Keli patiekalai karantinui

Dar iki prasidedant karantinui dažnas žmogus skubėjo įsigyti būtiniausių ilgo galiojimo maisto produktų – kruopų, makaronų, miltų. Gamintojų ir pardavėjų duomenys atskleidžia, kad kai kurių prekių kategorijų pardavimai išaugo net keletą kartų. Vis dėlto mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad šiuo laikotarpiu itin svarbu subalansuota mityba.

Viešoje erdvėje pasirodančios nuotraukos iš užsienio, kuriose matyti tuščios parduotuvių lentynos, sukelia nerimo ir lietuviams. Vis dėlto gamintojai ramina, jog maisto produktų nepritrūksime.

„Pastarąsias kelias savaites mūsų produkcijos poreikis buvo gerokai išaugęs, tačiau, esu tikras – tai laikinas efektas, nes žmonės kaupė atsargas. Padidinome gamybos apimtis ir galime nuraminti – miltų, miltinių mišinių, dribsnių ir kitų mitybai taip svarbių grūdinių kultūrų produktų tikrai nepritrūks,“ – sako „Malsena Plius“ generalinis direktorius Andrius Rakštys.

Jam antrina ir makaronus gaminančios bendrovės „Amber Pasta“ vadovas Marius Dužinas: „Tiek Lietuvoje, tiek ir kitose Baltijos šalyse stebime net 4–5 kartus išaugusius produkcijos pardavimus. Siekdami užtikrinti, kad būtų patenkinta paklausa, ne tik padidinome gamybą, bet ir perorientavome tiekimą į vietos rinkas, teikdami prioritetą Baltijos šalių gyventojams.“

Jei miltų, makaronų, kruopų ir panašių produktų gausiomis atsargomis jau apsirūpinote, svarbu jas tinkamai saugoti. Rekomenduojama šiuos produktus laikyti sausoje, švarioje ir vėsioje vietoje, kuo sausesniame ore (spintelėse ar stalčiuose atokiau nuo viryklės, gartraukio ar kriauklės – siekiant išvengti maistinių kandžių ir pelėsio). Taip pat laikytis švaros – dažniau valyti spinteles, nepalikti pabirusių produktų. Miltus ar kruopas geriausia laikyti sandariuose, uždaruose induose.

Puiki proga pamėgti maisto gaminimą

Dar vienas šio laikotarpio iššūkis – būtinybė suderinti nuotolinį darbą, dėmesį namie esantiems vaikams ir pakitusią maisto ruošos bei valgymo rutiną. Specialistai pataria – verta turėti struktūruotą dienotvarkę ir laisvą laiką su šeima leisti kūrybingai: pavyzdžiui, kartu gaminti maistą ir tuo pačiu ugdyti vaikų įpročius.

„Malsena Plius“ kokybės vadovė Vita Petravičiūtė teigia, jog keisti nusistovėjusius mitybos įpročius geriausia laipsniškai: „Žmonės kartais nerimauja, kad gaminant iš rekomenduojamų visų grūdo dalių produktų keisis kepinio skonis, spalva ir tekstūra. Aš patariu prie naujo skonio pratintis palengva: pavyzdžiui, gaminant patiekalus iš miltų, trečdalį ar pusę populiariausių kvietinių miltų pakeisti avižų, rugių, grikių ar speltų visų grūdo dalių miltais“.

6 sveikesnės mitybos patarimai:

  1. Kai esate mažiau fiziškai aktyvūs ir siaučia virusai itin svarbu valgyti ne tik saikingai, bet ir subalansuotai – kad organizmas būtų aprūpintas visomis būtiniausiomis medžiagomis.
  2. Nepersūdykite ir nepersaldinkite patiekalų: druskos turėtų būti ne daugiau kaip 1, cukraus – ne daugiau kaip 5 gramai šimte gramų maisto.
  3. Gamindami naudokite kokybiškus riebalus – pavyzdžiui, makaronus apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi, blynus kepkite ant nedidelio kiekio lydyto sviesto ar nerafinuoto kokosų aliejaus.
  4. Patiekalus iš miltų, makaronų ir dribsnių gaminkite tik vienam kartui.
  5. Rinkitės visų grūdo dalių produktus – prie jų galima pereiti ir laipsniškai: pavyzdžiui, pradžioje pakeičiant bent pusę patiekalui reikalingų miltų visų grūdo dalių rugių, avižų, grikių ar speltų miltais.
  6. Gamindami įvairius patiekalus stenkitės juos praturtinti daržovėmis, vaisiais ir uogomis.

Viso grūdo lietiniai blynai su daržovių įdaru

Ingredientai:

blynams:

  • 350 ml pieno;
  • 4–5 kiaušiniai;
  • 220 g viso grūdo speltos miltų;
  • 4 valg. šaukšt. aliejaus (tinkamo kepimui);
  • žiupsnelis druskos.

