Rasos suteikia augalams magišką galią

Birželio 24-oji diena – Joninės (kitaip – Rasos, Kupolės), vasaros saulėgrįžos šventė. Tai ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties metas. Būtent tuomet, dažnai anksti rytą prieš saulėtekį, surinkti žolynai turi magišką, sveikatinančią galią.

Projekto „Atgaivinta istorija“ įkvėpėja Laura Balčiūtė pasakoja, kad, kai buvo maža ir vasarodavo pas senelius Rūtelių kaime, Šilalės rajone, žolynais išpuošdavo arklius Žvirblį ir Sprindį, pakinkydavo į vežimą ir visi važiuodavo į už 5 kilometrų esančius Kaltinėnus. Ten ir iki šių dienų švenčiami Šv. Jono atlaidai. Kaip vaikystės atsiminimais dalijasi Laura, vaikams būdavo gėda tokiu „transportu“ miestelin atvažiuoti, tačiau kermošiaus saldainiai atpirkdavo viską.

Gydomoji vaistažolių galia

Šiandien žmonės vis dažniau domisi netradicine medicina, o ypač – vaistažolėmis. Juk gamtoje slypi didžiausia galia, tad nebijokime pasiimti tai, kas natūralu. Taip galime ne tik gydyti, bet ir stiprinti savo organizmą ir imuninę sistemą.

Jonažolė

Jonažolės padeda lengviau virškinti maistą bei gerina nervų sistemos veiklą ir net lengvina depresiją. Be viso to, dezinfekuoja ir slopina uždegimus – stabdo spazmus, kraujavimą bei padeda didinti kraujospūdį. Jonažolėmis gydomos įvairaus pobūdžio ligos: ginekologinės, urologinės, virškinamojo trakto, plaučių, širdies, kepenų, tulžies, šlapimo pūslės ir inkstų. Taip pat tinkamos vartoti esant hemorojui, šlapimo nelaikymui, nudegimams, sergant reumatu.

Jonažolės žydi vasarą – nuo birželio iki rugsėjo, tad įsibėgėjus vasarai, galima suskubti ir prisirinkti pirmųjų vaistažolių. Gydymo tikslams renkama viršutinė žydinčių jonažolių dalis – pjaunama maždaug 30 cm ilgio.

Svarbu paminėti, kad jonažolėmis negalima piktnaudžiauti – ypač nepatartina vartoti tiems, kurių kraujospūdis yra gerokai padidėjęs. Esant virškinimo sutrikimams, galite pasiruošti jonažolių gėrimą: 2 šaukštus jonažolių užplikykite termose 1,5 stiklinės vandens. Laikykite ne mažiau kaip 2 val. Gerkite po trečdalį stiklinės tris sykius per dieną prieš valgį apie du mėnesius su pertraukomis. Be to, šia ištrauka galite plauti ir dezinfekuoti žaizdas, nudegimus bei dėti kompresus ant vočių ar kitų pažeistų odos vietų.

Kraujažolė

Kraujažolės – itin populiarus augalas mūsų šalyje. Jos žydi visą vasarą ir yra nepamainoma alternatyva norint išgydyti skrandžio ir žarnyno ligas. Be to, jos padeda stabdyti kraujavimą ir net malšina skausmą. Kraujažolės valo susikaupusius šlakus, toksinus iš vidaus organų.

Norint teisingai paruošti kraujažoles gydymui, patariama skinti žydėjimo metu, ypač saulėtą dieną – tada augalai išskiria daug eterinio aliejaus, todėl jų gydomoji galia yra daug veiksmingesnė. Peiliu pjaukite iki 15 cm augalo viršūnės, gaižus skinkite ne ilgesniais kaip cm koteliais. Surinktas žoleles džiovinkite pavėsyje ir gerai vėdinamoje patalpoje.

Paprasčiausias būdas gydytis kraujažolėmis – gerti arbatą. Šaukštelį su nemažu kaupu džiovintų žolelių užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite apie 10 – 15 minučių pritraukti. Tokios arbatos galite išgerti net litrą per dieną.

Arbata aktyvina inkstų ir virškinimo liaukų veiklą, gerina apetitą, šalina skrandžio spazmus, vidurių pūtimą, kepenų veiklos sutrikimus, skrandžio ir žarnyno uždegimus bei reguliuoja tuštinimąsi. Be to, padeda malšinti galvos skausmą, silpnina migrenos priepuolius.

Didžiosios dilgėlės

Dilgėlės varo šlapimą, stipriną kraują, organizmo atsparumą ir net skatina žaizdų gijimą. Ypač tinka tiems, kurių kraujas nusilpęs ir sumažėjęs hemoglobino kiekis. Be to, gerina medžiagų apykaitą ir net normalizuoja menstruacijų ciklą bei mažina gausų kraujavimą per mėnesines. Be viso to, tai yra puikus vaistas nuo kepenų, inkstų ligų, akmenligės, šlapimtakių ligų, šunvočių, sutrikusio virškinimo ir net spazminio kosulio.

Dar jaunus, nežydinčių dilgėlių lapus galima skinti nuo pat ankstyvo pavasario iki vasaros pradžios. Liepos – rugsėjo mėnesiais skinami tik jaunų, atžėlusių dilgėlių lapai.

Prieš vartojant dilgėles, būtina jas nuplauti, minutę apvirti arba nuplikyti karštu vandeniu, nukošti ir supjaustyti. Dilgėlių nevartokite savo nuožiūra – dilgėlės tirština kraują. Nepatartina vartoti ir tiems, kurie turi prostatos ligų, nėščiosioms ar žindančioms.

Paprasta arbata, stabdanti kraujavimą sergant opalige ar gausiai kraujuojant per mėnesines: stiklinę džiovintų dilgėlių užplikykite karštu vandeniu, po valandos nukoškite ir gerkite po pusę stiklinės 3 – 4 kartus per dieną.

Čiobreliai

Čiobreliai detoksikuoja ir ramina organizmą, lengvina atsikosėjimą, gerina virškinimą, šalina skrandžio spazmus, mažina vidurių pūtimą, normalizuoja žarnyno mikroflorą. Be to, čiobrelių vonia gerina miegą ir atpalaiduoja.

Vaistažoles geriausia rinkti per žydėjimą birželio – liepos mėnesiais. Čiobrelius džiovinkite gerai vėdinamoje ir nuo saulės apsaugotoje patalpoje. Sudžiovinę galite ruošti dvejopai: naudoti išoriškai arba gerti. Galite pilti į vonią, dėti kompresus arba gerti arbatas.

Geriamiems tikslams imkite apie 2 valg. šaukštus žolelių, užplikykite vandeniu ir uždengtą pakaitinkite 15 minučių garuose, o praėjus 45 min. perkoškite ir praskieskite 200 ml virinto vandens. Nuo kosulio patartina gerti tokią arbatą su medumi po trečdalį stiklinės 2 – 3 kartus per dieną.

Eva URBONAVIČIŪTĖ ir 60+ informacija

Agnės Balčiūtės nuotr.

 

 

Taip pat skaitykite: