Didžiausia vertybė – gyvenimas

Vladas Bagdonas

Dainuojantis aktorius Vladas Bagdonas vasarą pasitiko nostalgiškai: išleido muzikinį albumą, kuriame sudėtos įvairių laikų jo atliekamos dainos. Kūrėjas prisipažįsta, kad būtent dabartis privertė jį atsigręžti į praeitį.

Albume pavadinimu „Medžio degimas“ surinktos bene žinomiausios V. Bagdono dainos, tarp kurių: „Sapnas apie Motiną“, „Vaikystės šviesa“, „Baltas lino gyvenimas“ (atliekama duetu su Kristina Kazlauskaite).

Paklaustas, kuo jam pačiam artima pagrindinė albumo daina, užduodanti nuotaiką visam diskui, V. Bagdonas atsako: „Poeto žodžiuose ir slypi atsakymas – „žmogaus gyvenimas kaip degimas medžio“ – vienas greit pavargsta, sudžiūva ir sudega, kitam likimas leidžia ilgiau pabūti, paskleisti savo šilumą, karštį, įkaitinti aplinką ir aplinkinius savo būvimu, dar kitam leista ilgai ir ramiai smilkti, niekam nekeliant pavojaus. Bet vienaip ar kitaip visiems teks sudegti“.

– Kam skiriate albume skambančias dainas?

– Tiems, kad domisi V. Bagdono kūryba. Tiems, kam įdomu sužinoti, kokia muzika vyravo Lietuvoje 20 a. pabaigoje. Nors tai nevisai ta estradinė muzika. Bet ir senų laikų melodijos turi teisę būti klausomos. O šiaip skirčiau visiems smalsuoliams ir kolekcionieriams…

– O kokios muzikos pats klausotės?

– Man patinka Leonardas Cohenas, Stingas, Tomas Waitsas, prancūziška ir ispaniška muzika.

– Kompaktinėje plokštelėje skamba melodingos dainos apie meilę, Tėvynę, gražiausius jausmus, akcentuojančios pamatines žmogaus gyvenimo vertybes. O jums pačiam, kas yra didžiausia vertybė?

– Gyvenimas.

– Ar šis keistas karantino laikotarpis virto melodijomis, dainų žodžiais? Ar buvo šis laikas kūrybiškas?

– Per pirmas dvi savaites užgimė pora dainelių. Nors dažnai kuriu, kaip sakoma, iš lubų, bet po dviejų savaičių atšliaužė krizė ir kiek bežiūrėčiau į lubas – ten visą laiką buvo tuščia.

– Ar pasiilgote scenos ir savo klausytojų? Kada artimiausias susitikimas?

– Klausytojų pasiilgau. Gal blogai nuskambės – scenos – nelabai. Kada pasirodysiu? Kada pandemija leis… Artimiausias suplanuotas autorinis koncertas rugpjūčio 13 d. muzikiniame klube „Legendos“ Vilniuje.

Taip pat skaitykite: