Liepos 10-oji – 7 miegantys broliai

Liepos 10-oji liaudies meteorologijoje dar vadinama „septynių miegančių brolių“ diena arba liaudišku pavadinimu „myžniais“. Sakoma: jei tą dieną lyja, tai lis dar septynias dienas ar gal net septynias savaites. Jei liepos 10 dieną oras gražus – toks ir išliks tą laikotarpį. O jei sausa tą dieną ir nė lašelio lietaus – irgi negerai, nes su nerimu laukiama sausros ir menko derliaus.

Ši diena taip vadinama dėl vienos legendos, pasakojančios kaip Kijeve septyni broliai statę katalikų šventovę. Bedirbdami jie pavargę, prigulę pokaičio ir… neatsibudę iki šiol. Etnologai sako, kad jie turėjo septynias Kristaus žymes ir galią nulemti vasaros orus.

Anot meteorologų, liepos 10-osios naktis bus rami, be gausesnių kritulių, išsilaikys panaši temperatūra kaip ir ankstesnėmis naktimis. Dieną oras šils iki 17–23 laipsnių. Pūs ramesnis pietų krypties vėjas. Antroje dienos pusėje išaugs debesuotumas, daug kur numatomi krituliai.

Vilties, kad Septynių miegančių brolių dieną nelis – labai mažai. Jei tikėti senolių spėjimais, tai ir likusi vasaros pusė tuomet nebus giedresnė. Tačiau lietuviškos vasaros jau įpratino mus gyventi su lietumi ir draugauti su skėčiu. Belieka laukti nors trumpam akimirksniui pro debesies kraštą pasirodančios saulės ir džiaugtis mažais stebuklais. Na, kad ir vaivorykšte…

Ligita ŠOLIŪNIENĖ

Taip pat skaitykite: