,

Kuo naudingi kvapnieji krapai?

Reta šeimininkė, gamindama valgį, išsiverčia be kvapniųjų krapų. Jų skonis ir kvapas tinka ir virtiems, ir troškintiems patiekalams bei salotoms. Jie gausiai naudojami ir marinuojant. Krapų atsargų įvairiausiais metodais galima pasiruošti žiemai.

Šviežiuose krapuose yra labai daug askorbo rūgšties (vitamino C) – net iki 50-240 mg, 1-12 mg karotino, B grupės vitaminų, flavonoidų, mineralinių medžiagų: kalio, natrio, kalcio, fosforo, magnio, geležies, fosforo. Vitamino C krapuose dukart daugiau nei apelsinuose, braškėse, triskart daugiau nei agrastuose ar citrinose.

Nuo senų laikų krapus naudoja ir liaudies medicinoje:

  • Krapų antpilu, nuoviru galime palengvinti atsikosėjimą, apraminti nervinius dieglius, gerinti sutrikusį miegą, tulžies išsiskyrimą, šalinti šlapimą iš organizmo.
  • Krapų arbata rekomenduojama maitinančioms mamoms, kad šios turėtų daugiau pieno.
  • Krapai yra puikus maisto papildas sergant mažakraujyste, pradine hipertonija, viršutinių kvėpavimo takų, bronchų bei plaučių uždegimais, mažina vidurių pūtimą.
  • Rekomenduotini nusilpusiems žmonėms.
  • Krapai padeda esant neurasteniniams galvos skausmams.
  • Vartojami užkietėjus viduriams, hemorojaus profilaktikai.
  • Krapų sėklų ir lapų antpilo pavilgais gydomos pūliuojančios žaizdos.

60+ redakcija

Taip pat skaitykite: