Rauginti gėrimai
Raugti galima ne tik įprastas mums duonos giras – šį gėrimą galima gaminti ir iš džiovintų vaisių, miežių salyklo, vasarą surinktų ir išdžiovintų žolelių, uogų ir netgi burokėlių. Medikai jau seniai sutartinai giria probiotikais papildytus gėrimus, o ir pasigaminti juos visai nesudėtinga, pigu ir netgi taupu. Juk galima sunaudoti šaldiklyje liūdinčias vasaros gėrybes, vysti pradedančius burokėlius, cukruotą medų ar išgelbėti… jogurtą. Siūlome jums kelis nuostabius gėrimų receptus.
Airanas
- 1 dalis graikiško jogurto (galima gaminti ir iš paprasto ar SKYR tipo jogurto);
- 1 dalis kambario temperatūros vandens;
- druskos skaičiuoju 0,5 šaukštelio litrui skysčių.
Viską supilkite į kokteilių plaktuvą ar indą, kuriame elektriniu maišytuvu galima plakti skysčius. Plakite, kol nebesimatys jogurto dalelių. Airanas labai gražiai putoja, tad pilant iš karto į stiklinaitę, būna kaip baltas alus. Šį gėrimą galima vartoti iškart.
Jei gaminsite fermentuotą versiją, airaną supilkite į butelį, pridenkite (bet neuždarykite iki galo) ir laikykite kambario temperatūroje 2–3 dienas, kai atsiras rūgštelės kvapas ir burbuliukai, butelį dėkite į šaldytuvą, gerkite atšaldytą.
Airanas itin tinka su balandėliais vynuogių lapuose-dolma. Tiekiant su ja, į gėrimą įdėkite kelias smulkintas česnako skilteles.
Burokėlių gira
-
2 dideli burokai;
- 2 abišalės juodos duonos riekės;
- 3 l vandens;
- 4 valg. š. medaus;
- 1 arb. š. kmynų;
- 50 g juodųjų razinų.
Burokus nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Į 5 litrų puodą supilkite 3 litrus vandens, suberkite kmynus ir kaitinkite iki užvirimo. Išjunkite ugnį ir palaukite, kol skystis atauš iki kambario temperatūros. Burokų šiaudelius sudėkite į 3 litrų stiklainį, suberkite razinas, tuomet sudėkite medų, duoną ir užpilkite nukoštu skysčiu. Stiklainį pridenkite medvilniniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje fermentuotis.
Po 4–5 dienų girą supilstykite į butelius ir perneškite į vėsią patalpą ar šaldytuvą. Suvartokite per 10 dienų.
Dar gaivesniam skoniui girą per pusę praskieskite gazuotu stalo vandeniu.
Imbierinė gira
- 4 valg. š. medaus;
- 2 citrinos;
- 1 imbiero šaknis (apie 150 g).
Į stiklainį sukrėskite medų, imbierą nuskuskite šaukšteliu ir sutarkuokite smulkiausia tarka, nulupkite citrinas ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Visus ruošinius sudėkite į tą patį stiklainį ir sklidinai užpilkite šiltu vandeniu. Ilgu šaukštu maišykite, kol medus ištirps, tuomet stiklainį pridenkite plastikiniu dangteliu ar medvilnine skepetaite ir dėkite į šiltą vietą.
Gira įrūgusi, kai ant stiklainio šonų pradeda matytis maži burbuliukai. Tuomet girą nukoškite, supilstykite į butelius, galima įberti razinų.
Girą, jei nesuvartosite iškart, reikia laikyti šaltai – rūsyje ar šaldytuve.
Renata Šniolienė