Telefonas vyresniam žmogui

išmanus telefonas senjorui

Koronaviruso situacija atrodo miglota, tad vis dar rūpi klausimas – kaip bendrausime toliau? Ypač tai aktualu senjorams, gyvenantiems vieniems, ar dėl viruso besiizoliuojantiems namuose, o ryšį su artimaisiais galintiems palaikyti tik nuotoliniu būdu.

Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalijasi naudingais patarimais kaip senjorams išsirinkti telefoną, išmokti naudotis bendravimo programėlėmis, socialiniais tinklais, susikurti el. paštą ir naudotis kitomis paslaugomis internetu.

1. Pasirinkite tinkamiausią išmanųjį įrenginį

Vyresnio amžiaus žmonėms rekomenduojami didesni telefonai su paprastu valdymo skydeliu, ryškiu ekranu, gerais garsiakalbiais ir patvaria, ilgai tarnaujančia baterija.

Telefoną geriausia išsirinkti pagal poreikius – įvertinti ar įrenginys bus naudojamas tik skambinimui ar žinučių rašymui ir naudojimuisi pagrindinėmis programėlėmis, fotografavimui ar kitai veiklai. Svarbu telefono nustatymuose sureguliuoti ekrano ryškumą ir kontrastą, nustatyti tinkamą, šiek tiek didesnį nei įprastą šriftą, parinkti optimalų skambučio garsą ir skambėjimo toną.

Vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kiek valandų galima naudotis telefonu pilnai įkrovus jo bateriją. Rekomenduojama rinktis baterijas, kurių talpa prasideda nuo 3000 mAh. Pavyzdžiui, ištverminga 3300 mAh baterija pasižymi nebrangūs, bet patikimi „Fonos“ išmaniųjų modeliai – kalbėti galima net iki 18 val., o naudojantis telefonu pasyviai baterijos užteks iki 360 val.

Tarp senjorų vis dar populiarūs ir mygtukiniai telefonai su dideliais, lengvai paspaudžiamais mygtukais. Kai kurie telefonų modeliai turi specialų SOS pagalbos mygtuką, kuriuo galima įjungti garsinį signalą, išsiųsti žinutę ar paskambinti su pagalbos prašymu. Pavyzdžiui, tokią funkciją turi specialiai senjorams skirti telefonai „Doro“.

Dauguma naujų išmaniųjų telefonų modelių turi senjorams pritaikytą paprastojo valdymo režimą su didesnėmis ikonėlėmis ir supaprastintu namų (angl. home) ekranu. Ši funkcija „Samsung“ telefonuose vadinama „Easy mode“, „Huawei“ išmaniuosiuose – „Simple mode“, o „Xiaomi“ – „Lite mode“.

Tiems, kuriems sunku pirštais valdyti telefoną ir naršyti tarp parinkčių, pravartu išmokti naudotis balso komandų funkcija, esančia daugumoje išmaniųjų. Be to, vyresnio amžiaus žmonėms pravers ir integruotos žibintuvėlio bei radijo funkcijos.

2. Įrašykite tik būtiniausias aplikacijas

Telefono baterijos veikimo laikas bus ilgesnis, jeigu jame įrašysite tik svarbiausias bendravimo ar būtinų paslaugų programėles.

Užtenka pasirinkti vieną bendravimui skirtą programėlę („Skype“, „WhatsApp“, „Messenger“ ar kt.), kurioje būtų patogu bendrauti su giminaičiais. Taip pat pravartu įrašyti bent vieną socialinių tinklų programėlę, kuria naudojasi ir artimieji – pasidalintos nuotraukos ar vaizdo įrašai paliks daugiau gerų emocijų.

Pavyzdžiui, vienas populiariausių socialinių tinklų „Facebook“ siūlo išbandyti specialią savo aplikacijos versiją „Facebook Lite“ ir „Messenger Lite“, skirtą tiems, kuriems pakanka klasikinių „Facebook“ funkcijų ir kurie nori sutaupyti vietos savo telefone. Šios aplikacijos veikia greitai, užima mažiau vietos telefono atmintyje ir yra valdomos paprasčiau.

Be šių aplikacijų gali prireikti naujienų portalų, el. pašto, naršyklės, el. bankininkystės, žemėlapių, viešojo transporto tvarkaraščių, mokesčių mokėjimų ar kitų el. paslaugų programėlių. Išmaniosios technologijos turėtų palengvinti gyvenimą, todėl svarbu atrinkti aplikacijas pagal senjoro poreikius ir gyvenimo būdą.

Dažniausiai naudojamas programėles sukelkite į pradinį telefono namų langą – taip jas rasti bus lengviau.

3. Padėkite išmokti

Jauniems žmonėms naudotis išmaniaisiais įrenginiais ir jų aplikacijomis atrodo vieni juokai, o senjorams kartais tai gali tapti iššūkiu. Susipažinti su programėlių funkcionalumu ir jų galimybėmis galima „gyvai“ tiesiog papasakojant ir pademonstruojant arba pasitelkiant vaizdo pamokas.

Patogiausia, jei visą programėlės parsisiuntimo, įsirašymo ir naudojimosi procesą aptarsite žingsnis po žingsnio – tai leis geriau ir aiškiau suprasti, kaip aplikacija veikia.

Daug tokių edukacinių vaizdo įrašų užsienio kalbomis galite rasti internete, o lietuviškas vaizdo pamokas senjorams galite peržiūrėti „Youtube“ socialiniame tinkle, „Tele2 Lietuva“ kanale, patarimų skiltyje.

Čia senjorai gali išmokti naudotis „Instagram“, „Facebook“, „Skype“, „WhatsApp“ ir „Viber“ aplikacijomis, susikurti el. pašto „Gmail“ paskyrą ar įsirašyti vartotojų pamėgtą „Google Chrome“ naršyklę.

Mokytis naudotis išmaniosiomis technologijomis niekada nėra vėlu – svarbiausia pradėti, o tada bandyti jas taikyti savo kasdienybėje.

Taip pat skaitykite: