Kovo 25-oji – gandro diena

gandras

Nuo seno kovo 25-ąją laukiama parskrendant gandrų, kurie mūsų žemėje tarsi išvaiko paskutinius žiemos ledus. Senoliai sakydavo, kad parskridęs pirmasis gandras parneša ant uodegos kielę, kuri baigia išspardyti ledus, ir po lygiadienio galutinai įsitvirtina pavasaris.

Šia diena prasideda šiltasis metų pusmetis. Senoliai sako, kad kovo 25 d. meškos ritasi iš guolio. Be to, kažkada Gandrinės buvo laikomos Naujaisiais metais. Tad ne veltui šią dieną svarbūs spėjimai ir tikima, kad kokia bus Gandro diena ir kelios dienos po jos, tokie ir visi metai.

Dar vienas su švente susijęs keistas tikėjimas – kad šią dieną gyvatės po žemę savo karalienės karūną ritinėja, taip žadindamos gamtą. O jei šią karūną iš jų pavogsi, viską žinosi, kitų mintis skaitysi, žinosi, kur turtai paslėpti!
Šeimininkės Gandrinių dieną atsikeldavo labai anksti (kad visus metus būtų sveikos ir stiprios, juosmens neskaudėtų) ir ruošdavo ypatingus pavakarius artojams, kepdavo įvairių grūdų bandeles, kurias dovanodavo ir kaimynams. Tikėta, kad tuomet javai gerai dygs. Ūkininkai šią dieną apžiūri javų sėklas, pažarsto rankomis, tarsi žadindami apsnūdusią per žiemą grūdo gyvybę.

Šią dieną buvo draudžiama taisyti tvoras, kalti bet kokius kuolus, vežti malkas ar pagalius iš miško (kad kartu neprisivežti gyvačių). Nepatartina ko nors skolinti, nes gyvuliai susirgs.

Tikėta, kad pirmą kartą pamatytas gandras gali daug nulemti visiems metams. Jei pirmą kartą pamatai gandrą skrendantį – viskas puikiai ir sparčiai seksis, bet tai gali prognozuoti ir kelionių metus. Jei pirmą kartą pamatai gandrą tupintį – viskas šiemet vyks lėtai, pastoviu ritmu. Jei netekėjusios merginos pamatė skrendantį gandrą, reiškė, kad jos šiemet ištekės, tupintį – kad dar tebetupės savo tėvų namuose. Jei gandrą pamato ištekėjusi moteris, gali būti, kad greitu metu ji susilauks kūdikio. Mokiniui skrendantis gandras reiškė, kad jis sėkmingai „perskris“ į kitą klasę, stovintis – kad pasiliks toje pačioje klasėje antriems metams. Lizde ant vienos kojos stovintį ar kleketuojantį gandrą pirmąkart tais metais pamatę žmonės gali tikėtis įsigyti naujus namus. Poringi metai bus ir tiems, kurie pirmąsyk išvys iškart du gandrus.

Gandro dieną kaimo gyventojai vaikšto vieni pas kitus į svečius, aukštai keldami kojas kaip gandras. Dar senoliai sakydavo: „Gandro dieną reikia atleisti visiems, kurie Jums padarė kažką blogo.“

Seniau buvo manoma, kad gandras gali paimti ligas, nunešti jas į neįžengiamas pelkes ir ten paskandinti. Tai buvęs mylimiausias paukštis. Tikėta, kad gandras atneša žmonėms laimę. O mums visiems ši diena lai suteikia vilties, kad metai bus šviesūs ir kupini džiaugsmo.

Ligita ŠOLIŪNIENĖ

Taip pat skaitykite: