Žinoti savo kraujo spaudimą – būtina!

Beveik kas ketvirtas žmogus pasaulyje susiduria su padidėjusiu kraujo spaudimu. Tarptautinė hipertenzijos asociacija gegužę visame pasaulyje siekia atkreipti ypatingą dėmesį į šią pavojų gyvybei keliančią ligą. Lietuva tam pasitelkia istorinę atmintį liudijančias skulptūras ir jų pavyzdžiu kviečia pasimatuoti kraujospūdį.

Dar kovo mėnesį sostinės ir kitų miestų skulptūros ėmė saugotis dėvėdamos kaukes. Tačiau COVID-19 pandemijos akivaizdoje svarbu ne tik saugotis viruso, bet ir bendrai rūpintis savo sveikata. Tarp tokių priežiūros priemonių turėtų būti reguliarius kraujo spaudimo matavimasis.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, hipertenzija serga 1,7 milijardo žmonių visame pasaulyje. Lietuvoje padidėjusį kraujo spaudimą turi apie 60 proc. šalies gyventojų, kurių amžius nuo 25 iki 65 metų. Aukštas kraujo spaudimas yra pagrindinis rizikos veiksnys pasaulyje – net kas aštunta mirtis yra sukelta hipertenzijos.

kraujo spaudimasSiekdami atkreipti dėmesį į šią problematiką, Lietuvos hipertenzijos draugija, Lietuvos širdies asociacija su „Servier Pharma“ inicijavo simbolinį Vilniaus skulptūrų kraujospūdžio matavimą, kurį užfiksavo fotografas Rytis Šeškaitis. Projekto tikslas paskatinti Lietuvos žmones neprarasti pozityvumo, kelti aukštyn galvas bei reguliariai skirti kelias minutes kraujo spaudimo matavimui ir gydyti hipertenziją.

kraujo spaudimas„Neramina tai, kad apie 50 proc. žmonių nė nežino, kad serga, nes tiesiog nejaučia aukšto kraujospūdžio. Hipertenzija vadinama nematoma liga: ją sunku pastebėti, o pastebėjus – lengva pamiršti.

kraujo spaudimasTodėl ir ėmėmės savotiško bendradarbiavimo su skulptūromis. Šiandien negalime išeiti į gatves ir organizuoti masinio matavimo, ką įprastai darydavome gegužę. Tačiau galime Žemaitės, Gedimino ar Jono Basanavičiaus vardu paraginti visus reguliariai stebėti savo kraujospūdį“, – sako Lietuvos hipertenzijos draugijos prezidentas prof. Marius Miglinas.

Pasak profesoriaus, daugelis žino Žalgirio mūšio datą ar artimojo telefono numerį, tačiau retas gali įvardinti tikslinio kraujospūdžio skaičius. Verta įsidėmėti – jei kraujo spaudimo rodikliai viršija 140/90 mmHg, patartina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Kai kraujospūdis padidėjęs, kraujagyslės ir širdis, inkstai bei smegenys patiria spaudimą. Dėl to hipertenzija didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką (infarkto, insulto, inkstų nepakankamumo), taip pat paskatina kitus susirgimus.

Specialistai pataria, kad spaudimą galima pasimatuoti pas šeimos gydytoją, vaistinėse arba namie, jei turite kraujospūdžio matavimo aparatą. Siekdami gauti kuo tikslesnius rezultatus, laikykitės šių patarimų:

● 30 minučių prieš kraujospūdžio matavimą nerūkykite, negerkite gėrimų, kurių sudėtyje yra kofeino, nevalgykite ar nesimankštinkite.

● Likus bent 5 minutėms iki kraujospūdžio matavimo ramiai pailsėkite.

● Sėdėkite taip, kad nugara būtų tiesi ir prilaikoma (geriau ant kėdės prie stalo, nei ant sofos).

● Ranką reikia padėti ant lygaus paviršiaus (pvz., stalo) taip, kad žastas būtų širdies lygmenyje.

● Kojas pastatykite vieną šalia kitos ant grindų, jų nekryžiuokite.

● Matavimo metu nekalbėkite.

● Savo kraujospūdį visada matuokite toje pat rankoje.

Nors gegužė – kraujospūdžio matavimų mėnuo, hipertenzijos rizikų svarbu nepamiršti visus metus. Svarbiausia gydytojų rekomendacija yra matuoti kraujo spaudimą reguliariai. Kuo anksčiau pastebėsite padidėjusį kraujospūdį, tuo bus lengviau jį gydyti bei kontroliuoti, išvengiant šios ligos pasekmių.

Nuotraukų autorius – Rytis Šeškaitis.

Taip pat skaitykite: