Žiemos gardėsiai – ruošiami vasarą

„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Nors šiųmetė vasara sausa ir kaitri, tikimės gero daržovių derliaus. Atsivalgius šviežių agurkų, pomidorų ar vis dažniau Lietuvoje auginamų baklažanų, kasmet susimąstome, kaip daržoves išsaugoti žiemai. Todėl siūlome jums tris gėrybių ruošimo būdus.
Marinuojant agurkus su obuolių actu ir pjaustant juos kiek kitaip, nei esame įpratę, turėsime puikų pagalbininką tepant sumuštinius, verdant klasikinių makaronų padažus ar tiesiog užkandžiaujant.
Baklažanai, konservuoti daržovių tyrėje, ypač tiks greitam sriubų, padažų gaminimui, o dažnas, paragavęs šio gardumyno tiesiai iš stiklainio, pamėgsta jį kaip gaivų garnyrą ar netgi kaip pagrindinį patiekalą.
Pagardas žuviai bus puiki pirmoji pagalba užgriuvus svečiams ar tuomet, kai norėsis greitai pagaminti silkutę arba keptą žuvį. Ir nors atrodo, kad morkų ir svogūnų turime visą žiemą, labai patogu vienu ypu sutarkuoti ir supjaustyti daržoves ir sudėti jas į stiklainius.
Su gardžių gėrybių linkėjimu,
Renata Šniolienė
Marinuotos obuolinės agurkų juostos
Kartą stabtelėjau viename prekybos centre prie marinuotų agurkų, nes akį patraukė plonos riekelės. Etiketėje buvo rašoma, kad pjaustyti agurkai labai tinka sumuštiniams ir suvožtiniams. Prigriebiau stiklainį ir vakare dviese suvalgėme visas agurkų juostas – jos labai derėjo su sūriu ir virtu kumpiu. Mintyse jau įsivaizdavau, kaip gražiai jos tiktų susuktos ar išklotos prie kokio kepsnio arba maltinio. Apie tokį marinavimo būdą prisiminiau tuomet, kai agurkai lepino geru derliumi. Tuomet ėmiausi darbo ir po kelių valandų jau buvau atradusi optimalų juostų marinavimo būdą. O kadangi marinavau su sveikesniu obuolių actu, tai juostas ir pavadinau obuolinėmis. Pabandykite ir jūs.
Naudoju tiesius agurkus. Supjaustau juos aštriu peiliu kuo plonesnėmis juostomis ir sudedu į puodą. Priklausomai nuo paruoštų agurkų kiekio, užpilu šaltu vandeniu. Skaičiuoju litriniu stiklainiu ir pilu tol, kol agurkai panyra. Kaičiu ugnį ir laukiu užvirimo. Į jau iškaitintus 0,5 litro talpos stiklainius dedu 1 valg. š. prieskonių mišinio, skirto marinuoti agurkams. Vandeniui užvirus, dedu prieskonius. Proporcija vienam litrui vandens:
- 1 valg. š. rupios druskos;
- 3 valg. š. cukraus;
- 200 ml obuolių acto.
Šaukštai be kaupo. Pirmiausiai suberiu druską ir cukrų, mediniu šaukštu lėtai pamaišau, lukteliu, kol prieskoniai ištirps, po 10 minučių supilu actą. Kai viskas vėl užverda, imu stiklainį, žnyplėmis iš puodo traukiu juostas ir talpiai dedu jas ant dugno. Po truputį nespausdama pildau stiklainį – kai jau agurkai pasiekia stiklainio viršų, užpilu marinatą iš puodo, užsuku dangteliu ir verčiu aukštyn kojomis ant pledo. Kai jau sudedu visus stiklainius, šiltai juos apkloju ir palieku iki tol, kol visiškai atvės.
Baklažanų liežuviai
Tai – vienas iš naujesnių mano gaminių žiemai. Labiau mėgstame „Mono“ konservus, kai marinuojama viena rūšis daržovių, tačiau paragavus šio derinio, nusprendėme, kad tokių derinių turėti rūsyje yra būtina. Tai puikus garnyras garuose virtai paukštienai, raudonai mėsai arba tiesiog gardi, maloniai aštri užkanda. Receptas yra atkeliavęs iš pietinių šalių, kur baklažanai auginami kone kiekviename darže ir ši daržovė yra labai mėgstama. Užsiauginti dar nepavyko, bet iš pirktinių pasigaminti tikrai verta.
12 mažiems stiklainiams (250 ml) reikia:
- 4 kg baklažanų;
- 1 kg raudonosios paprikos;
- 1 kg pomidorų;
- 4 čili pipirų (apie 80 g);
- 2 didelių česnakų;
- 0,5 st. tyro aliejaus;
- 0,5 st. 9 % acto;
- 1 st. cukraus;
- 2 valg. š. druskos;
- 1 valg. š. prieskonių mišinio „Cmeli-suneli“.
Baklažanus nuplaunu, nusausinu ir supjaustau išilgai 0,5 cm storio juostomis. Jas sudedu į puodą, užberiu druską ir palieku 2 valandoms.
Paprikas, pomidorus ir čili pipirus nuplaunu po šaltu vandeniu, perpjaunu per pusę ir pašalinu žiedkočius. Iškratau pipirų sėklas. Rankine ar elektrine mėsmale stambiai sumalu paruoštus pomidorus, pipirus ir nuluptas česnako skilteles. Išplaunu, iškaitinu ir išdžiovinu stiklainius ir dangtelius.
Puodą su baklažanais statau ant viryklės, įpilu šalto vandens, kad apsemtų viršutines juostas, kaičiu ugnį. Nuo vandens užvirimo kaitinu 5-7 min., tuomet baklažanus nukošiu ir grąžinu į tą patį puodą. Supilu maltų daržovių tyrę, aliejų, cukrų ir prieskonius, kaitinu iki užvirimo dar 5 min., tuomet supilu actą, išmaišau ir daržoves sudedu į stiklainius. Užsuku dangtelius, apverčiu ir pridengiu, kad šiluma kuo ilgiau laikytųsi stiklainiuose.
Žuvies pagardas žiemai
Trys produktai, greitas paruošimas ir šaltuoju sezonu, netikėtai užgriuvus svečiams, turiu galimybę pavaišinti ypač skania silkute ar kita žuvimi. Žinoma, šaltuoju sezonu netrūksta nei morkų, nei svogūnų, bet kaip smagu turėti paruošto pagardo… Beje, jis labai dera ir su mėsiškais patiekalais.
3 kg morkų – sutarkuoju virtuviniu kombainu ar paprasta tarka;
2 kg svogūnų – riekelėmis supjaustau tuo pačiu kombainu arba peiliu;
Viską beriu į 7 litrų talpos puodą, įpilu stiklinę vandens, dengiu dangtį ir kaičiu ant mažiausios ugnies. Nuo užvirimo skaičiuoju 15 minučių ir beriu 3 arbat. š. druskos. Gerai išmaišau, dar 10 minučių patroškinu be dangčio ir tuomet puodą papildau:
- 1 st. tyro aliejaus;
- 1 litru pomidorų padažo (naudoju patį paprasčiausią, lietuvišką, be pikantiškų priedų).
Kaitinu dar apie 10 min., pridedu 3 arbat. š. sausos adžikos (galima keisti malta aitriąja paprika arba nenaudoti visai).
Gerai išmaišiusi daržoves, pilu į švarius stiklainius, užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir apverčiu į kitą pusę. Kaip visada, apkloju pledu ir laikau tol, kol visiškai atvės. Laikau rūsyje.
Silkės ar keptos žuvies gabaliukus lėkštėje gausiai užpilu pagardu, o tiekiant karštą žuvį, pašildau stiklainio turinį keptuvėje.
Iš nurodyto kiekio pagaminu 10-12 0,7 l stiklainių konservų.
Daugiau „Kūmutės virtuvės“ receptų: www.kumutesvirtuve.lt