,

Aplink pasaulį su knyga

Karen Swan. Foto iš autorės asmeninio puslapio

Kol negalime keliauti, kviečiame aplankyti įsimintinus kraštus knygų puslapiuose! Tarptautinio pripažinimo sulaukusios rašytojos Karen Swan romanai dėl įspūdingų ir vaizdingų vietovaizdžių aprašymų panašėja į kelionių memuarus. Kiekvieno romano veiksmas vyksta vis kitoje šalyje, kur pinasi žmonių likimai ir atsiskleidžia ilgus metus slėptos paslaptys. Skirtingos vietovės prisotina tekstą skirtingomis spalvomis ir kuria foną neužmirštamoms meilės istorijoms, kurių, kaip ir miestų, dviejų vienodų nebūna. Visa tai atrasite ir ką tik lietuviškai pasirodžiusiame romane „Pabėgimas į Graikiją“.

GRAIKIJA: ramybės oazė Idros saloje

Ką tik lietuviškai pasirodęs Karen Swan romanas „Pabėgimas į Graikiją“ kviečia į neužmirštamą kelionę nuo Manhatano dangoraižių prie vaiskiai žydrų Viduržemio jūros vandenų. Po skausmingų skyrybų Kloja Marston atvyksta į Niujorką ir pradeda dirbti prabangių elito atostogų planuotoja. Nė pati nepajusdama Kloja įsisuka į ekstravagantišką, chaotišką turtuolių pasaulį, kuriame tyliai, uždaro būdo moteriai pritapti nebus taip lengva.

Bandydama prisitaikyti prie naujo gyvenimo būdo ir susitaikyti su širdies skausmu, Kloja sutinka charizmatišką, įžūlų gražuolį Džo Linkolną. Atsiskyrėlis Džo – vienas iš Klojos VIP klientų, prašantis surasti jam atokų namą Graikijos saloje. Kaip tik tuo metu Manhatane netikėtai pasirodo ir Klojos buvusysis Tomas. Bėgdama nuo praeities Kloja ryžtasi pasprukti į Graikiją ir kartu su Džo apžiūrėti jo naująjį namą.

Pabėgimas į kvapą gniaužiančią Idros salą Klojai bus puiki proga nuspręsti, kokios ateities ji nori. Ar suteikti antrą šansą Tomui – vyrui, kurį ji taip ilgai ir skaudžiai mylėjo? O galbūt nusižengti savoms taisyklėms ir užmegzti santykius su Džo, kuris ją traukia kaip magnetas?

Kad ir ką besakytų Klojos širdis, netrukus iškyla rimtesnių rūpesčių. Paslaptingai dingsta kito kliento žmona ir kaltinimai, krentantys ant Džo pečių, sujaukia visą salos idilę. Vieta, kurioje Kloja ilsėjosi nuo aplinkinių dėmesio, dabar visai nebepanaši į ramybės uostą. Kuo ji dar gali pasikliauti? Ir ar pavyks išsiaiškinti tiesą laiku?

ITALIJA: spalvingoji, karščiu alsuojanti Roma

Romanas „Žvaigždės virš Romos“ atveria duris į Amžinąjį miestą. Ore sklando jazminų kvapas, judriomis Romos gatvelėmis ūžia motoroleriai, o prieš akis atsiveria kvapą gniaužianti architektūra. Viso to centre mezgasi netikėta dviejų intriguojančių moterų pažintis.

1974 metai, aristokratės Elenos gyvenimas skendi prabangoje. Pripažintai gražuolei iš turtingos šeimos atviri visi keliai, joks vyras negali jai atsispirti. Tačiau tik dvidešimt šešerių, sukūrusi trečią santuoką, Elena sutinka tikrąją gyvenimo meilę. Jis vienintelis vyras, kurio ji negali turėti, ir nei jos grožis, nei turtai to nepakeis.

2017 metai, Frančeska, pabėgusi nuo praeities šešėlių Londone, mėgaujasi gyvenimu Romoje. Ji dirba gide ir rašo tinklaraštį apie kerintį miestą. Vieną dieną šiukšlių dėžėje Frančeska randa pavogtą rankinę. Pasirodo, kad rankinės savininkė – įžymioji, kilmingoji Elena yra jos kaimynė, gyvenanti kitoje aikštės pusėje. Šis atsitiktinumas suveda dvi moteris į netikėtą, jaudinančią draugystę.

Frančeska sulaukia viliojančio pasiūlymo – parašyti Elenos memuarus. Svaiginančiame vasaros karštyje Elena pasakoja Frančeskai pritrenkiančias istorijas apie Amerikos elito gretose praleistą jaunystę, mylimuosius ir santuokas. Tačiau Frančeską persekioja nuojauta, kad senoji aristokratė nutyli kažką labai svarbaus. Kai išaiškėja, kad apleistame rūmų požeminiame tunelyje rastas vertingas deimantinis žiedas kadaise priklausė Elenai, Frančeska ima aiškintis šokiruojančią paslaptį, nudažančią Elenos gyvenimo istoriją visai kitokiomis spalvomis.

PRANCŪZIJA: užmiršti Paryžiaus lobynai

Romanas „Paryžiaus paslaptis“ atveda į romantišką meno sostinę, kur tarp akmenimis grįstų gatvelių slepiasi apleistas butas, padengtas dulkių ir paslapčių sluoksniu. Visų pamiršti apartamentai priklauso turtingai filantropų Vermeilų šeimai. Už jų durų slypi Renuaro, Pikaso paveikslai ir kiti nepaprastai vertingi meno kūriniai, ištisus dešimtmečius neišvydę dienos šviesos. Aptikus daugiau kaip pusę amžiaus užmarštyje glūdėjusius turtus, Vermeilai tikina nieko apie juos nežinoję. Bet ar buto savininkai sako tiesą?

Londone gyvenanti Flora, ambicinga meno kūrinių vertintoja, pakviečiama apžiūrėti šių netikėtai atrastų lobių. Moteris turi išsiaiškinti, kaip visi paveikslai atsidūrė apleistame bute ir netrukus įsitraukia į valdingų, aikštingų Vermeilų šeimą. Mažakalbis, nuolat kažkuo susirūpinęs Chavieras Vermeilas, rodos, nori išstumti Florą iš jo šeimos reikalų. Tačiau ką gi jis bando nuslėpti?

Šios paieškos nukelia Florą į Antrojo pasaulinio karo laikus, kur ji išvys Paryžių iš visai kitos pusės – kaip randuotą, žaizdotą miestą, kuriame visai nesitikėdamas gali užklupti siaubingą, slegiančią paslaptį. Tačiau pradėjusi Flora nebegali sustoti, nes tiesa per ilgai buvo palaidota po skriaudų ir apgavysčių sluoksniu. Laikas nuo jos nupūsti dulkes.

ISPANIJA: prabanga žibantis Madridas

Netrukus lietuviškai pasirodys dar vienas K. Swan romanas „Ispaniškas pažadas“, nukeliantis į šurmuliuojančią karališkąją Ispanijos sostinę. Šarlotė dirba neįprastą darbą – konsultuoja netikėtai praturtėjusius žmones. Remdamasi asmenine patirtimi, moteris padeda klientams susitvarkyti su įgytais turtais ir kartu su jais atkeliaujančiomis emocinėmis pasekmėmis. Šarlotė sukaupusi nemažai darbo patirties, todėl kai didžiulio turto Ispanijoje paveldėtojas Mateo Mendoza kreipiasi į ją prašydamas padėti išspręsti nesklandumą, susijusį su jo tėvo palikimu, ji nė kiek neabejoja, kad su užduotimi susitvarkys greitai ir be didelio vargo.

Kelionei į Madridą laikas nėra pats tinkamiausias, nes liko savaitė iki Šarlotės vestuvių, tačiau moteriai tereikia vienintelio parašo dokumente, ir ji galės grįžti į Londoną, ištekėti, o tada gyventi ilgai ir laimingai. Galbūt Stivenas ir nėra jos svajonių jaunikis, tačiau dabar Šarlotė nori, kad gyvenimas būtų saugus ir nuspėjamas, o šios vestuvės kaip tik tai ir garantuos.

Tačiau Karloso Mendozos testamentas atrakina duris į daugelį dešimtmečių dangstytas paslaptis ir Šarlotė nejučia puola jų aiškintis. Ėmusi kapstytis giliau, ji įsitraukia į istoriją šeimos, kurią suskaldė Ispanijos pilietinis karas.

Bepainiojant dramatišką Mendozų šeimos istoriją, Šarlotę pasiveja jos pačios praeities skauduliai ir viskas, ko ji gyvenime taip uoliai siekė, ima virsti aukštyn kojomis. Svaiginantis miestas, verdantys jausmai, turtai ir už jų slypintys skandalai, konfliktai bei nuoskaudos. „Ispaniškas pažadas“ – tai intriguojantis žvilgsnis į tamsius laikus Ispanijos istorijoje ir jų pasekmes ateinančioms kartoms.

Parengė Augustė Burbaitė

Taip pat skaitykite: