Iškrypęs pėdos kauliukas. Ką daryti?

Iškrypęs kauliukasIškrypęs pėdos kauliukas (lot. hallux valgus) yra ne tik estetinė problema – tai trukdo vaikščioti, sukelia nuolatinį skausmą, rūpesčius dėl tinkamos avalynės paieškos. Tai yra itin dažna problema – iššokusius kauliukus turi apie 30 % moterų! Taip nutinka, kai pėdos nykštys ima krypti link kitų pirštų, o pirmasis padikaulis pasislenka priešinga kryptimi. Tuomet pėda ima platėti, taip pat formuojasi nuolatinės skausmingos nuospaudos.

Ši bėda dažniausiai vargina moteris, tačiau kartais nuo jos kenčia ir vyrai (paskaičiuota, kad moterims tai pasireiškia net 10–15 kartų dažniau). Manoma, kad šio skirtumo priežastis yra silpnesni dailiosios lyties raiščiai bei lankstesni sąnariai, taip pat ilgalaikis nepatogių, siaurų aukštakulnių batelių avėjimas. Patologija yra plačiai paplitusi ir susiformuoja bet kokio amžiaus žmonėms. Jaunesni tuo ima skųstis tuomet, kai problema yra įgimta, o štai vyresniųjų, ypač moterų, kojos signalus ima siųsti antroje gyvenimo pusėje.

LSMU ligoninės Kauno klinikų gydytojas ortopedas traumatologas Gintautas Pocius tvirtina, kad kaulų deformacija gali prasidėti ir dėl įgimtų, ir dėl įgytų priežasčių.

Dažniausios krypstančio kauliuko priežastys

Aukšti batų kulniukai.
Kai kulnas yra aukštesnis nei 5 cm, pastebimas žymiai padidėjęs spaudimas priekinei kojos daliai. Gydytojas G. Pocius tvirtina, kad jei bateliai yra 10 cm aukščio, moters padikauliams teks dvigubai didesnis krūvis, nei avint batus be kulniuko. Per siauri, ankšti, bet elegantiški bateliai – dažnos moters avalynė, tačiau ilgus metus nešiojami gali pakenkti pėdai. Ypač tai pavojinga toms dailiosios lyties atstovėms, kurios be aukštakulnių neįsivaizduoja nė dienos.

Per siaura ar smailėjanti avalynė.
Jei dažnai avimi per siauri batai, tada kojų pirštai neturi pakankamai laisvos vietos. Nuolatinė nepatogi jų padėtis ilgainiui sukelia didžiojo piršto deformaciją. Gydytojas G. Pocius pataria rinktis batus bukesniu priekiu, nes tuomet pirštai mažiau bus deformuojami.

Per maži batai.
Jei batai per trumpi, tada kojų pirštai yra priversti būti nenatūralioje padėtyje, yra suspausti ar susirietę, o tai prisideda prie didžiojo kojos piršto deformacijos.

Paveldėjimas.
Jei paveldėjote iš mamos, močiutės pėdos tipą, tikėtina, kad su amžiumi sulauksite didžiojo piršto išsikišimo. Būtent dėl to ši problema aptinkama ir vyrų tarpe, nors kauliukų iškrypimas dažniausiai siejamas su aukštakulnių avėjimu.

Viso to pasekmės:
– skausmas pėdos sąnariuose;
– greitas kojų nuovargis;
– didžiojo kojos piršto stūmimas į išorę, laipsniškas kauliuko „didėjimas“;
– kitų pirštų deformacija, kai antrasis ir net trečiasis pirštai gali išsidėstyti ne šalia kitų, o net virš nykščio.

Kokia išeitis?

ortopedas G. Pocius

Gydytojas ortopedas G. Pocius

„Chirurginio gydymo išvengti yra įmanoma tiems, kurie laiku kreipiasi į specialistą, – teigia gydytojas ortopedas traumatologas G. Pocius. Iškrypusį kojos kauliuką žmonės bando koreguoti įvairiomis ortopedinėmis priemonėmis – vieniems tai pasitvirtina, kiti pristinga kantrybės ilgą laiką jomis naudotis ir laukti pagerėjimo. Tai veiksminga, kai pėdos deformacija yra nedidelė. Kuo anksčiau jos bus tikslingai pritaikytos ir naudojamos, tuo labiau galima tikėtis geresnių rezultatų ir, žinoma, išvengti operacijos. Tačiau šias priemones turėtų pritaikyti specialistas, nes kiekvienam individualiam atvejui – tam tikram kaulo krypimo laipsniui – yra skirtingi gydymo būdai. Padėti gali kasdienis vaikščiojimas su specialiais silikoniniais įtvarais, ortopediniais įdėklais su suformuotais išilginiais ar skersiniais skliautais, tarpupirščių plėtikliai, gelinės pagalvėlės, – kaip dažniausiai koreguojamos tokios problemos pasakoja ortopedas traumatologas. – O nakčiai rekomenduojama dėti specialų įtvarą, skirtą sąnario kapsulei ir sausgyslėms“. Anot gydytojo, tokių deformacijų išvengti padės ir niekuomet nepakenks raumenų stiprinimas, įvairios mankštos ar tiesiog vaikščiojimas basomis per smėlį, žolę.

Operacijos variantą renkamasi tais atvejais, kai nuolat vargina stiprus skausmas, kai sudėtinga pasirinkti avalynę ir visa tai trukdo kasdienybei. Iššokusio pėdos kauliuko operacijos, jei ji tikrai būtina, gydytojai skatina nebijoti – jos skausmingos ir sudėtingos, nelengvas pooperacinis gijimas buvo prieš kelis dešimtmečius. Medicina nepaprastai greitai tobulėja ir seniau grėsmingai atrodžiusi operacija šiandien gali akivaizdžiai pagerinti pėdos būklę, tačiau kartais senyvo amžiaus žmonių pėdoms, kurios jau ilgus metus yra deformuotos, gali nebepadėti net kelios operacijos.

Ligita Šoliūnienė

Taip pat skaitykite: