Diskriminacija dėl amžiaus

reabilitacija

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė nustatė, kad palaikomosios reabilitacijos paslaugų teikimo tvarka yra diskriminuojanti pensinio amžiaus asmenis su negalia.

Pagal aprašą, reglamentuojantį medicininės reabilitacijos skyrimo paslaugas, palaikomoji reabilitacija skiriama žmonėms, susiduriantiems su sisteminėmis jungiamojo audinio ligomis, kai:

  • jiems pripažintas 0–25 proc. darbingumo lygis;
  • jiems nustatytas 30–40 proc. darbingumo lygis;
  • sulaukus pensijos amžiaus jiems yra pripažintas didelis specialiųjų poreikių lygis.

Į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą kreipėsi pareiškėja, kuriai nustatytas 40 proc. darbingumo lygis. Iki pensijos jai priklausė palaikomosios reabilitacijos paslauga sanatorijoje. Sulaukus pensinio amžiaus Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) vertins jos specialiųjų poreikių lygį.

Pagal Specialiųjų poreikių lygio nustatymo asmenims, sukakusiems senatvės pensijos amžių, tvarkos aprašą, žmogui, kuriam iki senatvės pensijos buvo nustatytas 35–55 proc. darbingumo lygis nustatomas vidutinių specialiųjų poreikių lygis.

Vadinasi, nors faktinė pareiškėjos sveikatos būklė nepasikeis, ji neteks galimybės gauti valstybės finansuojamas palaikomosios reabilitacijos paslaugas. Atsižvelgę į jos darbingumą, NDNT specialistai neturės pagrindo nustatyti didelių specialiųjų poreikių lygio.

Pagal dabar galiojančią tvarką, žmonėms su negalia tapus pensininkais specialiųjų poreikių lygis nustatomas vadovaujantis tik jų amžiumi. Jokia papildoma sveikatos įvertinimo procedūra nėra atliekama. O tai, kaip konstatavo A. Skardžiuvienė, diskriminuoja vyresnius asmenis, sergančius sisteminėmis jungiamojo audinio ligomis.

Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas reabilitacijos paslaugas skiria atsižvelgęs ne tik į paciento diagnozę, bet ir biosocialinių funkcijų sutrikimo laipsnį.

Nors ši sistema atrodo teisinga, pacientams sulaukus vyresnio amžiaus susidaro teisinė spraga. Gydytojas neturi teisinio pagrindo skirti tokį gydymą pensinio amžiaus asmeniui, kuriam nėra pripažintas didelis specialiųjų poreikių lygis. O jis gali būti nenustatytas dėl to, kad būtent amžius yra esminis kriterijus pripažįstant specialiųjų poreikių lygį.

Lygių galimybių kontrolierė įsitikinusi, kad tokia tvarka diskriminuoja pacientus dėl jų amžiaus. „Atšventus gimtadienį sveikata automatiškai nepasikeičia. Todėl, jei žmonės iki pensijos turėjo teisę gauti nemokamas medicininės reabilitacijos paslaugas, vėliau neturėtų jos netekti dėl tarpusavyje nesuderintų tvarkų“, – sako A. Skardžiuvienė.

Ji kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą siūlydama pakeisti reabilitacinio gydymo skyrimo tvarką taip, kad pacientai nesusidurtų su diskriminacija dėl amžiaus.

Pagal Lygių galimybių įstatymą, valstybės, savivaldybių institucijos ir įstaigos privalo užtikrinti, kad visuose teisės aktuose būtų įtvirtintos lygios teisės ir galimybės nepaisant žmonių amžiaus, lyties, rasės ir kitų asmens tapatybės požymių.

Taip pat skaitykite: