Prikelkite senienas naujam gyvenimui!

Visų mūsų namuose rastume rakandų ar baldų, kurių gražiausios dienos jau seniai praeityje, nes jie išėję iš mados, nusitrynę, praradę prekinę išvaizdą. Tačiau tikrai neverta skubėti su jais atsisveikinti, kai kuriuos daiktus ir baldus galima prikelti naujam gyvenimui – restauruoti, atnaujinti, perdažyti ar net pakeisti jų paskirtį. Seni, nudėvėti, bet atnaujinti daiktai gali būti taip pat sėkmingai naudojami jūsų namuose, kaip ir nauji. Skirtumas tik tas, kad šie bus įdomesni, su istorija, o jūs su pasigėrėjimu žiūrėsite į savo rankų darbą.

Atsakingas vartojimas

„Zero waste“ judėjimas reiškia, kad svarbu ne tik atsakingas gaminimas, bet ir vartojimas, rūšiavimas, bei perdirbimas. Juk senas baldas ar daiktas gali nukeliauti į sąvartyną ir prisidėti prie vis labiau augančių šiukšlių krūvų, kurios teršia mūsų aplinką ir kenkia mūsų sveikatai arba būti perdirbamas, restauruojamas ir pradėti gyvenimo ratą iš naujo. Tai puikus būdas pasijusti geresniu, gamtą tausojančiu žmogumi, bent maža dalele prisidėti prie mūsų planetos išsaugojimo bei stilingai papuošti namus ilgaamžiais daiktais. Savo knygoje „Patagonia“ ženklo įkūrėjas, žinomas už savo indėlį į aplinkosaugą, Yvon Chounard rašė: „Geriausia, ką kiekvienas asmeniškai galime padaryti dėl gamtos – vartoti mažiau, o turimus daiktus naudoti kuo ilgiau. Galime pradėti nuo mažų žingsnelių, pvz.: neišmesti tos senos palėpėje rymančios kėdės, bet paversti ją mūsų namų puošmena, pagrindiniu interjero akcentu.“

Sandėliuko lobiai

Dažnai žmonės net neįsivaizduoja, kokios vertės daiktai glūdi jų sandėliukuose, soduose ar kaimuose, kur nutrenkiame juos kaip beviltiškas senienas. Galbūt ten turite nusitrynusią spintelę, kuri mena tarpukario laikus? O galbūt tas antikvarinis pianinas ir nebetinkamas groti, bet gali tapti puikiu rašomuoju stalu? Tačiau ne tik vienetiniai, tarpukarį menantys daiktai gali būti vertingi. Juk paversti stilingomis interjero detalėmis galime net senus tarybinius daiktus bei baldus. O šie, naujam gyvenimui prikelti, dažnai gali būti tokie pat arba net labiau vertingi, nei parduodami interjero salonuose, už kuriuos tektų pakloti tūkstančius. O kaipgi didžiuliais mastais gaminami pigūs baldai, kurie visai menkaverčiai – greitai susidėvi ir išeina iš mados, jau nekalbant apie žalą gamtai – eikvojami didžiuliai ištekliai jų gamybai ir transportavimui, nuolat kertami medžiai. Taigi gerai pagalvokite prieš pirkdami naują pirkinį – ar jums tikrai jo reikia?

N.Černauskaitės nuotr.

Dažyti gali bet kas!

Vienas iš atnaujinimo būdų – perdažymas. Niekada su tuo nesusidūrusiam žmogui tai skamba gana sudėtingai. Kaip perdažyti baldą namų sąlygomis? Tačiau šeimos verslo, dažų įmonės „Fox and sisters“ įkūrėja Neringa Černauskaitė nuramina, atnaujinti baldą gali tiek patyręs vyras, tiek namų šeimininkė, o ir senjorui tai ne problema. Būtent vyresnio amžiaus žmonės dažnai ir ryžtasi šiam procesui, nes jiems senas baldas yra tarsi reliktas, su kuriuo nenori skirtis: „Tikrai turiu daug klienčių moterų bei dažų pirkėjų, kurios jau yra už mane ne vieneriais metais vyresnės. Ir jas vienija keli dalykai: jos aktyvios, veiklios, optimistės ir baldus perdažo ne iš taupumo, o dėl to, kad jos yra išmintingos ir kūrybiškos“, – pasakoja Neringa.

Verslininkė juokiasi, kad pirkėjos jai dažnai pasakoja, jog pirkdamos dažus, pirmiausia turi išklausyti vyrų prieštaravimų, jog perdažyti lakuotą baldą ar baldinę plokštę yra neįmanoma, tačiau kai šios pačios imasi dažymo, vyrai stebėdami ir sukdami ratus aplink procesą, greit patys griebia teptukus ir dažo viską iš eilės, kas tik pasitaiko po ranka.

Nebijokite rizikuoti!

Pasak Neringos, užtenka perdažyti vieną baldą ir jau turėsite patirties. Svarbiausias dalykas prieš perdažant – nuvalyti riebalus, dulkes ir kitus nešvarumus. Jei pašiaušite smulkiu švitriniu popieriumi (220 grūdėtumo), bus labai gerai! Dažykite du plonus sluoksnius – pirmas turi jus vos vos išgąsdinti… Turėtumėt pasigailėti pradėję įgyvendinti savo sumanymą. Antras sluoksnis guls daug dailiau ir jau tada pradėsite šypsotis. Jei tik plotas didesnis – dažykite trumpo plaukelio arba porolono voleliu, o smulkias detales kietu, bet lanksčiu teptuku. Net ir virtuvinę kempinėlę šiam reikalui galite panaudoti.

Matinis baldo ar detalės paviršius sukurs jaukumo, komforto įspūdį, bet namuose Neringa siūlo rinktis keleto skirtingų faktūrų medžiagas: „Pamename, kai tapo labai madinga iškalti lakuotomis medinėmis dailylentėmis visus namus. Vietoj to įspūdžio, kurio galime sulaukti iš natūralaus medžio, gauname nejaukią ir neskoningą aplinką… O jei kambaryje būtų tik viena tokia siena, arba tik siena ir lubos? Pavyzdžiui, matinės ir pastelinės spalvos? Visai kitas vaizdas! Tiesa, FOXY PAINT dažais lengvai perdažysite lakuotas dailylentes ir toks mažas pasikeitimas padarys stebuklą jūsų namuose“, – dalijasi patarimais moteris.

Taigi, imkitės darbo, kas žino, galbūt tai taps jūsų nauju hobiu? Pavyzdys gali būti ir italų dizaineris Piero Fornasetti (1913–1988), kuris penkiasdešimt metų paprastus buities daiktus vertė aukštojo dizaino kūriniais. Kartais viskas, ko reikia senam daiktui, tai šiek tiek meilės, ir jis atgimsta kitomis spalvomis.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: