Darbas aktyviems senjorams

Su amžiumi neabejotinai įgyjame vis daugiau vertingos patirties ir žinių. Pastarosios gali būti efektyviai panaudotos ne tik įprastose profesijose ar darbovietėse, kur realizavote save didžiąją gyvenimo dalį, bet ir naujoms perspektyvoms atskleisti. O gal neseniai supratote, kad norite kardinaliai pakeisti veiklos sritį? Štai keletas pasiūlymų, kurie padės prasmingai praleisti laiką, išlikti aktyviems ir uždirbti papildomų pajamų.

Rašytojo specialybė

Tai puiki sritis tiems, kam patinka dirbti iš namų. Jeigu turite gebėjimą ar pomėgį rašyti, ypatingai tam tikromis temomis, tuomet yra keletas galimybių, kaip tai būtų galima pritaikyti. Priklausomai nuo asmeninių kompiuterinio raštingumo gebėjimų, internete yra įvairiausių tinklalapių, kuriuose užsiregistravę galite siūlyti savo paslaugas įmonėms. Na, o jei trūksta technologinių žinių, pagalbos galite kreiptis į šią sritį geriau išmanančius giminaičius, kaimynus ar pasidomėti nemokamais kursais vietinėje bibliotekoje. Taip pat nesidrovėkite pakylėti savo idėjas žingsniu aukščiau ir parašyti knygą, poezijos ar vaikų pasakų rinkinį. Savo straipsnius ir žinias galite mėginti siūlyti net mėgstamiems žurnalams. Atminkite, niekada nevėlu išleisti savo leidinį ar publikuoti idėjas jau esančiame!

Pavėžėjimas

Jei mėgstate vairuoti automobilį, bendrauti su žmonėmis ir norite tuo pačiu metu uždirbti papildomų pajamų – pavėžėjimo paslaugų teikimas gali tapti nauja veikla. Šiais laikais vykdant tarpmiestines keliones populiaru už tam tikrą mokestį priimti pakeleivių. Ypač jei dažnai lankotės didžiuosiuose miestuose. Tam yra net specialios telefono programėlės arba galima talpinti skelbimus vietinėse skelbimų lentose. Be to, pavėžėjo specialybė vis dar paklausi, todėl visuomet galite kreiptis tiesiogiai į šios srities įmones. Patogu tai, kad galite planuoti darbą sau patinkančiu laiku.

Korepetitorius

darbas senjoramsGalbūt esate pedagogas ar tiesiog gerai išmanote konkrečią veiklos sritį? Ar kada nors pagalvojote apie korepetitoriaus specialybę? Galėtumėte pagelbėti jaunimui išmokti groti instrumentu, įvaldyti naują kalbą ar pagerinti matematines žinias. Kad ir kokios specialybės išsilavinimą ar įgūdžius turite įgiję, greičiausiai atsiras žmonių, kuriems bus reikalinga pagalba tobulėjant šioje srityje. Savo paslaugas galite siūlyti ne tik žodžiu, bet ir patalpinant aprašymą internete arba vietinėje skelbimų lentoje.

Trenerio sritis

Esate fiziškai aktyvus, o gal mėgstate leisti laiką lauke? Kažkada aktyviai sportavote ar užsiėmėte konkrečia sporto šaka? Kitų žmonių treniravimas galėtų tapti nauja jūsų veiklos sritimi. Tai puiki proga išlikti aktyviems bei padėti tobulėti pradedantiesiems sportininkams ar tiesiog entuziastams. Gal tai būtų krepšinio, futbolo treniruotės, kultūrizmas, o gal gimnastika, šokiai ar kitos paklausios sritys.

Mentorystė

Mentorius – savo srities profesionalas, kuris dalijasi asmenine patirtimi ir įgūdžiais su siekiančiais tobulėti ir augti toje pačioje srityje žmonėmis. Šiandienos verslo ir kitų profesinių sričių pasaulis kaip niekad dinamiškas, todėl ne visuomet spėjama laiku įgyti reikiamų žinių naujai susiklosčiusioms situacijoms spręsti. Taigi, nemaža dalis kompanijų bei vadovų kreipiasi į daugiau pažengusius mentorius, kurie padėtų susiorientuoti menkiau išmanomose karjeros ar verslo srityse. Jeigu turite konkrečios patirties ir manote, kad ji būtų naudinga mažiau patyrusiems šios srities specialistams, pasvarstykite galimybę tapti mentoriumi. Žiūrint iš platesnės perspektyvos, mentorystė turi daug skirtingų formų įvairiose srityse, tai gali būti: organizacijos plėtra, darbo procesų optimizavimas, industrijos ar technologinių sričių išmanymas ir t. t.

Nuosavas verslas

Galbūt atėjo laikas, kai palikote darbovietę ir nebeturite vadovo ar tiesiog norėtumėte tapti savo paties viršininku? O gal turite originalią produkto ar paslaugos idėją? Kodėl gi neperėmus vadžių į savo rankas. Dabar puikus metas pamąstyti, kaip galite paversti pomėgius į kažką daugiau. Žinoma, greičiausiai teks įdėti nemažai asmeninių pastangų, bet, turint aistros ir užsispyrimo įkurti naują veiklą, tikrai įmanoma. Nepaisant to, kad esate pensijoje, nebūtina pilnai atsiriboti nuo darbų. Turėtumėte kiek įmanoma labiau mėgautis visaverčiu gyvenimu ir kai kuriems tai reiškia tolimesnį tobulėjimą ar aktyvią veiklą profesinėje srityje. Atminkite, jei mylite savo darbą, jums neteks dirbti nei dienos gyvenime.

Pagal „Australian Over 50s Living & Lifestyle Guide“ parengė Paulina Daugirdaitė

Taip pat skaitykite: