Netikėkite jokiais pažadais!

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) kartu su Europos vaistų agentūra (EVA) įspėja, kad virtualioje erdvėje vis daugėja siūlymų įsigyti vaistų bei maisto papildų koronoviruso (COVID-19) sukeltai infekcijai gydyti bei jos profilaktikai. Primygtinai raginame žmones nepirkti neaiškios kilmės produktų, pristatomų kaip vaistai, neužsiimti savigyda, o dėl savo sveikatos bei gydymosi būdų karščiuojant, kosint ar jaučiant kitokius simptomus, konsultuotis tik su gydytojais.

VVKT atkreipia dėmesį, kad interneto svetainėse gali būti teigiama, jog vienas ar kitas vaistas bei maisto papildas gali išgydyti COVID-19 sukeltą infekciją arba užkirsti jai kelią. Sukčiai taip pat gali siūlyti lengvai tiekti registruotus vaistus, kurie kitu atveju nėra lengvai prieinami. Netikėkite tokiais pažadais – visi skambiai išreklamuoti produktai greičiausiai yra falsifikuoti vaistai.

covid 19Žinoti reikėtų ir tai, kad sukčių siūlomi vaistai net jei ir pagaminti teisėto vaistų gamintojo, bet pakliuvę į neteisėtą platinimo grandinę, yra tapę falsifikatu. Svarbu atminti, jog vaistus, kad jie būtų kokybiški ir saugūs vartoti, būtina tinkamai gabenti ir laikyti. Internetu įsigyto preparato tinkamumo vartoti terminas gali būti pasibaigęs, vaistas gali būti perpakuotas į kitas pakuotes, ant kurių gali būti užrašyti kiti, nauji tinkamumo vartoti terminai. Viso to žmogus pats niekaip nepatikrins. Vartojant iš sukčių įsigytus vaistus, kurių sudėtis neaiški, žmogus rizikuoja savo sveikata ar net gyvybe.

Visus vaistus pirkite tik legaliose prekybos vietose arba jų internetinėse svetainėse, kurios pažymėtos specialiu logotipu, nurodančiu kad šioje vaistinės internetinėje svetainėje vaistus pirkti yra saugu. Logotipu galima pasitikėti tik tada, kai jį paspaudus atsiranda vaistinių, parduodančių vaistus nuotoliniu būdu, sąrašas (matysite www.vvkt.lt svetainėje). Šį logotipą privalo turėti kiekviena legali internetinė vaistinė visose Europos Sąjungos šalyse.

Visame pasaulyje telkiamos didžiulės pastangos bei atliekami klinikiniai tyrimai ne tik su naujais tiriamaisiais vaistais, bet ir su jau registruotais antivirusiniais ir kitais vaistiniais preparatais, ieškant galimybės pritaikyti juos koronoviruso sukeltai infekcijai gydyti. VVKT bendradarbiauja su Europos vaistų agentūra, ekspertai nuolat analizuoja ir keičiasi informacija apie galimas COVID-19 infekcijos gydymo priemones, tačiau patvirtintų vaistų COVID-19 profilaktikai ar gydymui kol kas nėra.

Taip pat skaitykite: