai informacijos apie tai, kaip daryti veido mankštas, todėl kalbinome nuostabią veido mankštų trenerę – Viktoriją Baltramiejūnienę. Tausokime save – mokykimės veido mankštų!

Trumpai papasakokite, kas yra veido mankšta ir, kodėl turime mankštinti ne tik kūno, bet ir veido raumenis.

Kiekvieno žmogaus kūne yra 638 raumenys – net apie 70 raumenų yra veide, t.y. veido ovale, kakle ir dekoltė zonoje. Mums nekyla klausimų, kodėl mankštinti kūną yra naudinga ir sveika, bet apie veido mankštas turime labai mažai informacijos. Man teko garbė keisti šią situaciją visoje šalyje! Šiuo metu daug kas žino, jog veido mankšta yra lygiavertė veido sveikatos ir priežiūros priemonė – prižiūri veidą iš vidaus: kad nenuslinktų, kad nebūtų gilių raukšlių arba jos mažėtų. To nepadarys nė viena grožio priemonė, tik veido mankšta ir savimasažas. Specialiais „facebuilding“ (angl. k.: veido statymas),  pratimais sustipriname silpnus raumenis ir atpalaiduojame per daug stiprius (persitempusius) raumenis.
Anksčiau net ir man pačiai buvo nesuvokiama, kas per reikalas tos veido mankštos. Todėl ir tapau veido manualinių technikų profesionale, nes kirbėjo viską nuodugniai įsisavinti ir suvokti, o galiausiai – dalintis ir mokyti kitus!

Kokių tipų, rūšių yra veido mankštos? Galbūt moterims ir vyrams skirti skirtingi pratimai?

Veido mankšta yra sportas, tik veido. Vyrų ir moterų veidai skiriasi tik išvaizda (išore), o viduje jie yra vienodi, todėl mankšta irgi vienoda. Jokios diskriminacijos ar specifikos čia nėra, nes sveikatos reikia vienodai abiejų lyčių veidams. Juk nukritę vokai ar nuslinkę skruostai bei mažesnės kaktos raukšlės jaunina bet kurį veidą.
Veido mankštos rūšių yra visokių. Yra ir kontraversiškai vertinama veido joga. Kiekviena metodika turi savo technikos specifiką – ji gali būti nukreipta tik į veido atpalaidavimą, darbą su veidu, nenaudojant rankų ir pan. Mano nuomone, aš esu geriausios technikos trenerė. Įdėmiai rinkausi, kurios veido mankštos rūšies mokytis ir pasirinkau ,,facebuilding” (angl k.: veido statymas), nes pratimai yra labai įvairūs ir ,,atrakinantys” veidą būtent taip, kaip reikia. Laikas nėra švaistomas, dirbama efektyviai ir kiekvienas pratimas yra tikrai fiziologiškas.

Kada patartina mankštinti veidą – ryte ar vakare? Gal galima visą tai atlikti būnant darbe, per pietų pertrauką ar ruošiant vakarienę?

Dar viena puiki veido mankštos savybė, jog ji yra visiškai nereikli. Maža to – ji nieko nekainuoja, o atlikti paprastus (nereikalaujančius veidrodžio) pratimus galima bet kur ir bet kada. Kai tik turite nori ir laiko – darykite. Ankstų rytą ar vėlų vakarą – jokių apribojimų nėra.
Savo tinklapyje http://www.jaunasveidas.lt/audio-mankstos/ turiu nemokamų audio mankštų, kurių tereikia klausytis ir daryti kartu! O tuo metu galite tiesiog važiuoti automobiliu – niekas nesupras, o jūs efektyviai naudosite savo laiką.

Kaip elgtis pradedantiesiems senjorams, kurie pirmą kartą išgirdo, kad mankštinti galima ne tik kūną, bet ir veidą? Nuo ko pradėti?

Siūlyčiau pradėti nuo tik vienos savo veido vietos ir bent porą mėnesių (8 savaites) dirbti su ja veido mankštos pratimais. Prieš pradedant, būtina nusifotografuoti, nes norisi matyti pokyčius. Mankšta atliekama laikant tiesią nugarą, turint švarias rankas ir švarų veidą. Pratimai atliekami priešais veidrodį.
Galite pabandyti nuo pratimo akių zonai. Pratimas puikiai tinka akių spaudimui nuimti, pakelti nukritusius viršutinius ir atsipalaidavusius apatinius vokus. Mažina akių paburkimą, gali sumažinti paakių patamsėjimą. Pratimas taip pat pagerina blakstienų būklę ir gali šiek tiek pagerinti regėjimą.

Pratimo atlikimas: „V raidė“ (akių raumenims), išsitieskite. Tempas vidutinis, t. y. primerktas akis laikome 3 sekundes. Uždėkite didžiuosius rankų pirštus ant akių vidinių, o smilius – ant išorinių kampelių. Žiūrėdami tiesiai arba į viršų prisimerkite, bet neužsimerkite. Turite jausti lengvą virpėjimą po visais pirštais. Tada akis atpalaiduokite. Kartokite po 5–30 kartų (pirma savaitė – 5, 2–3 savaitės – 15, 4–8 savaitės – 30 pakartojimų).

Patarimas: akių srities spausti nereikia. Visiškai užtenka lengvai uždėti pirštus, kad krūvis raumenims būtų tinkamas. Jeigu raumenys po pirštais nevirpa, vadinasi, spaudžiate per stipriai arba netinkamai uždėjote pirštus (pvz. per toli nuo akies). Galima klaida – dėkite pirštus arti akies kampučių. Pirštus dedant toliau nuo akies kampų, raumenys nedirba efektyviai ir nejaučiate jokios įtampos (virpėjimo) po pirštais.

Atpalaidavimui – lengvai šiek tiek pamirksėkite. Tris rankų pirštus uždėkite ant abiejų viršutinių vokų akiduobių kaulo krašto ir palaikykite 10 sekundžių. Paskui, smilius palaikykite išoriniuose kampučiuose, tada tris pirštus 10 sekundžių – ant apatinių vokų akiduobės kaulo krašto.

Kiek laiko turėtų užtrukti veido mankšta?

Viskas priklauso nuo to, kiek veido zonų mankštinate. Jeigu mankštinate visą veidą, tuomet užtrukti 30 min. yra normalu. Jeigu mankštinate vieną zoną, tuomet užtrukti iki 5 min. taip pat yra normalu. Svarbu ne greitis, o pratimo atlikimo kokybė. Be to, būtina skaičiuoti tempą!

Ar galima sakyti, kad veido mankštos yra daug veiksmingesnės ir sveikesnės, negu kremai nuo raukšlių?

Reiktų suprasti, su kokiomis raukšlėmis gali susitvarkyti kremai nuo raukšlių. Jie gali veikti tik veido odą, t.y. joje esančias itin smulkias raukšlytes, kurių plika akimi nelabai ir matome. Jeigu norima mažinti gilias, turinčias savo aiškų ilgį ir formą bei tipines veido vietas raukšles, padės tik darbas su raumenynu. Tai reiškia, kad joks kremas ir jo, galbūt ,,stebuklinga“ sudėtis, tikrai nepanaikins veido raumenyno veiklos pasekoje atsiradusias raukšles. Ir juolab, joks kremas su lifting (audinių pakėlimo) efektu taip pat neduos rezultato, nes audinius pakelia stiprėjantys veido raumenys. Efektyviausios priemonės: veido mankšta ir savimasažas.

Kokią naudą atneš veido mankštinimas? Po kiek laiko galima matyti efektą?

Veido mankšta dirba su veido raumenų karkasu, t.y. sutvarko jo tonusą. Persitempusios vietos (hiper tonusas) atpalaiduojamas iki normalaus tonuso. Nuslinkusios vietos (hipo tonusas) treniruojamos iki normalaus tonuso. Tai reiškia, kad veide mažėja raukšlių ir veido forma bei kontūras tampa gražesni. Taip pat pagerinama veido spalva – ji tampa gyvesnė, sveikesnė. Be to, veido audiniuose prasideda regeneracija. Tai reiš­kia, kad veidas, paprastai tariant, pradeda jaunėti! Natūraliu būdu ir be jokių kremų, veidas tampa sveikesnis  pamaitintas iš vidaus, be toksinų ir „badaujančių“ audinių vietų.

Efektas matomas po 2-12 mėn., priklausomai nuo veido raumenyno būklės, veido mimikos įpročių, kitų išorės bei žmogaus psichologinių veiksnių.

Trumpai apie jus. Ne fitneso, aerobikos ar jogos trenerė, bet veido mankštos trenerė. Labai unikalu. Kaip gimė idėja tapti būtent veido mankštos trenere?

Mintis gimė netikėtai ir neprognozuojamai. Turiu teisinį išsilavinimą, dirbau teisinį darbą. Bet vieną dieną supratau, kad manęs netenkina mano veido būklė. Pradėjau ieškoti atsakymų internete ir suradau veido pratimus. Bandžiau juos daryti, bet nemokėjimas, jų nesuvokimas ir nepasitikėjimas po savaitės privertė mesti tą reikalą. Tačiau teorinė dalis visgi liko galvoje. Kažkada apie tai įsikalbėjome draugių kompanijoje, aš tiek įsijaučiau ir tiek įkvepiančiai dėsčiau savo veido mankštos suvokimą, jog mano draugė pasakė: „Jeigu tu taip pasakosi ir dar rodysi, aš pati su tavimi darysiu!”. Po šios frazės, naktį gimė mintis ir noras tapti trenere. Ryte jau žinojau, ką daryti – pradėjau ieškoti mokytojų. Lietuvoje jų neradau, teko mokytis užsienyje.
O kur tai atvedė po dviejų metų, tiesiog, niekada nesvajojau. Turiu savo unikalią veido pokyčių programą, kurios veiksmingumas įrodytas moksliškai – šiais metais atlikome mokslinį tyrimą. Rezultatai yra puikūs, mano metodika itin efektyvi, nes realiai jaunina veidą ir tai ne marketingo šūkis. Esu išleidusi knygą apie veido mankštą, o antroji – jauninantys veido savimasažai, pasirodys šių metų lapkričio pabaigoje.

Daugybė moterų, dalyvavusių mano programose ir seminaruose  iki šiol džiaugiasi savo veido pokyčiais – tai neapsakoma laimė ir didelė atsakomybė. Jaučiuosi atsakinga už tai, kad visi Lietuvos gyventojai nuo vaikystės iki brandos žinotų, jog savo rankomis jie gali labai stipriai padėti veidui – tereikia daryti veido mankštą ir savimasažą.

Kiek laiko per dieną pati skiriate savo veido mankštai?

Savo veidui skiriu 15-30 min. kasdien be visų konsultacijų ir mankštos demonstravimo. Jei atvirai – aš nebeskaičiuoju laiko, nes darbas su savo veidu manualiniu būdu yra natūralus poreikis kaip ir išsivalyti dantis. Kokia bebūčiau pavargusi, neišsimiegojusi, tingi – rankos pačios tiesiog gulasi ant veido ir daro tai, ką reikia. O jausmas po to yra neapsakomai geras, nes rezultatai akivaizdūs ir nuotaika puiki –  jaučiuosi laimingesnė ir ramesnė. Šeima jau pripratusi, kad okupuoju vonią savo reikmėms, o ir beveik 6 metų dukra irgi puikiai moka rodyti mankštą ir savimasažą. Be to, nuolat gryninu ir ieškau naujų, efektyvių manualinių technikų derinių veidui. Tikrai nenoriu apsiriboti tik viena autorine metodika, nors ji ir yra tobula.

Kaip savyje rasti motyvacijos mankštinti ne tik kūną, bet ir veidą? Ką patartumėte senjorams, norintiems išlikti jauniems?

Per savo veiklos laiką įsitikinau, kad nusiteikimas turi labai daug įtakos veido mankštos rezultatams. Siūlau dar kartą pasikalbėti su savimi ir paklausti, kas jus labiausiai motyvuotų ir padėtų. Tai gali būti nuodugnus žinojimas, ką ir kaip padaro kiekvienas veido mankštos pratimas, tuomet ateina pasitikėjimas ir dirbama labai aiškiai. Galbūt jums reikia užsispyrimo ir norite tiesiog negalvoti apie pratimą, bet galvoti apie laikotarpį, per kurį pasižadate daryti mankštą be atsikalbinėjimų, o po to vertinti rezultatus. Esu įsitikinusi, kad jūsų patirtis ir išmintis patars, kaip galima susikalbėti su savimi ir savo veidu. Nuostabiesiems senjorams patarčiau tik vieną – jaunystė ir grožis yra tokie laikini dalykai, todėl svarbiausia mylėti save ir būti sveikais, o sveikas veidas (kaip ir kūnas), visuomet yra ir atrodo jaunesnis. Puoškite savimi pasaulį kasdien!