Natūraliai dažyti margučiai

Kiaušinius dažyti natūraliomis, gamtinėmis priemonėmis – senas ir per amžius žinomas būdas. Renata Šniolienė siūlo pabandyti marginti mėlynuoju kopūstu, mėlynėmis, ciberžole ar raudonu vynu.

Mėlynuoju kopūstu ir ciberžole dažyti margučiai

Tikrai jokia ne naujiena margučių dažymas natūraliais augalų dažais, bet štai mėlynąjį kopūstą šiemet pabandžiau pirmą kartą.

Manoji patirtis tokia – dažų gamybos laikas greitas, ilgas tik kiaušinių mirkymas juose. Kai kuriuose receptuose mačiau patarimą į mėlynąjį skystį įberti ciberžolės miltelių ir tokiu būdu išgauti žalią spalvą. Man gavosi … geltona. Bet nė kiek nenusiminiau, geltona spalva visad puošia stalą. Ir dangų.

Smagiausia viso proceso dalis buvo ta, kad naudojau vieną puodą, o margučių gavau net keturių skirtingų spalvų ir raštų. Raštams puikiai tinka svogūnų lukštai ir įvairūs augalai, jų lapai ir žiedai.

Pirmiausiai pasigaminau mėlynąjį dažą. Į 3 litrų puodą sudedu:

  • 0,5 kg smulkiai pjaustyto mėlynojo kopūsto
  • 1 l vandens

Kaičiu ugnį ir verdu apie pusvalandį. Skystį nukošiu, atvėsinu ir į jį dedu kiaušinius. Naudoju tik baltalukščius. Verdu nuo užvirimo apie 8 minutes, tuomet įpilu

100 ml maistinės acto rūgšties (ne obuolių ar vynuogių acto, būtent balto acto)

išjungiu kaitrą ir puodą palieku ramybėje 12 valandų. Svarbu, kad kiaušiniai būtų pilnai apsemti skysčio.

Po 12 valandų kiaušinius ištraukiu, suvyniotus į raštus išvynioju, jei reikia nuplaunu ir dedu ant rankšluosčio apdžiūti. Nuotraukoje vienspalvis mėlynas ir dažytas svogūnų lukštu.

Į skystį puode dedu:

1 v.š. su kaupu ciberžolės

Sudedu šviežius kiaušinius, įsuktus į raštus ar be nieko, vienai spalvai išgauti. Kartoju virimo ir mirkymo procedūrą. Nuotraukoje – vienspalvis geltonas ir dažytas su puansetijos lapu.

Margučiai Žėručiai

Štai ir dar vienas itin originalus būdas marginti kiaušinius. Kuo originalus? – ogi tuo, kad juos pagaminti užtruksite tik kelias minutes (neskaitant mirkimo laiko), tuo, kad lukšto tekstūra bus šiurkšti, grublėta. Ir žėrinti sidabriniais atspalviais. Vienintelis ko tikrai nežinau – ar alkoholis, esantis vyne, taipogi įsigeria į lukštą 🙂 Ir dar vienas privalumas – nebūtina ieškoti baltų kiaušinių, šiam marginimui netgi labiau tinka rudieji.

Išsiverdu numatytą kiaušinių kiekį, tarkime 10. Į labiau platų, nei gilų indą tiesiu kelis popierinius rankšluosčius, ant jo sudedu kiaušinius (jie neturėtų liesti vienas kito) ir užpilu raudonuoju vynu, pačiu pigiausiu ir paprasčiausiu. Geriausiai pavyksta su pusiau saldžiu, ne sausu vynu.

Laikyti vyne reikia apie 12 val.

Ištrauktus iš indo kiaušinius sudedu ant rankšluosčio, kad apdžiūtų.

Margučiai su mėlynėmis

Reikės:

  • 100 g šaldytų mėlynių
  • 250 ml vandens
  • 100 g balto cukraus (marmuro efektui)

Kadangi vienu metu dažiau po 4 kiaušinius, tokio kiekio ingredientų užteko, didesniam kiekiui reikės daugiau.

Uogas sudedu į indą, kuriame verdu kiaušinius, užpilu vandeniu ir kaičiu ugnį. Nuo užvirimo skaičiuoju 7 minutes, išjungiu kaitrą ir palieku kiaušinius iki pilno atvėsimo. Gaunu beveik juodą spalvą. Lygiai taip pat ruošiu “galaktinius“ kiaušinius, tik prieš verdant juos įvynioju į truputį pamirkytus svogūnų lukštus ir sutvirtinu juos, apsukdama popierine nosinaite ir apsukdama kanceliarine guma.

Šviesiai spalvai išgauti kiaušinius išverdu paprastame vandenyje ir palieku 12h svečiuotis mėlynių nuovire.

Marmuriniam efektui kiaušinius verdu taip pat, kaip pirmu atveju, bet su papildomu priedu – cukrumi. Esu labai toli nuo chemijos, todėl neklauskite kodėl cukrus išmargina kiaušinį. Idėja įdėti cukraus kilo pamąsčius, kodėl raudonam vyne verdami kiaušiniai įgauna deimantinį spindesį. Ne nuo cukraus, pasirodo…

Skaičiau, kad tą patį efektą galima išgauti naudojant šilauoges, bet kadangi turėjau šaldytų mėlynių, šilauoges palikau tortų dekorui ir kokteilių skaninimui.

Renata ŠNIOLIENĖ

Daugiau Renatos receptų: https://kumutesvirtuve.lt

„Kūmutės virtuvė“ nuotraukos

Taip pat skaitykite: