,

Amžinai madingi jurginai

jurginai

Lauros Balčiūtės senelių sodyboje Šilalės rajone, Rūtelių kaime jau pasodinti jurginai. Šios gėlės nuolat supo senelių namą, spalvino Lauros vaikystę. Tad ir nutilus aktyviam gyvenimui Laura nepamiršta šių spalvingųjų gėlių, kurios atmintyje gyvena amžinai.

jurginaiJurginas – daugiametis šakniagumbinis augalas, nuo senovės puošęs gėlių darželius. Šiais laikais dėl spalvų, formų, rūšių gausos jurginai sodinami įvairiose gėlynų vietose. Šios įvairiaspalvės gėlės yra itin mėgiamos, nes akina savo grožiu ir nekelia didelio rūpesčio augintojams. Tinkamai prižiūrimi skirtingų veislių, kurių priskaičiuojama iki 10 tūkstančių, jurginai žydėjimu gali džiuginti per visą vasarą ir rudenį.

Jurginų sodinimas

Jei pirksite jurginų gumbus, nedarykite to anksčiau nei pavasario vidurys. Apžiūrėkite perkamus jurginus: gumbai turi būti kieti, tvirti ir, svarbiausia, sveiki – neminkšti, nesuvytę, nes silpni ir gyvybingumą praradę daigai neduos laukiamų rezultatų. Jurginai negali pakęsti skersvėjų, augimui jiems reikalinga atvira, gerai apšviesta, saulėta, pietų ar pietryčių pusėje esanti, nuo vėjų apsaugota vieta. Dirvos paviršius turi būti nekaupiantis drėgmės ir derlingas. Jei dirvožemis yra per rūgštus (pH 5-4), į jį įpilkite gesintų kalkių, jei pH yra didesnis nei 8,5, galite „rūgštinti“ dirvą durpėmis. Norint apsaugoti jurginus nuo ligų, rekomenduojama į tą pačią vietą jurginus sodinti tik kas 3 metus, tačiau net sodinami ten pat retai „priekaištauja“. Nesodinkite jų į anksčiau ten augusių astrų vietą. Manoma, kad jurginus reikėtų sodinti kai įšyla žemė (10-15 laipsnių), bet net ir per vėsioje jie gali lukteli tinkamų sau sąlygų. Vertėtų atsižvelgti į šalnų, per didelės drėgmės tikimybę ir pasaugoti nuo to, – nesudygusius gumbus geriausia sodinti 2-3 savaites prieš šalnas (balandžio pabaigoje – gegužės viduryje). Sudygusius jurginus galite sodinti gegužės mėnesį, iki birželio vidurio. Jei gumbus dalinate, nepatariama jų sodinti tą pačią dieną – geriausia palaukti bent parą.jurginai

Jurginų auginimas ir priežiūra

Augimo periodu reikėtų purenti, išravėti, mulčiuoti jurginų augimo vietą, pririšti lūžtančius stiebus. Praėjus 3-4 savaitėms po sodinimo mulčiuokite šiaudais, pjuvenomis, durpėmis, kompostu ar žole, o tai padės karštomis dienomis išsaugoti dirvą nuo perdžiuvimo. Nuolatinis reikiamos, bet ne per gausios drėgmės palaikymas garantuoja didesnius, dar spalvingesnius jurginų žiedus. Jurginai savo grožiu Jums atsidėkos, jei kas 2-3 savaitės pakaitomis tręšite mineralinėmis ir organinėmis trąšomis.

Jei Jums rūpi ne žiedų kiekis, bet žiedynų kokybe, nepalikite daugiau nei trijų ūglių krūmuose, kitaip žiedai bus mažesni ir ne tokie išvaizdūs. Ant kiekvieno daigo reikėtų palikti 1-2 pumpurus. Pašalinkite šoninius pumpurus, kad jie nestabdytų naujųjų formavimosi ir augimo, nuskabykite peržydėjusius.

jurginaiIr pavasarį, ir vėlyvą rudenį reikėtų pasaugoti jurginų ūglius nuo šalnų. O štai spalio mėnesį, prieš didžiuosius šalčius, reikia gumbus iškasti ir per žiemą laikyti vėsioje, drėgnoje, tamsioje patalpoje. Žiemą nepamirškite apžiūrėti gumbų, kad galėtumėte laiku pašalinti puvinio atsiradimą.

Svarbiausias dalykas sėkmingam jurginų augimui ir gausiam žydėjimui yra augimo vietos parinkimas, reikiamo dirvožemio suteikimas ir savalaikis aprūpinimas reikalingomis trąšomis. Dar svarbus reikalavimas – tinkamos sąlygos gumbų žiemojimui, nes juos rudenį būtina iškasti iš žemės, o pavasarį vėl pasodinti.

Ligita ŠOLIŪNIENĖ

Lauros Balčiūtės nuotraukose – jurginai iš Rūtelių kaimo sodybos

Taip pat skaitykite: