Žaliųjų pomidorų džemas

Dauguma gaminančių šį skanumyną naudoja žalių pomidorų ir citrinų derinį, o man labai patiko sumanymas pakeisti citrinas apelsinais, su visa žieve ir net sėklomis.

Skonis – karčiai saldus, valgomas su varške, jogurtu, ledais, paukštiena, balta mėsa, visais sūriais. Žodžiu tik su grybais ne 🙂 Aš juo gardinu pyragus ir pyragėlius, kartais net kokį torto lakštą sutepu.

O dauguma ragavusių pasakojo negalėję sustoti ir suvalgę iš karto visą stiklainį. Viena istorijų – apie žveją, smarkiai susipykusį su kolega, kuris bežuvaujant vienas tyliai iškabliavo stiklainį ir bandė nuslėpti nusikaltimą. Paliktasis be padažo mėsai pasakojo mintyse užsimojęs irklu, bet ačiūdie, apsigalvojęs ir tik paskelbęs nekalbadienį 🙂 Pasakojo susipykę ir sutuoktiniai, kai vienas naktį tyliai pribaigė pomdžemą, o kitas ryte planavo juo gardinti varškę.

Kasmet verdu vis daugiau, nes gausėja mėgėjų būrys, bet ir patys kuo puikiausiai pasigaminsite tikrai nesudėtingai paruošiamą pagardą. Iš kur žali pomidorai? Iš sodų ir sodybų, po didžiųjų rūkų, kai stiebus nujuodina maras, o jei tokių pažinčių nėra, yra turgus. Jame rugsėjo gale visada aptinku galybes dėžių su pigiai parduodamais žaliūkais. O kartą netgi gavau dėžę dovanų, vien už pasakojimą, ką iš jų gaminti, – smagus mainas.

Žalių pomidorų džemas

Kūnutės virtuvės nuotrauka

Naudoju tiek žalius, tiek truputį nokti pradėjusius

  1. Pomidorus

Juos nuplaunu ir stambia (“burokine“) virtuvinio kombaino tarka sutarkuoju, išmatuoju gautą tūrį ir tarkius pilu į puodą, kuriame virs džemas. Vienam litrui pomidorų skaičiuoju

2. 2 vidutinius apelsinus

Kadangi naudoju ir žieveles, apelsinus prieš naudojant apie 15 min. pamirkau sodos tirpale (5 vš : 1 l vandens), tokiu būdu, sako, iš žievės pasišalina chemikalai, kuriais vaisiai būna nupurkšti. Ištraukusi iš sodos tirpalo, apelsinus perplaunu švariu vandeniu ir sutarkuoju ta pačia virtuvinio kombaino tarka. Tarkius pilu į pomidorų masę, pamaišau ir jungiu pačią mažiausią ugnį ir puodą pridengiu dangčiu taip, kad būtų plyšys garams išeiti. Palieku 4-5 h virti. Karts nuo karto permaišau. Kai masė sutirštėja, suberiu

3. Cukrų

Jo skaičiuoju 0,5 kg vienam litrui skaičiuotų pomidorų tarkių. Dabar jau nuo puodo nesitraukiu, maišau, kol cukrus ištirpsta, tai trunka apie 15-20 min. Karštą džemą supilstau į švarius stiklainius, užsuku, palaikau iki atvėsimo aukštyn kojom ant rankšluosčio ir nešu į rūsį.

Patarimas – galima pilti citrinų sulčių ir, jei norisi tirštesnės konsistencijos – naudoti pektiną.

Renata ŠNIOLIENĖ

Daugiau Renatos receptų: www.kumutesvirtuve.lt

Taip pat skaitykite: