Kraujospūdžio matuokliai: kaip išsirinkti tinkamiausią?

Sergamumas įvairiomis širdies ligomis Lietuvoje vis dar išlieka viena opiausių sveikatos problemų. Tam itin daug įtakos turi nesveikas gyvenimo būdas, per mažas fizinis aktyvumas, nutukimas, įvairūs žalingi įpročiai. Žinoma, nemaža dalis širdies ir kraujotakos  problemų, tokių kaip aukštas kraujospūdis,  yra ir paveldimos. Todėl žmonėms, kurie nori gyventi ne tik kuo ilgiau, bet kartu ir kokybiškiau, svarbu skirti deramą dėmesį savo širdžiai.

Šiame numeryje kalbėsime tema, kuri yra aktualiausia aukštą kraujospūdį turintiems žmonėms – kaip išsirinkti patį tinkamiausią kraujospūdžio matuoklį, kurį būtų galima naudoti namuose. Šį kartą kalbinome UAB „Microlife“ atstovę Eriką Vitkauskienę, kuri davė itin naudingų patarimų, kaip išsirinkti, naudotis bei ką dar reikia žinoti būtent apie namuose naudojamus kraujospūdžio matuoklius.

– Kokie būtų pagrindiniai kriterijai, norint išsirinkti patį tinkamiausią kraujospūdžio matuoklį?

– Pirmiausias reikėtų atkreipti dėmesį į naudotojo amžių. Dažniausiai yra pasirenkami riešų matuokliai. Pastebima, kad tokio tipo matuoklius savo vyresnio amžiaus tėvams dažnai nuperka vaikai, mat jais yra lengviausia naudotis. Vis dėlto, tokio pobūdžio aparatai ne visada yra tinkamiausi vyresnio amžiaus žmonėms, dėl kraujagyslių būklės bei aparato laikymo matavimo metu.

Antrasis kriterijus, į kurį taip pat yra svarbu atsižvelgti – tai senjoro imlumas naujausioms technologijoms. Šių dienų rinka gali pasiūlyti iš tiesų pačių įvairiausių matuoklių: nuo pačių elementariausių, iki išmaniausių. Naujausios kartos kraujospūdžio matuokliai turi daugybę įvairių funkcijų (iš kurių ne visos senjorams bus reikalingos), tuo pačiu yra ir daugybė mygtukų, tad naudojimasis tokiais aparatais gali pasirodyti itin keblus. Jei asmuo naujoms technologijoms nėra imlus arba jam jokios papildomos funkcijos, išskyrus paties kraujospūdžio matavimą, nėra aktualios – neverta apsikrauti nereikalingu vargu ir pirkti įmantrų matuoklį, kurio funkcijos išnaudojamos nebus. Tad, taupant laiką, šiuo atveju verčiau patariama rinktis paprastesnius matuoklių modelius.

Trečiasis kriterijus – tai funkcijos, kuriomis pasižymi kraujospūdžio matuoklis. Čia galėtume įvardyti tris itin naudingas kraujospūdžio matuoklių technologijas:

  • Aritmijų nustatymo funkcija (PAD) – turinti prevencinę paskirtį, naudojama, net jei žmogus ir nesiskundžia aritmijos sutrikimais. Jei aparate parodomas aritmijos simbolis, dėl šio sutrikimo žmogus turėtų kuo skubiau kreiptis į savo gydytoją. Mat įprastos gydytojo apžiūros metu pastebimas dažniausiai jau pažengęs aritmijos sutrikimas.
  • Vidurkio funkcija (MAM), kuri, paspaudus tam skirtą mygtuką, kraujospūdį vienu matavimu išmatuoja tris kartus ir parodo vidurkį. Mat, siekiant išgauti kuo tikslesnį rezultatą, rekomenduojama kraujospūdį pamatuoti tris kartus, o ši technologija tai padaro ir išveda vidurkį pati.
  • Prieširdžių virpėjimo aptikimo funkcija (AFIB) – kuri yra pati naujausia. Šios technologijos pagalba, matuojant kraujospūdį, aptinkamas galimas prieširdžių virpėjimas, kas yra viena iš prevencinių insulto priemonių. Aparatą su šia funkcija itin rekomenduojama rinktis 55 metų ir vyresniems žmonėms, mat namuose kraujospūdį matuojant dažniau, kur kas didesnė tikimybė aptikti prieširdžių virpėjimą dar ankstyvoje stadijoje ir taip užbėgti už akių rimtesnėms problemoms.

Be šių pagrindinių, kraujospūdžio matuokliai turi dar daugybę įvairių funkcijų, tokių kaip „Bluetooth“, kurios pagalba matuoklio rodmenis galima perduoti ir saugoti savo kompiuteryje arba išmaniajame telefone. Taip pat galima įsigyti matuoklį ir su adapteriu, kurio pagalba aparatas jungiamas į elektros lizdą (nėra reikalingos baterijos).

Vis dėlto, renkantis matuoklį, svarbiausia atsirinkti, kokios funkcijos Jums iš tiesų bus naudingos ir reikalingos. Neverta rinktis matuoklio su daugybę įmantrių funkcijų, jei jos panaudojamos nebus.

– Ar geras kraujospūdžio matuoklis ir maža kaina yra suderinama?

– Kuo daugiau aparatas turi įvairių priedų bei funkcijų – tuo jo kaina didesnė. Tačiau kraujospūdžio pamatavimui ir pulso nustatymui tinka ir patys paprasčiausi aparatai, kurių kaina nėra itin didelė. Dažnai mėgstama sakyti „paprastas, bet ne prastas“ – šis posakis itin tinka ir kraujospūdžio matuokliams.

Tačiau labiau į naujoves bei technologijas orientuoti žmonės yra linkę pasinaudoti kuo įvairesnėmis funkcijomis bei išgauti kuo daugiau privalumų. Tad vienintelis pigesnio ir brangesnio matuoklio skirtumas – tai papildomos funkcijos.

– Kiek laiko įprastai tarnauja kraujospūdžio matuoklis? Ar dažnai juos tenka keisti?

– Tinkamai prižiūrimas kraujospūdžio matuoklis tarnauja apie 15-20 metų, tad tai tikrai yra ilgalaikė investicija. Tačiau pabrėžiama, kad norint, jog matuoklis tarnautų kuo ilgiau – svarbu jį tinkamai laikyti. Didelės ar specialios priežiūros jam nereikia, tačiau patariama nelaikyti jo virtuvėje (kur įprastai yra daug garų, neretai gaminant maistą užtikšta ir riebalų ir pan.), taip pat kambariuose, kur gausu drėgmės ( pavyzdžiui vonioje). Dažniausiai susidėvi matuoklio priedai, tokie, kaip pavyzdžiui, adapteris ar manžetė, tačiau jie yra itin lengvai pakeičiami ir nėra laikomi paties matuoklio gedimu. Jei matuoklis vis dėlto sugestų – ant pakuotės visada yra nurodoma, kur kreiptis tokiu atveju.

– Kaip žinoti, kad matuoklis nesugedo ir rodo tikslius duomenis?

– Perkant matuoklius, dažniausiai yra suteikiama garantija, tad juos pasitikrinti galima garantiniuose centruose. Su pakuote pirkėjui įprastai pateikiami ir visi kontaktai, kur jis turėtų kreiptis.

Tačiau itin svarbu pabrėžti, kad kraujospūdis – tai kintantis dydis, ir kiekvieną kartą pamatavus, aparatas gali rodyti skirtingus rodmenis (galimas svyravimas net gi iki 30 hg). Todėl, norint gauti kuo tikslesnius duomenis, prieš matuojant kraujospūdį, patariame laikytis šių taisyklių:

  • Prieš matavimą pasistenkite atsipalaiduoti. Prisėskite 5 minutėms ir pabūkite ramiai;
  • Likus bent 30 minučių iki matavimo, negerkite kavos ar arbatos, nerūkykite, nevalgykite;
  • Matuojantis – pasistenkite atsisėsti kuo patogiau, atsiloškite į kėdės atlošą;
  • Naudokite tinkamo dydžio manžetę, kuri atitiktų jūsų žasto apimtį;
  • Manžetę dėkite aukščiau rankos sulenkimo, tarp manžetės ir rankos nesunkiai turi tilpti du pirštai;
  • Jei gydytojas nenurodė kitaip, visada matuokite kairę ranką, venkite kaitaliojimo, nes duomenys gali skirtis;
  • Kol matuojate savo kraujospūdį – pasistenkite nekalbėti.

– Ar kraujospūdžio matuokliai, kurie naudojami namuose, savo kokybe ir tikslumu nusileidžia esantiems klinikose?

– Tai gana dažnai pasitaikantis mitas, kurį paneigsime. Tiek ligoninėse, tiek namuose yra naudojami tokie pat kraujospūdžio matavimo aparatai.