Netradicinio pesto padažo receptai

Bazilikų lapeliai, skrudinti riešutai, kietasis sūris ir tyras alyvuogių aliejus – puikiai pažįstamas derinys pesto padažo mėgėjams. Tačiau šis visiems gerai žinomas itališkas padažas gali būti gaminamas iš įvairiausių kitokių ingredientų. Mėgstantiems eksperimentuoti prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertai pataria, kaip pasigaminti netradicinį pesto iš šviežiai sužaliavusių augalų darže ir primena, kad pavasaris – geriausias metas pasirūpinti šio pagardo atsargomis žiemai.

Pasak „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, itališkasis pesto padažas įvairiose šalyse ypač išpopuliarėjo dėl savo universalumo. Nesvarbu, kokį receptą pasirinktumėte, jis puikiai derės su įvairiausiais makaronais, ryžiais, daržovėmis ir jų užkepėlėmis arba tiesiog pagardins duonos skrebutį.

„Pesto padažas patrauklus tuo, kad jį ruošiant galima laisvai improvizuoti. Jam gamint puikiai tiks lapinės daržovės, krapai, petražolės, mėtos ir morkos, ridikėliai arba burokėlių ar net pienių lapai. Šalia pasirinkto pagrindinio padažo produkto galima rinktis įvairiausius ingredientus jam pagardinti, kurie atitiks kiekvieno skonį. Pavyzdžiui, autentiškame bazilikų pesto recepte įprastai naudojamus kedrinių pinijų riešutus galima keisti anakardžiais, migdolais, žemės, graikiniais riešutais ar saulėgrąžų ir moliūgų sėklomis“, – vardija V. Juodkazienė.

Kiekvieną žalumyną plaukite atskirai

Maisto ekspertė primena, kad pesto padažui naudojamus žalumynus svarbu labai kruopščiai nuplauti. Pasak jos, italai gamindami pesto atskirai plauna kiekvieną baziliko lapelį, todėl ir kitus padažui naudojamus žalumynus reikėtų taip pat atsakingai praskalauti po tekančiu vandeniu. Tačiau nuplovus nereikėtų skubėti jų smulkinti, pirmiausia būtina išdžiovinti.

„Jeigu žolelės liks drėgnos, gausite vandeningą padažą ir jis bus silpnesnio skonio. Žalumynams išdžiovinti naudokite salotų džiovyklę arba palikite jas išdėliotas ant švaraus medvilninio ar popierinio rankšluosčio. Venkite saulėtos vietos, nes ten paliktos žolelės gali suvysti. Tokiu atveju jos prarastų savo skonį“, – pataria maisto ekspertė.

Derinkite riešutus ir žoleles

sveika mitybaNors pesto padažo gamybai galima naudoti įvairias žoleles ir riešutus, maisto ekspertė pataria derinti jų skonius. Pavyzdžiui, švelnaus skonio žolelių, tokių kaip bazilikai, špinatai ar morkų ir burokėlių lapai, V. Juodkazienė nerekomenduoja maišyti su intensyvaus skonio riešutais, nes jie užgoš žalumynų skonį. Tam geriau tinka saulėgrąžos ar migdolai. Intensyvesnio skonio žoleles, tokias kaip gražgarstė, kalendra ar petražolės, maisto ekspertė pataria sutrinti su graikiniais riešutais arba moliūgo sėklomis.

„Jeigu norite sušvelninti aitrų padažo skonį, naudokite citrinų sultis, o jeigu vien krapų ar mėtų pesto jums atrodo pernelyg intensyvus, galite išbandyti žolelių mišinius. Pavyzdžiui, ryškaus skonio krapus derinkite su lapinėmis daržovėmis ir petražolėmis, o sodraus skonio mėtas – su bazilikais. Taip improvizuodami galite išgauti įvairių pesto skonių ir atrasti mėgstamiausią“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė taip pat primena, kad padažui naudojamus riešutus reikia paskrudinti. Tai jiems suteiks intensyvesnį skonį, o kepinamų žemės ar lazdyno riešutų odelės atšoks, tad jas bus lengviau nuimti nuo riešuto. V. Juodkazienė rekomenduoja naudoti riešutus be odelės, kad padaže neatsirastų priemaišų.

Atsargas išsaugokite žiemai

Nors pesto padažas pats skaniausias ką tik pagamintas, tačiau jo atsargos gali praturtinti įvairiausius jūsų patiekalus ir žiemą.

„Patogiausias ir tinkamiausias būdas išsaugoti pesto padažo atsargas žiemai – jį užšaldyti. Tai ne tik greita, bet ir padeda išsaugoti naudingąsias produktų medžiagas. Padažą supilstykite į švarius indelius, sandariai uždarykite ir dėkite į šaldiklį. Arba galite prieš užšaldydami jį supilstyti į ledukų formeles. Vėliau užšalusius gabaliukus galėsite perdėti į maišelį – taip jie užims mažiau vietos, taip pat prieš naudojant nereikės atšildyti viso indelio – pakaks iš šaldiklio išimti tiek ledukų, kiek jų tuo metu reikia“ , – pataria maisto ekspertė.

V. Juodkazienė sako, kad šaldyti pesto padažo gabaliukai ypač praverčia gaminant sriubas ar troškinius – patogu juos įmesti į verdamą vandenį. Tiesa, norint pesto padažu pagardinti salotas, makaronus ar sumuštinius, geriausia jį atšildyti iš vakaro šaldytuve, tada gausite tirštą padažo masę.

Pesto padažo mėgėjams, noriai eksperimentuojantiems virtuvėje, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė pateikia kelis netradicinius jo receptus, kuriuos lengva pasigaminti namuose.

Mėtų ir bazilikų pesto padažas

Jums reikės:

  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 60 g baziliko
  • 20 g mėtų
  • 50 g anakardžių riešutų
  • 30 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 2 skiltelių česnako
  • Druskos, pipirų

Morkų lapų pesto padažas

Jums reikės:

  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 80 g morkų lapelių
  • 50 g graikinių riešutų
  • 30 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 2 skiltelių česnako
  • Druskos, pipirų

Krapų pesto padažas

Jums reikės:

  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 100 g krapų
  • 50 g anakardžių riešutų
  • 30 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 2 skiltelės česnako
  • Druskos, pipirų

Pesto padažo paruošimas, skirtas visiems receptams:

Visas žoleles, pagal pasirinktą receptą, riešutus, česnaką ir sūrį elektriniu trintuvu sumaišykite iki vientisos masės. Tada į jį supilkite aliejų ir išmaišykite. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Taip pat skaitykite: