Bitė, širšė, vapsva – naudinga ar pavojinga?

pikis

Gyventojai vapsvų bei širšių būna sugeliami tiesiog nuosavuose balkonuose, terasose, o nepageidaujami vabzdžiai įsikuria net šuliniuose, kambariuose, malkų rietuvėse, lietvamzdžiuose, karaliauja sirpstančių vaisių pilnuose soduose. Visa tai fiksuoja kenkėjų kontrolės įmonė „Dezinfa“.

Nusiskundimų gausa

Kaip pasakoja ilgametę patirtį turintis biologas, Liutauras Grigaliūnas, šią vasarą vapsvos itin aktyvios, tikėtina, kad ir rudens pradžioje jų bus gausu.

„Fiksuojame ryškų širšių aktyvumą. Vasaros pabaigoje užauga vabzdžių kolonijos, todėl puolimai dažnesni: lizdus susisukusios po balkonų, terasų stogeliais, prie langų, palėpėse ir kitose netoli gyvenamųjų patalpų esančiose vietose širšės ne juokais kelia baimę.

Viena gyventoja sunerimusi prašė pagalbos, kai vapsvų lizdą rado mediniame vaikų žaidimų namelyje, kita moteris kreipėsi dėl vapsvų paukščių inkiluose“, – situaciją komentuoja L. Grigaliūnas.

bitė

Gyvybei pavojingi įkandimai: kaip apsisaugoti?

Vapsvos ne tik nemaloniai zirzia, tačiau ir gelia. Vapsvų įgėlimai būna itin skausmingi, alergiškiems žmonėms gali sukelti anafilaksinį šoką. Jei įgėlus širšei ar bitei, ima svaigti galva, darosi sunku kvėpuoti, tirpsta galūnės, staiga mažėja kraujospūdis, reikia nedelsiant kviesti medikus, nes kyla pavojus asmens gyvybei.

„Perspėjame, kad pastebėjus skraidančius vabzdžius į pilkšvos spalvos lizdus, reikėtų pasistengti nedaryti langų ir durų, kad į patalpas nepatektų kenkėjų, pašalinti, namuose uždengti vaisius, uogas ir kitus vabzdžius viliojančius produktus.

Patiems bandyti susidoroti su kenkėjais nerekomenduojama – suerzintos vapsvos, širšės ar bitės gelia dar aršiau, todėl pasekmės gali būti kelis kartus liūdnesnės“, – pasakoja kenkėjų kontrolės ekspertas L. Grigaliūnas.

Širšuolai, vapsvos ir bitės – kaip atskirti?

Nors atrodo, kad lietuviai bites puikiai skiria nuo kitų panašių vabzdžių, pasak biologo, būna atvejų, kai gyventojai kreipiasi į ekspertus nežinodami, ar vapsvos, ar bitės apsigyveno jų namo palėpėje ir kelia nerimą gyventojams, ypač mažamečius vaikus auginantiems.

„Širšuolų pilvelis geltonas ir juodas, vapsvos – oranžinės spalvos su rudais dryžiais. Širšuolai yra didelės – iki 4,5 cm ilgio. Širšuolių sparnai rausvai oranžinės spalvos. Vapsvos yra smulkesnės, laibesnės ir margesnės už namines bites.

Mums, specialistams, atskirti kenkėjus vieną nuo kito paprasta, tačiau visai suprantama, kad išsigandę žmonės tikrai ne apie vabzdžio sparnų spalvą galvoja, o stengiasi išvengti įgėlimo.

Visgi rekomenduotina vabzdžius ir jų lizdus nufotografuoti, kad specialistai iš anksto pasirengtų vizitui Jūsų namuose ir naikinimo procedūros truktų trumpiau, būtų efektyvesnės“, – kalba pašnekovas.

Nauda ir pavojus

Priešingai nei bitės, vapsvos laikomos žmogaus sveikatai pavojingais vabzdžiais. Bitės gerbiamos už medų ir kitus produktus, jos apdulkina kitus augalus taip pagausindamos derlių. Kita vertus, bitės žmonėms gali kenkti – kai kuriais atvejais jos gelia.

Nors po įgėlimo bitė miršta, jos geluonis lieka odoje. Bičių įgėlimas taip pat gali sukelti alerginę reakciją, sunkesniu atveju net anafilaksinį šoką. Tiesa, bitė gelia tik gindamasi, tačiau svarbu pažymėti, kad tais atvejais, kai laukinės ar naminės bitės kelia pavojų gyventojų sveikatai (įsikuria namų plyšiuose, terasose, prie langų ar durų ir pan.), kyla būtinybė jas pašalinti iš žmogaus aplinkos.

„Žinoma, visada stengiamės bites „iškeldinti“ švelniai. Susidarius tokiai situacijai, patartina kviesti kenkėjų kontrolės specialistus ar bitininkus, kurie gali pagauti spiečių ir jį saugiai perkelti į neutralią vietą. Jei problema būna sudėtingesnė ir bitės įsikūrusios sunkiai prieinamose vietose (po grindimis, giliuose plyšiuose ar pan.), kelia pavojų žmonių sveikatai, tenka jas naikinti“, – apibendrina specialistas.

žurnalas senjorams 60+

Taip pat skaitykite: