Pirmąkart seneliai

Visų pirma, sveikiname, jeigu neseniai tapote seneliais! Daugeliui tai svajonės išsipildymas ir, be abejo, viena džiaugsmingiausių akimirkų, sulaukus vyresnio amžiaus. Tiesa, neretai gali užplūsti ne tik nuostaba, bet ir su nežinomybe susiję jausmai, ypač, jei tai pirmas kartas. Tapimas seneliais neabejotinai turėtų būti malonus ir laimės teikiantis laikotarpis. Taigi, pateikiame keletą patarimų, kurie padės sukurti darnią atmosferą visų šeimos narių atžvilgiu.

Palaikykite naujuosius tėvus

Tapti anūko ar anūkės gyvenimo dalimi – išties viena nuostabiausių patirčių. Tačiau visuomet svarbu atsiminti, kad egzistuoja tam tikros ribos. Venkite lankytis nepranešę, laukite tėvų sutikimo arba, dar geriau, pakvietimo. Apsilankymo metu, jei išeina, pasisiūlykite pagaminti maisto ar padėti atliekant namų ruošos darbus. Tai gestai, kuriuos naujai tapę tėvai tikrai įvertins. Viena naudingiausių pagalbos formų – anūko priežiūra, kuri ne tik suteiks tėvams daugiau laiko savo poreikiams, bet ir leis Jums dažniau pasimėgauti anūko kompanija.

Pasidomėkite šių dienų vaikų auginimo metodikomis

Per savo gyvenimą, greičiausiai, sėkmingai užauginote ne vieną vaiką ir turite sukaupę daug naudingos patirties. Tačiau šiomis dienomis viešai prieinama dar daugiau vertingos informacijos bei naujausių mokslinių tyrimų. Skirkite laiko savarankiškai pasidomėti dabartinėmis rekomendacijomis. Tokiu būdu ne tik įgysite šviežių įžvalgų asmeniškai, bet ir lengviau rasite bendrą kalbą su naujai tapusiais tėvais.

Neskubėkite per daug įsitraukti

seneliaiSuprantama, kad sužinojus apie šeimos pagausėjimą gali užplūsti džiugių, gero linkinčių jausmų banga. O taip pat ir noras pagelbėti tėvams materialiai pasirengti vaikelio atėjimui. Nepaisant to, kad mintis nupirkti būtiniausių reikmenų naujagimiui gali skambėti viliojančiai, visuomet geriausia pirma pasitarti. Prieš keliaudami ieškoti dovanų, išsiaiškinkite, kokių daiktų iš tiesų reikėtų ir kuo jau pasirūpinta. Taip išvengsite ne tik bereikalingų išlaidų, bet ir nenaudojamų pirkinių.

Stenkitės išlikti konstruktyvūs ir mažiau remtis asmenine nuomone

Labai svarbu neįsitraukti į nuolatinį anūkų tėvų sprendimų vertinimą, elgsenos koregavimą ar net kritiką. Kad ir kokią nuomonę turėtumėte apie vienokius ar kitokius naujai tapusių tėvų sprendimus, atsiminkite, jog yra ne vienas būdas pasiekti tą patį rezultatą. Esant poreikiui, tikrai būsite paprašyti pasidalinti savo patirtimi. Taip pat turėkite omenyje, kad šiuo laikotarpiu įvairius pamokymus naujiesiems tėvams skirs visi, kas tik gali. Taigi dalinkitės nevertinančiais ir nekritikuojančiais patarimais saikingai, o geriausia, kai būsite paprašyti.

Nepriimkite visko asmeniškai

Galbūt vaikelio sulaukimo šventę patyrėte prieš daug metų, tačiau prisiminkite, koks tai didelis gyvenimo pokytis individo kasdienybėje ir kartu psichologiškai sudėtingas pereinamasis laikotarpis, kurį visi išgyvena skirtingai. Nevertėtų per daug sureikšminti šiuo periodu iškilusių aštresnių pasisakymų ar nesutarimų, kurie gali kilti tarp jūsų ir naujagimio tėvų. Ypač, turint omenyje, svyruojantį naujai tapusios mamos hormonų balansą ir fizinius kūno atsistatymo procesus. Tiesiog pasitikėkite, kad nepaisant laikinų barnių, esate neabejotinai mylimi ir gerbiami bei išlikite atviri bendravimui, nelaikykite nuoskaudų.

Pasirenkite dalintis

Didžioji dalis šeimų turi ne vieną porą senelių. Tad, jeigu yra galimybė, planuojant apsilankymus ar vaikelio dovanas, pirmiau susisiekite ir pasitarkite su seneliais, esančiais ir kitoje genealoginio medžio pusėje.

Pagal „Australian Over 50s Living & Lifestyle Guide“ parengė Paulina Daugirdaitė

Taip pat skaitykite: