Nuo gamtos nepabėgsi

Aktorė ir žinoma humoristė Violeta Mičiulienė – nepavaldi bėgančiam laikui. Ji visada aktyvi, žvali, energinga ir per gyvenimą žengianti su geru humoro jausmu. Neseniai ji net pasiryžo dar kartą sugrįžti į universiteto suolą ir ėmė studijuoti teatrologijos magistrantūrą. Artėjant 60-mečiui ji žada sau įteikti magistro diplomą, tad apie senavę net negalvoja ir tikina gyvenanti geriausius savo gyvenimo metus.

Menopauzinis laikotarpis – natūralus, tačiau dažnai sudėtingas moters gyvenimo etapas, kuomet organizme vyksta dideli pokyčiai. Tai neišvengiama stadija, nes dėl kiaušinėlių, esančių kiaušidėse, nykimo ir estrogenų kiekio mažėjimo, išnyksta mėnesinės. Dažniausiai menopauzė prasideda sulaukus 48-55 metų amžiaus, tačiau pirmieji menopauziniai simptomai, kaip karščio pylimas, nerimas, nemiga, jautrumo padidėjimas, gali imti varginti ir anksčiau.

„Visi menopauzės simptomai atsiranda dėl mažėjančio estrogenų, moteriško hormono, kiekio, kuris daro įtaką daugeliui procesų organizme. Ypatingai ta įtaka yra stipri neuromediatoriams, tokiems kaip dopaminas ar melatoninas. Mažėjant estrogenams, mažėja ir jų kiekis, dėl to gali sutrikti moters miegas, plėstis kraujagyslės, padidėti prakaitavimas“, – teigia LSMU profesorė, LSMU KK Onkoginekologijos centro vadovė dr. Daiva Vaitkienė.

Deja, moterys retai yra linkusios kreiptis į specialistus ir daug dažniau susitaiko su menopauzės simptomais, kartais taip aukodamos savo gyvenimo kokybę. Aktorė ir humoristė Violeta Mičiulienė sako, jog visą gyvenimą daug dirbo, koncertavo, filmavosi, todėl apie savo kūno pokyčius nebuvo kada galvoti.

Violeta Miciuliene„Aš esu darboholikė, žmogus, kuris kiekvieną rytą pasiima šluotkotį į rankas, pats save įtikina, kad tai yra vėliava ir varo ten, kur reikalinga revoliucija. Galvoti, ar jaučiuosi blogai, ar svaigsta galva, ar kažką skauda, tiesiog neturiu laiko, tačiau nuo gamtos nepabėgsi ir su laiku ėmiau pastebėti, kad mano organizmas prašosi pagalbos“, – pasakoja Violeta.

Gydytojai teigia dažnai pastebintys šeimyninį polinkį tiek ligoms, tiek fiziologiniams gyvenimo tarpsniams. Vienos giminės moterims mėnesinės yra linkusios prasidėti anksčiau, kitoms – vėliau. Taip pat yra ir su menopauzės periodu. Aktorė neslepia, jog su savo giminės artimomis moterimis šiomis temomis nešnekėdavo, tačiau į atmintį jai yra įstrigusi viena močiutės frazė, susijusi su menopauzės bei brandos periodu.

„Mano abi močiutės buvo ilgametės, gyvenusios virš 90-ies metų. Tais laikais ta moteriškumo tema su artimomis moterimis nelabai kalbėdavom, tačiau močiutė yra pasakiusi tokią frazę apie moteriškumą: „Net neprisimenu, kaip visa tai pas mane atėjo ir nejutau, kaip išėjo“, – pasakoja Violeta.

Nuslopinti menopauzės metu varginančius negalavimus gali padėti fitoestrogenai. Jie atstato sutrikusią hormonų ir medžiagų apykaitos pusiausvyrą, taip sumažindami karščio bangas ar naktinį prakaitavimą.

„Moterys, kurių simptomai yra mažiau išreikšti, tikrai gali tikėtis naudos iš nehormoninių pagalbos priemonių. Augalinės kilmės produktai, kurie veikia panašiai kaip moterų hormonai estrogenai, vadinami fitoestrogenais ir yra randami augaluose, vaisiuose, daržovėse. Jų vartojimas gali padėti slopinti menopauzės simptomus ir tai yra įrodyta klinikiniuose tyrimuose“, – teigia LSMU profesorė, LSMU KK Onkoginekologijos centro vadovė dr. Daiva Vaitkienė.

Patys efektyviausi estrogenai yra randami sojose, mat iš jų pupelių išgaunamos biologiškai aktyvios medžiagos izoflavonai yra unikalūs flavonoidai, savo struktūra primenantys lytinius hormonus estrogenus, todėl padeda sumažinti karščio pylimus, naktinį prakaitavimą ir yra puiki alternatyva hormoniniams preparatams. Būtent su šia pagrindine sudedamąją dalimi populiariausi yra ir maisto papildai, kurių sudėtis yra papildyta ne tik sojų izoflavonais, bet ir pieno rūgšties bakterijomis, magnolijomis, tikraisiais skaistminais, kalciu, magniu, vitaminu D3 bei kitomis medžiagomis, reikalingomis menopauzės amžiaus moterims.

„Žinoma, stengiuosi organizmui padėti ir reguliuodama savo mitybą, tačiau visų reikiamų medžiagų vien su maistu aš gauti negaliu. Kartais tiesiog nesuprantu kodėl, bet tai kas teisinga, yra neskanu. Tad kiekvieną dieną vartoju geležį, vitaminą D, kalcį, magnį ir kitų naudingų medžiagų. Iš tiesų, daug papildų sau duodu todėl, kad suvokiu, jog mano organizmas yra tokioje būsenoje, kai jis pats nebegali įsisavinti, jis yra pavargęs“, – teigia Violeta.

Daugelis gydytojų ragina menopauzę priimti kaip neišvengiamą gyvenimo etapą, susitaikyti su tuo ir iš naujo pamilti save. Branda moters gyvenimui suteikia vidinę harmoniją, ramybę, pasitikėjimą savimi. Yra daug brandaus amžiaus privalumų, kuriuos pajutusios moterys sako, kad šiuo metu yra gerokai laimingesnės negu jaunystėje.

„Kalbant atvirai, kai buvau jauna ir gimdžiau vaikus, aš nebuvau laiminga, buvau paskendusi rūpesčiuose. Nė už ką nesimainyčiau vietomis su 35-erių metų savimi, nes aš šiuo metu, šitame amžiuje, esu labai laiminga“, – drąsiai teigia Violeta.

Taip pat skaitykite: