3 skirtingų šalių receptai

Gianas Luca Demarco

Staiga sustojęs pasaulis privertė kuriam laikui pamiršti keliones. Nors laiką iki karantino prisimename su nostalgija ir šiuo metu galime tik dėlioti ateities kelionių planus, virtuvės šefas Gianas Luca Demarco kviečia į kelionę po Prancūziją, Italiją ir Ispaniją. Pasak jo, keliauti, kartu ir parodyti solidarumą su kitomis Europos šalimis, galima neišėjus iš namų.

„Nors šiuo metu negalime keliauti fiziškai, kitų šalių skonius galime sukurti savo pačių virtuvėse. Prancūziški pusryčiai ar ispaniška vakarienė namie gali ne tik praskaidrinti nuotaiką. Kartu tai ir būdas išreikšti vienybę su kitoms Europos šalims, kurios irgi išgyvena sunkų laikotarpį“, – sako Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas Gianas Luca.

Keliauti mėgstantis vyras prisipažįsta, kad pasaulį sukrėtusi pandemija gerokai pakoregavo ir jo kelionių planus.

„Dar prieš karantiną nemažai keliaudavau darbo reikalais. Pavyzdžiui, Skandinavijos šalyse mokydavau, kaip gaminti tikrus itališkus ledus. Man tokios kelionės labai svarbios, nes turiu galimybę dalytis savo žiniomis ir puoselėti itališkos virtuvės tradicijas, – sako virtuvės šefas italas. – Šis laikotarpis niekam nėra lengvas. Tačiau karantinas leido pailsėti nuo rutinos ir daugiau laiko skirti šeimai.“

Koks Europos skonis?

Gian Luca Demarco

Gian Luca Demarco. R. Daškevičiaus nuotr.

Gianas Luca sako, kad kiekviena šalis turi savitą, su niekuo nesupainiojamą skonį. Indija neįsivaizduojama be ryškių prieskonių gausos. Kulinariniai nuotykiai Amerikoje neatsiejami nuo sultingų mėsainių, o Skandinavijoje keliautoją pasitinka miškų, gryno oro ir šviežutėlės žuvies kvapas.

„Mes, europiečiai, turime labai turtingą istoriją ir gilias tradicijas. Skoniai keitėsi, modernumas maišėsi su tradicijomis, ir galiausiai gimė kažkas labai ypatinga, ką šiandien galime vadinti Europos virtuve. Man asmeniškai Europos skonis, visų pirma, asocijuojasi su aukščiausios kokybės produktais, ryškiomis spalvomis ir senos istorijos prieskoniais, kurie pagardina net ir moderniąją virtuvę“, – sako Gianas Luca.

Pats šefas ypač vertina prancūzų virtuvę, nuo kurios prasidėjo Europos maisto kultūra, taip pat jam labai artima ispaniška virtuvė, kurioje vyrauja šeimyniška atmosfera.

„Nors šias virtuves labai mėgstu, italų virtuvės man niekas nepakeis. Visą gyvenimą stengiuosi puoselėti išskirtinę itališkos virtuvės kultūrą. Galima sakyti, kad ši virtuvė yra mano kraujyje“, – sako virtuvės šefas italas.

Lietuvoje Gianas Luca gyvena jau daug metų. Čia jaučiasi kaip namuose, tačiau ilgisi ne tik gimtosios Italijos maisto kultūros, bet ir gražių jos tradicijų.

„Man labai gera Lietuvoje, tačiau vis tiek dažnai grįždavau į Italiją aplankyti savo šeimos, paatostogauti. Ten galiu užsukti į tą patį jau daugybę metų veikiantį barą arba susitikti su draugu, kuris jau daug metų kasryt ten geria kavą ir skaito popierinį laikraštį. Italijoje modernumo mažai, ten daugiau senų, tačiau labai žavių tradicijų“, – sako virtuvės šefas Gianas Luca ir dalijasi idėjomis, kaip kelionių ir kitų virtuvių skonių troškimą patenkinti savo namų virtuvėje.

Pusryčiaukime Prancūzijoje: omleto vyniotinis su špinatais ir rikota

Omleto biskvitui reikės: 8 kiaušinių, 80 g tarkuoto parmezano, 100 g rikotos, ypač tyro alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Įdarui reikės: 400 g rikotos, 300 g špinatų, 2 šakelių čiobrelio, 1 česnako skiltelės, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus.

Paruošimas:

1. Kiaušinius išplakti su parmezanu, druska ir pipirais. Per sietelį pertrinti rikotą ir sumaišyti su kiaušinio plakiniu. Į kepimo formą įdėti kepimo popierių, kad užsidengtų visi kraštai, ir supilti kiaušinių masę. Ant viršaus užberti šiek tiek džiovintų krapų. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 15 min.

2. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepti česnako skiltelę, kad aliejus įgautų skonio. Į keptuvę sudėti špinatus, užberti druskos ir kepti, kol suminkštės, tačiau spalva išliks ryškiai žalia. Tuomet sudėti į sietelį ir nuspausti, kad išbėgtų skystis. Špinatus susmulkinti trintuvu. Įdarui skirtą rikotą pertrinti per sietelį ir sumaišyti su smulkintu čiobreliu, druska ir pipirais.

3. Ant iškepusio omleto tepti rikotos įdarą, tuomet špinatų įdarą ir vynioti kaip vyniotinį. Supjaustyti riekelėmis ir jau galima ragauti.

Pietaukime Italijoje: perlenkta minipica „Calzone“

Tešlai reikės: 600 g miltų, 300 ml šilto vandens, 15 g šviežių mielių, 3 valg. šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejus, 22 g druskos.

Įdarui reikės: 400 ml konservuotų smulkintų pomidorų, druskos, 300 g mocarelos, 200 g čoriso dešros.

Paruošimas:

1. Išberti miltus ant stalo ir suformuoti šulinėlį.

2. Į indą su šiltu vandeniu suberti mieles ir maišyti, kol ištirps. Įpilti aliejaus bei druskos ir vėl gerai išmaišyti. Skystį supilti į šulinėlį ir atsargiai sujungti į vieną masę. Minkyti, kol tešla nebelips prie rankų ir stalo.

3. Tešlą įdėti į miltais pabarstytą indą, uždengti maistine plėvele ir palikti dviem valandoms. Tešlos turi padvigubėti.

4. Tešlą iškočioti iki 2–3 mm storio. Paliekant tarpus ant tešlos išdėlioti įdaro ingredientus, perlenkti ir žiedu išspausti minipicas. Kad kepant neiširtų, kraštus užspausti šakute.

5. Kepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 15–20 min. Naudoti kepimo režimą picai.

Vakarieniaukime Ispanijoje: jūros gėrybių troškinys

Jums reikės: 2 kalmarų, 3 jūros velnio filė, 500 g midijų, 200 g krevečių, 5–6 karališkųjų krevečių, 1 saliero, 1 morkos, 1 svogūno, 3 skiltelių česnako, 1 citrinos, 2 l vandens, 2 daržovių sultinio kubelių, 200 ml balto vyno, kelių šakelių kalendros, 200 g vyšninių pomidorų, čiabatos, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus.

Paruošimas:

1. Morką, salierą, svogūną ir česnaką supjaustyti smulkiais kubeliais. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi šiek tiek apkepinti česnaką ir suberti visas likusias daržoves. Kepinti, kol svogūnai taps auksinės spalvos.

2. Suberti pasmulkintą jūros velnio filė, šiek tiek apkepti ir suberti žiedais supjaustytus kalmarus. Užpilti šiek tiek vyno. Po 2 minučių suberti midijas, vėliau susmulkintas kalendras ir apšlakstyti pusės citrinos sultimis. Supilti likusį vyną. Sudėti krevetes ir troškinti, kol įgaus oranžinę spalvą. Užpilti sultinio iki pusės puodo (neturi pilnai apsemti). Sudėti karališkąsias krevetes.

3. Pomidorus perpjauti pusiau ir pusę jų sudėti į troškinį.

4. Riekelėmis supjaustyti čiabatą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska ir pipirais, ant viršaus sudėti likusius pomidorus. Duoną kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje su grilio funkcija kol apskrus (apie 5 min). Per tą laiką žuvies troškinys pilnai išsitroškina.

5. Prieš valgant troškinį pagardinti baltuoju balzaminiu actu ir keliais šlakeliais citrinos sulčių.

***

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje ir LRT projektas „Solidarumo balkonai“ – tai istorijos apie pagalbą ir solidarumą, kuriuos patiriame kasdien, kad ir kur Europoje būtume. Europos dienos, gegužės 9-osios, proga priminkime vieni kitiems, kad kartu iššūkius įveikti lengviau.

Taip pat skaitykite: