Juoda suknelė – neblėstanti klasika

Viktorija Šaulytė ir Joana Bartaškienė. Dovydo Beržinio nuotr.

Visoms moterims pažįstamas jausmas, kai nėra ką apsirengti. Tiesa, tai visai nereiškia, kad jūsų spinta tuščia. Greičiausiai jūsų turimi rūbai tiesiog nebemadingi, atsibodę, o gal jūs tiesiog nemokate jų suderinti? Tačiau yra vienas drabužis, kuris padės jums išspręsti visas šias problemas. Tikrai taip, vos vienas – juoda suknelė. Niekada neišeinanti iš mados, universali, tinkanti beveik visiems gyvenimo atvejams, o priderinus akcentus, gali sužibėti ir visai kitomis spalvomis!

Anot žinomos stilistės Viktorijos ŠAULYTĖS, juodą suknelę tiesiog privalu turėti, nes derinant ją su skirtingais aksesuarais, ši gali atstoti dešimtis kitų: „Juoda suknelė yra nepamainomas rūbas, tai tas drabužinės elementas, kuris gali būti puikiai derinamas su skirtingais aksesuarais, kitais drabužiais, nuotaikomis bei vietomis. Tai kaip atspirties taškas į įvairiausius derinius!“, – sako V. Šaulytė.

Juodos suknelės istorija

Iki XX a. juodos spalvos rūbais dažniausiai vilkėdavo našlės ir kiti gedintys artimieji, tačiau tai pakeitė garsioji mados legenda Coco Chanel. Šioji ne tik atskleidė juodos spalvos elegantiškumą, bet ir pavertė ją tinkamą nešioti kasdienybėje. 1926 m. pirmą kartą pasirodžiusi „Vogue“ žurnale su juoda maža suknele, Coco Chanel sukėlė tikrą perversmą madoje. Nors iš pradžių dizainerė buvo kritikuojama dėl gedulo spalvos, tačiau vėliau daugelis įsitikino, kad ši suknelė – universaliausias drabužinės elementas, kurį dėl genialaus paprastumo savo spintoje privalo turėti kiekviena moteris. Nenuostabu, kad nuo to laiko juoda suknelė yra bene perkamiausia, šių galima rasti beveik kiekvienos parduotuvės kolekcijose. Maža juoda suknelė neabejotinai tapo svarbiausiu moters drabužiu šiuolaikinėje mados istorijoje, moteriškumo simboliu bei neblėstančia klasika.

Suknelė viena, įvaizdžiai keli

Pagrindinis juodos suknelės pliusas yra toks, kad ją lengva dėvėti dėl paprasto suderinamumo su kitais drabužiais bei aksesuarais, taip ją pritaikant bet kokioms progoms. Stilingoji Vindzoro kunigaikštienė Wallis Simpson kartą sakė: „Jeigu maža juoda suknelė tinka, nebereikia galvoti, ką kita vilkėti.“

Tiesa, nors juoda suknelė ir perlų vėrinys yra nemari klasika, dabar derinių pasirinkimas kur kas didesnis: „Užsiriškite skarelę; užsivilkite švarką ir apsijuoskite dirželiu; užsivilkite megztinį ir ilgaaulius; pasirinkite puošnesnius aksesuarus ir batelius; derinkite spalvingas detales, kad pirmoje vietoje būtų ne suknelė, o aksesuarai. Tai gali būti raudoni, tamsiai mėlyni ar žali aksesuarai. Pagalvokite net ir apie tokį variantą kaip juoda suknelė, blizgantis švarkas ir burgundiškos spalvos dirželis arba camel (kupranugario vilnos – red. pastaba) spalvos megztinis bei žemės spalvų aksesuarai. Taip pat tai gali būti languotos, dryžuotos ar margos skarelės. Variantų yra labai daug – pasitelkite fantaziją!“, – pavyzdžiais dalinasi stilistė V. Šaulytė.

Juoda – elegancija ir pasitikėjimas savimi

Daugelis vis dar galvoja, kad juodi drabužiai yra skirti gedului, kelia niūrias emocijas, tačiau psichologinių tyrimų duomenimis, aplinkiniams juoda spalva siejasi ne tik su gedulu bei naktimi, bet ir su prestižu, galia, elegancija, rimtumu ir išmintimi. Todėl rafinuotas smokingas arba teisėjo rūbai yra būtent juodi, o daugelyje Europos universitetų absolventų mantijos taip pat yra juodos. Juodą taip pat renkasi savimi pasitikintys žmonės. Taigi, nebijokite vilkėti juodus rūbus!

„Juoda spalva gali būti labai spalvinga. Svarbu tai, kaip pažiūrėsime į juodą suknelę. Kaip ir minėjau – tai drabužis, prie kurio priderinus skirtingus aksesuarus ar kitus aprangos akcentus bei avalynę, turėsime daug įvairiausių derinių. Juoda suknelė gali atrodyti labai skirtingai vis kitose vietose ir vis kitu gyvenimo atveju. Tarkime, pasirinkus švarkelį ir apsijuosus dirželiu, suknelė bus tik elementas įvaizdyje, o jūs atrodysite elegantiškai“, – tikina V. Šaulytė.

Daugelis moterų mano, kad juoda spalva lieknina, tačiau stilistė tikina, kad tai daugiau moterų įsitikinimas nei tiesa. Tačiau juoda tikrai gali paslėpti nežymius trūkumus ir pabrėžti kūno linkius: „Tai, kad juoda lieknina, yra daugiau psichologinis dalykas. Juk svarbiausia – kaip mes jaučiamės vilkėdami drabužį ir kokias emocijas jis mums sukelia“, – pabrėžia V. Šaulytė. Beje, apibūdinimas „maža juoda suknelė“ vyrauja taip pat ne todėl, kad suknelė privalo būti mažo dydžio ar labai trumpa. Taip ji vadinama dėl savo stiliaus paprastumo.

Paklausta, kaip išsirinkti savąją juodą suknelę, stilistė pataria nebijoti klausti patarimų ir įvertinimo iš kitų žmonių: „Pirmiausia pasimatuokite keletą skirtingų variantų, o tada nusifotografuokite arba turėkite žmogų šalia, kuris pasakys savo nuomonę iš šalies. Jeigu su suknele jaučiatės gerai, ji jums nevaržo judesių, negalvojate apie tai, kad norite ją kuo greičiau nusivilkti – ji yra jūsų!“, – patarimais dalinasi žinoma stilistė V. Šaulytė.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: