Kai energijos reikia labiausiai

sąmoningas kvėpavimas

Ar dažnai pristingate jėgų savo mėgstamai veiklai – pavyzdžiui, pasivaikščiojimui po parką? Kojas traukia mėšlungis? Ne? Tada šis straipsnis ne jums. Tačiau, jei į nors vieną klausimą atsakėte teigiamai, gali būti, jog jūsų organizmui trūksta magnio. Žinoma, požymių sąrašas kur kas ilgesnis.

Magnis padeda

Specialistai vieningai pripažįsta – magnis (kaip ir kalcis, fosforas) įeina į kaulų sudėtį ir egzistuoja kone kiekvienoje organizmo ląstelėje. Ši medžiaga – svarbi mūsų kasdienės veiklos dalyvė. Magnis padeda ląstelėse kaupti energiją, o vėliau ją panaudoti nervų, širdies, raumenų veiklai.

Šis elementas gerina imuninės sistemos veiklą, raumenų funkcionavimą, taip pat mažina infarkto riziką. Tenka pripažinti, kad tai labai svarbu – juk Lietuvoje fiksuojamas didelis mirtingumas nuo kraujotakos sistemos ligų. Magnio trūkumas taip pat gali paspartinti aterosklerozės vystymąsi.

Tyrimais nustatyta, kad pakankamas magnio kiekis gali padėti kamuojant padidintam kraujospūdžiui ar net migrenos priepuoliams.

Mityba gelbsti ne visada

Mokslininkai nustatė, kad suaugęs žmogus per parą turi gauti 300 mg magnio. Kiek daugiau jo gali reikėti vyresniojo amžiaus žmonėms – apie 350 mg.

Mūsų organizmas pats šio mikroelemento negamina, todėl rekomenduojama naudingas medžiagas, vitaminus (kartu ir magnį) gauti su natūraliu maistu. Maistas, kurį valgome, privalo būti įvairus, subalansuotas. Tokia mityba padidins magnio ir kitų naudingų medžiagų kiekį organizme.

Didelės įtakos magnio kiekio mažėjimui organizme turi įvairūs žalingi veiksniai. Tai – alkoholio vartojimas, riebalų perteklius, stresas. Šio elemento dažnai trūksta ir kavos mėgėjams, tiems, kurie ignoruoja raginimus per parą išgerti pakankamai vandens. Spartesnį magnio pasišalinimą iš organizmo skatina kai kurie medikamentai.

magnis maiste

Stebėkite savo organizmo signalus

Šio svarbaus elemento trūkumą išduoda paprasčiausi organizmo signalai. Reikia tik įsiklausyti, ką sako kūnas. Pirmieji požymiai – nervinis tikas, kuomet ima trūkčioti raumenys ar tirpti pirštų galiukai. Kartais pasireiškia netaisyklingas širdies plakimas, ima slinkti plaukai, vargina mėšlungis. Magnio trūkumas gali tapti ir depresijos priežastimi.

Jaučiant šio elemento trūkumą, būtina vartoti maisto produktų, turinčių ne tik magnio, bet ir vitamino B6. Jis užtikrina, kad magnis būtų gerai įsisavintas. Būtent dėl šios priežasties maisto papildų su magniu sudėtyje yra ir vitamino B6.

Iš kur gauti magnio?

Šio organizmui svarbaus elemento gausu grūdiniuose maisto produktuose. Tad viso grūdo duona – puikus ir lengvai pasiekiamas pasirinkimas. Verta pamėgti riešutus, saulėgrąžų ir moliūgų sėklas. Taip pat nenuvertinkite juodosios arbatos. Siekiant užtikrinti pakankamą magnio suvartojimą, naudinga valgyti lašišą. Beje, joje gausu ir daugybės kitų reikalingų elementų. Smaližiai gali drąsiai mėgautis gabalėliu juodojo šokolado.

Geriausias metas gauti magnio natūraliu būdu, be jokios abejonės, yra vasara. Šis elementas įeina į chlorofilo sudėtį, tad jo yra žaliosiose daržovėse. Magnio ypatingai gausu petražolėse, krapuose, špinatuose, rūgštynėse, taip pat – morkose.

Galima ir pašmaikštauti – jei turite irzlų draugą, pasiūlykite jam sumuštinį su pilno grūdo duona,  salotų. Tačiau esant didesniam šio mikroelemento trūkumui, vien natūralių priemonių gali neužtekti. Patarimo visada galite kreiptis į vaistininką, kuris pasiūlys geriausius maisto papildus.