įdarui:

  • 1–2 morkų;
  • 1 poras;
  • 1 cukinija;
  • 1 arbat. šaukšt. kmynų;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus (tinkamo kepimui);
  • 150 g fermentinio sūrio;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Pieną išplakite su kiaušiniais, suberkite miltus, aliejų, druską ir išmaišykite iki vientisos masės.

2. Įkaitintoje keptuvėje samčiu liekite tešlą ir kepkite plonus blynelius iš abiejų pusių, kol paruduoja.

3. Daržoves nuplaukite, susmulkinkite ir kartu su kmynais pakepinkite keptuvėje su aliejumi, kol suminkštės. 4. Paruošto įdaro dėkite ant blyno, apibarstykite sūriu, susukite arba sulankstykite ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, kepkite orkaitėje 180℃ temperatūroje, 15–20 min.

Viso grūdo avižiniai blynai

Ingredientai:

  • 100 g visų grūdo dalių avižinių miltų;
  • 100 ml vandens;
  • ½ arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 75 ml lieso jogurto arba grietinės;
  • ½ banano;
  • 1 kiaušinis;
  • 10 g avižų sėlenų (pasirinktinai);
  • ½ arbat. šaukšt. vanilinio cukraus.

Gaminimas:

1. Sumaišykite avižinius miltus, kiaušinius, jogurtą (arba grietinę) ir vanilinį cukrų iki vientisos masės.

2. Sutrinkite bananą iki tyrelės konsistencijos ir sudėkite į tešlą. Viską gerai išmaišykite ir leiskite tešlai pastovėti 5–10 min.

3. Įkaitinkite keptuvę (kepimui galite naudoti augalinį arba kokosų aliejų). Blynelius formuokite naudodamiesi samteliu: vienas samtelis – vienas blynas. Jei norite, ant ką tik suformuoto blyno užberkite keletą uogų arba džiovintų vaisių. Blynelius apkepkite iš abiejų pusių, iki įgaus gražiai rusvą atspalvį.

Pilno grūdo spagečiai su pievagrybiais

Pilno grūdo spagečiai su pievagrybiais.

Ingredientai:

  • 400 g pilno grūdo spagečių;
  • 200 g pievagrybių;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 2 kapotos skiltelės česnako;
  • 2 valg. šaukšt. kapotų šviežių petražolių;
  • ¼ stiklinės tarkuoto fermentinio sūrio;
  • ¼ stiklinės neriebaus pieno;
  • šiek tiek kietojo sūrio (pagardinimui)
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Į verdantį, pasūdytą vandenį suberkite makaronus ir virkite, kol bus „al dente“ arba kaip nurodyta ant pakelio. Makaronus nukoškite.

2. Kol makaronai verda, nuplaukite pievagrybius, nupjaukite galiukus ir supjaustykite į 4 dalis. Ištirpinkite sviestą mažai įkaitusioje keptuvėje, suberkite pievagrybius, kapotas česnako skilteles ir petražoles. Apdenkite keptuvę dangčiu ir kepkite viską apie 15 min., kol išsiskirs vanduo.

3. Tuo metu ant nedidelės kaitros ugnies, virimo inde pakaitinkite fermentinį sūrį su pienu iki vientisos masės.

4. Makaronus užpilkite vientisa sūrio ir pieno mase, sudėkite pievagrybius, užberkite petražoles, pamaišykite ir trumpai pakepinkite.

5. Patiekalą paskaninkite pipirais ir druska pagal skonį ir patiekite lėkštėje, pagardinę tarkuotu ar pjaustytu kietuoju sūriu.

Avižinis itališkas omletas su kopūstais ir morkomis

Avižinis itališkas omletas su kopūstais ir morkomis.

Ingredientai:

  • 1 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
  • 100 g plonais šiaudeliais supjaustytų/tarkuotų morkų;
  • 200 g tarkuotų kopūstų;
  • 200g visų grūdo dalių avižinių dribsnių;
  • 6 dideli kiaušiniai;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • 100 g mocarelos sūrio.

Gaminimas:

1. Ant vidutinio kaitrumo ugnies įkaitinkite nepriskrundančią keptuvę. Įpilkite aliejaus ir suberkite raudonėlius.

2. Sudėkite kopūstus ir morkas. Uždenkite dangčiu ir pakaitinkite, kol ims skirtis sultys.

3. Suberkite avižinius dribsnius, gerai išmaišykite. Uždenkite dangčiu ir pakaitinkite dar 2 minutes.

4. Į iki putų suplaktus kiaušinius suberkite druską ir pipirus, sudėkite sūrį.

5. Gautą mišinį supilkite ant pakepintų avižų ir daržovių. Uždenkite ir pakepinkite 4–5 minutes, kol bendroje masėje esantis kiaušinis iškeps.

6. Atsargiai apverskite. Apversti bus lengviau, jei omletą uždengsite lėkšte ir apversite keptuvę, o tuomet paplotėlį įstumsite atgal. Išjunkite viryklę ir leiskite taip pastovėti dar 2 minutes.

7. Patiekite lėkštėje pagardinę sūriu, raudonėliais ir juodaisiais pipirais.

Taip pat skaitykite: