Kopūstas – pagrindinis Žolinės akcentas

kopūstas

Apie tradicinius Kūčių, Velykų ir kitų didžiųjų švenčių patiekalus tikriausiai esame girdėję visi. Tačiau ar žinote, ką senovės lietuviai gamindavo Žolinei? Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertai sako, kad viena daržovė buvo ypač dažnai naudojama šventiniams patiekalams ir dalijasi išskirtiniais receptais.

Patiekalai iš šviežio derliaus gėrybių

Per Žolinę senovės lietuviai džiaugdavosi javapjūtės pabaigtuvėmis ir užaugintu derliumi. Panašiai kaip ir per Kūčias, jie ruošdavo 12 patiekalų iš nurinkto derliaus gėrybių.

„Senovėje Žolinę lietuviai sutikdavo draugų ir giminaičių būryje, todėl šventinis stalas būdavo nukrautas pilnais indais maisto. Kiekviena šeima kepdavo duoną, gerdavo alų ar pririnktų vaistažolių arbatą, gamindavo šviežių daržovių ir ką tik nukultų grūdų patiekalus“, – pasakoja Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Pasak jos, šios šventės metu taip pat buvo gardžiuojamasi įvairiais saldžiais patiekalais – uogų pyragais, bandelėmis bei atsigaivinama duonos gira ar vaisių kompotais.

Kopūstas – pagrindinis šventės akcentas

Nors visoje Lietuvoje per Žolinę buvo gaminami įvairūs patiekalai, Dzūkijoje ši šventė neapsieidavo be baltagūžių kopūstų. Šios daržovės garbei Žolinė Dzūkijoje iki šiol dažnai vadinama Kopūstine.

„Dzūkijoje iš šviežių kopūstų šventei virtos įvairios sriubos, gaminti daržovių troškiniai. Taip pat, susirinkusius svečius šeimininkės vaišindavo šviežiai užraugtais kopūstais su kmynais ir įvairiomis jų salotomis su grybais. Vienas iš populiariausių patiekalų – ant laužo keptas kopūstas. Ši daržovė būdavo perpjaunama pusiau, pagardinama įvairiais prieskoniais ir dedama ant žarijų, kad šiek tiek apskrustų“, – apie dzūkiškus patiekalus pasakoja V. Juodkazienė.

Svečiams iš toliau atvykus į Dzūkiją ir paragavus patiekalų iš kopūstų, šie vis labiau ėmė plisti visoje šalyje. Netrukus ir kituose Lietuvos kraštuose imta gaminti balandėlius, įdarytą kopūsto galvą ir kitus patiekalus iš šios daržovės.

Nepraranda populiarumo

Šiandien nors ir ne kiekvienas gali pasigirti savo užaugintu derliumi, tačiau įsigyti šviežių kopūstų parduotuvėje gali visi. Pasak Mindaugo Tamošiūno, prekybos tinklo „Iki“ Komercijos ir rinkodaros tarnybos Kategorijų valdymo vadovo, baltagūžiai kopūstai yra viena labiausiai perkamų šviežių daržovių.

„Baltagūžiai kopūstai yra viena populiariausių kopūstų rūšių mūsų parduotuvėse. Praėjusiais metais jų buvo nupirkta daugiau nei 2 tūkst. tonų. Šie kopūstai neabejotinai patenka ir į perkamiausių daržovių dešimtuką. Jų pardavimai labiausiai auga raugimo sezono metu, po pirmųjų šalnų rudens pabaigoje arba žiemą. Taip pat pastebime, kad pirkėjai noriai perka šviežius kopūstus pavasarį, kai šviežias derlius pasiekia mūsų parduotuves“, – teigia M. Tamošiūnas.

Pasak jo, kitos populiarios kopūstų rūšys yra raudongūžiai, brokoliniai, žiediniai ir kininiai kopūstai.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi ypatingais kopūstų patiekalų receptais, kurie puikiai papildys šventinį Žolinės stalą.

Balandėliai su grybais

balandėliaiJums reikės (4 asm.):

• 1 baltagūžio kopūsto
• 1 l vandens
• 500 g pievagrybių ar kitų mėgstamų grybų
• 200 g ryžių
• 2 morkų
• 2 nedidelių svogūnų
• 2 v. š. pomidorų pastos
• Skiltelės česnako
• Petražolių lapelių
• Lauro lapų
• Druskos, pipirų
• Aliejaus kepimui

Paruošimas:

Į puodą įpilkite vandens ir palaukite, kol užvirs. Keliose vietose įpjaukite kopūstą giliai prie šerdies ir dėkite į puodą. Virkite apie 5 minutes, kol atsiskirs reikiamas kiekis lapų. Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Sudėkite į keptuvę ir šiek tiek apkepkite. Sutarkuokite morkas ir taip pat sudėkite į keptuvę. Supilkite pomidorų padažą ir maišydami šiek tiek patroškinkite daržoves. Grybus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su išvirtais ryžiais. Mišinį sudėkite į keptuvę su troškintomis daržovėmis. Pagardinkite druska, pipirais, smulkintomis petražolėmis. Ant apvirtų kopūstų lapų sudėkite pagamintą įdarą ir sudėkite į kepimo indą. Indą dėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pusėje litro vandens išmaišykite pomidorų pastą, pagardinkite druska, pipirais, lauro lapais ir užpilkite balandėlius. Orkaitėje troškinkite 35 minutes.

Orkaitėje kepti kopūstai

keptas kopūstasJums reikės (4 asm.):

• 1 kopūsto
• 2 v. š. sojų padažo
• 2 v. š. balazminio acto
• 1 v. š. aliejaus
• 2 a. š. cukraus
• Kmynų, sezamo sėklų

Paruošimas:

Kopūstą padalinkite į 8 dalis ir dėkite į kepimo indą. Sojų padažą sumaišykite su balzaminiu actu, cukrumi ir aliejumi. Šiuo mišiniu apšlakstykite kopūstus ir pagardinkite kmynais bei sezamo sėklomis. Dėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių, kol kopūstai suminkštės ir šiek tiek apskrus. Patiekite kaip užkandį arba garnyrą prie mėsos patiekalų.

Taip pat skaitykite: