Naktižiedės sula su juodaisiais serbentais

Beržas – vienas mėgstamiausių žolininkės, lektorės Kristinos Šilinskienės Naktižiedės medžių. Žmonėms jis teikia didelę naudą: iš beržo tošies išgaunamas degutas, ant beržo auga ypatingomis gydomosiomis savybėmis pasižymintis juodasis beržo grybas (įžulnusis skylenis). Beržo pumpurų trauktine ir aliejine ištrauka gydomos sunkios odos ir sąnarių ligos, jauni lapeliai tinka maistui, iš beržo šakelių žiemą rišamos šluotos, o vasarą – geriausios vantos pirčiai, beržinės malkos pačios kaitriausios. Pavasarį beržas mums dovanoja organizmą valantį ir gaivinantį gėrimą – sulą. Geriausia beržo sulą gerti šviežią, po kelis litrus per dieną, joje nedaug cukrų, todėl tinka ir diabetu sergantiems žmonėms.

Beržo sula ima bėgti, kai išeina pašalas, iki kol ima skleistis beržo lapeliai. K.Šilinskienės kaime jau pradėjo bėgti beržo sula, dar po truputį, ir, kai buvo tokia nešalta žiema, sunku iš anksto pasakyti, ar daug jos šiemet pavyks surinkti.

Kristina pasakoja: aš sulą konservuoju, nes neturiu šalto rūsio, kur galėčiau ją išlaikyti raugintą.

1 litrui sulos reikia:

  • 50 g cukraus;
  • 2 g citrinos rūgštelės (vietoje jos dedu 20 g citrinos sulčių).
  • Sulai aromatą suteikia juodojo serbento šakelės, į kiekvieną trijų litrų stiklainį dedu po dvi.

Paruošimo eiga:

Į katilą pilu sulą, sudedu cukrų ir švariai nuplautas juodojo serbento šakeles, pasterizuoju 20 min 70-80 laipsnių temperatūroje, supilu citrinos sultis ir išpilstau į su soda išplautus ir orkaitėje iki 100 laipsnių iškaitintus stiklainius.

Tokią sulą skanu gerti karštą vasaros dieną, joje gausu ištirpusių mineralinių medžiagų, puikiai atgaivina ir tonizuoja. Daug yra prirašyta, nuo kokių negalavimų tinka vartoti sulą, mano nuomone, beržas ir jo sula labiausiai tinka žmonėms, kurie turi odos problemų, pavyzdžiui, linkę į egzemas, psoriazę, iš ko randasi ir sąnarių pažeidimai.
***
APIE MANE:

Kristina Šilinskienė Naktižiedė – žolininkė, lektorė, liaudies medicinos ir natūralios kosmetikos laboratorijos ETNOLAB įkūrėja. Vedu užsiėmimus apie valgomus laukinius augalus jau 8 metai. Gyvenu Butkiškės kaime, Kražių sen. Kelmės r.

Savo veikloje puoselėja etnines vertybes, seka pasakas apie lietuviškus augalus, domisi liaudies medicinos receptais ir praktikomis, propaguoja ekologišką ir ekonomišką sambūvį, lietuviškų augalų panaudojimą maistui ir kosmetikos gamyboje.

2018 rugpjūčio 22 d. LR ŽŪM Ministro apdovanota už tautiškumo puoselėjimą „Šimtmečio ąžuolai“ nominacija „Šimtmečio amatų puoselėtojas“.

Daugiau kaip 20 straipsnių regioninėje ir nacionalinėje žiniasklaidoje.

15 TV laidų su Kristina Šilinskiene per Etaplius (Šiaulių), LRT, LNK, Tv3 televiziją.

Trejų metų laikotarpiu (2016 04 – 2019 04) skaitytos paskaitos, vesti užsiėmimai, kurių tema buvo apie valgomus laukinius augalus virš 60 valandų, apie kosmetikos gamybą – virš 170 val.

Daugiau apie mokymus www.naktiziede.lt ir apie natūralią kosmetiką www.etnolab.lt

Nuotraukos iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite: