Pasikvieskime miško karalius į lėkštę

pievagrybiai

Mūsų senoliai darniai sugyveno su gamta ir atsakingai naudojosi jos teikiamomis gėrybėmis. Grybus jie vadino miško karaliais ir be galo vertino. Džiovintų baravykų pynė netgi buvo laikoma solidžia dovana. O ar žinote, kodėl grybai buvo (ir tebėra) taip vertinami? Pasirodo, kad grybuose gausu įvairiausių žmogaus organizmui naudingų medžiagų, o grybus sudžiovinus jie ilgą laiką negenda ir išsaugo savo maistines savybes.

Kokius grybus labiausiai mėgsta lietuviai?

Nors sunku išskirti maisto tendencijas, nes tai – skonio reikalas, tačiau galima pastebėti, kad atėjus grybų sezonui turgavietėse ir kitose prekybos vietose daugiausia būna voveraičių. Šie grybai lietuviams patrauklūs ne tik dėl skonio, bet ir dėl to, kad juos lengva tvarkyti – nereikia lupti, o užtenka gerai nuplauti vandeniu. Žinoma, labiausiai vertinami ir geriausiais grybais laikomi baravykai, tačiau dažniausiai jie parduodami konservuoti arba džiovinti. Šviežių baravykų dažniausiai galima įsigyti tik trumpą laiko tarpą turgavietėse ar pas pakelės prekeivius. Visgi visus metus parduotuvėse galima rasti neabejotinai lietuvių mėgstamų pievagrybių. Dabar šių grybų pasiūla tikrai didelė: galima įsigyti tradicinių baltų, taip pat rudų, skirtų kepti grotelėse ant laužo ar didelių dvisporių pievagrybių, dar žinomų „Portobello“ vardu.

Kodėl grybai reikalingi mūsų lėkštėse?

Grybuose yra gausu ląstelienos, padedančios virškinti, taip pat juose yra baltymų, mineralinių medžiagų, o fosforo, kalcio ir kalio galima rasti tiek pat, kiek ir žuvyje. Vidutiniškai per dieną žmogui rekomenduojama suvalgyti nuo 46 iki 56 gramų baltymų. Ir nors 100 g grybų rasite tik nuo 4 iki 7 proc. rekomenduojamos paros normos baltymų, tačiau grybuose yra visos 9 nepakeičiamos amino rūgštys, kurių negali pasigaminti žmogaus organizmas, taigi jas būtina gauti su maistu. Tai ypač svarbu tiems, kas pasirinko augalinę mitybą. Grybus derinant su kitais augaliniais baltymų šaltiniais (lęšiais, pupelėmis, soja ir kt.) galima ne tik lengvai gauti reikiamą kiekį baltymų, bet ir gauti visas būtinas amino rūgštis.

Kiek grybų suvalgome per metus?

Neretai „tikrais grybais“ vadiname tik tuos, kurie auga mūsų miškuose ir kuriuos tradiciškai rinko dar mūsų seneliai ir proseneliai: baravykus, lepšius, raudonviršius, voveraites ir pan. Tačiau, kaip sufleruoja grybo vardas, pievagrybiai auga pievose, atvirose vietovėse ir tai daro ir Lietuvoje. Žinoma, parduotuvėse esanti produkcija yra užauginta pramoniniu būdu – natūraliai augančių grybų neužtektų paklausai patenkinti. Skaičiuojama, kad per metus vienam lietuviui tenka apie pusė kilogramo pievagrybių. O iš viso Lietuvos augintojai užaugina daugiau kaip 12 tonų pievagrybių per metus, iš kurių 2 tonos patenka į parduotuves Lietuvoje, o 10 tonų yra eksportuojama.

Grybais paįvairinti savo kasdienę mitybą visada yra gera mintis. Ypač gera mintis tada, kai grybams taikomos nuolaidos prekybos centruose. Todėl patikrinkite, ką jums siūlo „Lidl“ akcijos ir įsigykite šių maistingų produktų pigiau! O daugiau akcijų ir nuolaidų rasite portale „raskAkcija.lt“.

Taip pat skaitykite: